.
Κατηγορία CFMOTO
Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 17:30

Test – CFMOTO 800MT Sport (2022) – Αποστολή στο Ισραήλ

Σημείο καμπής

Οδηγούμε τη νέα adventure της CFMOTO, 800ΜΤ Sport, τη μεγαλύτερη ως τώρα μοτοσυκλέτα της που βασίζεται σε κινητήρα της ΚΤΜ.

Δοκιμή: Aviad Avrahami
Φωτογραφίες: Eran Shlomo

Η σχετικά νέα εταιρεία από την Κίνα εγκαινίασε μια στρατηγική συνεργασία με την ΚΤΜ πριν μερικά χρόνια, βάσει της οποίας χτίστηκε ένα νέο εργοστάσιο στην Κίνα που παράγει μοτοσυκλέτες πρωτίστως για τις αγορές της Ασίας. Αν ως τώρα η CFMOTO παρήγαγε κυρίως μικρομεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτες, η συνεργασία αυτή με την ΚΤΜ της επέτρεψε να αναπτύξει και μεγαλύτερα μοντέλα, με πρώτο το 800MT.

Πρόκειται για μια street adventure μοτοσυκλέτα που βασίζεται στον δικύλινδρο σε σειρά LC8c κινητήρα που προέρχεται από το KTM 790 Adventure (πριν αυτό μεγαλώσει στα 890 cc). Το μοτέρ αυτό δεν είναι κάτι διαφορετικό που βασίζεται ή αντιγράφει τη μονάδα της ΚΤΜ, μα αυτούσιος ο κινητήρας του 790 Adventure, φυσικά προερχόμενος από τη νέα γραμμή παραγωγής της Κίνας. Παράγει μέγιστη ισχύ 95 hp και σχεδόν 8 kgm ροπής, εξοπλισμένος με ηλεκτρονικό γκάζι και δύο χαρτογραφήσεις, sport και rain.

Γύρω από την κινητήρια μονάδα η CFMOTO έφτιαξε ένα νέο πλαίσιο με αφαιρούμενο υποπλαίσιο και κοστούμια που παραπέμπουν σε ασφάλτινη χρήση από τον συνεργάτη της CFMOTO, τον αυστριακό σχεδιαστικό οίκο KISKA που για πολλά χρόνια επιμελείται των μοτοσυκλετών της ΚΤΜ και την τελευταία δεκαετία και της Husqvarna.

CFMOTO 800MT Launch 001 1

Ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας χαρακτηρίζεται από υψηλή επώνυμη ποιότητα, με πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της ΚΥΒ και φρένα J.Juan με ακτινικές δαγκάνες σε δίσκους 320 mm. Οι ζάντες του 800ΜΤ έχουν διαστάσεις 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω, τυπικές των street adventure μοντέλων, χυτές στη Sport έκδοση που δοκιμάζουμε εδώ και με ακτίνες στην Touring.

Το πακέτο ηλεκτρονικών είναι αξιοσέβαστο, με επίκεντρο μια αδρανειακή μονάδα (IMU) που συνεργάζεται με cornering ABS και σύστημα αυτόματης ακύρωσης των φλας. Συναντάμε ακόμη cruise control, αισθητήρες πίεσης ελαστικών, LED φώτα που περιλαμβάνουν και φώτα στροφής, καθώς και μια υψηλότατης ποιότητας οθόνη TFT με διαγώνιο 7 ιντσών, η οποία συνδέεται με έξυπνα τηλέφωνα και συστήματα επικοινωνίας Bluetooth για το κράνος.

Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει ακόμη παροχή φόρτισης 12V και δύο υποδοχές USB, προβολείς ομίχλης, προστατευτικά για το ρεζερβουάρ και βάσεις για πλαϊνές βαλίτσες.

Όλα αυτά προσφέρονται σε μια εξαιρετική τιμή, η οποία κάνει το 800 MT να δείχνει ως πολύ συμφέρουσα αγορά, κάτι που ήρθαμε να διαπιστώσουμε στην πρώτη του δημοσιογραφική παρουσίαση.

CFMOTO 800MT Launch 007

Τον κινητήρα τον γνωρίζουμε πολύ καλά από το KTM 790 Adventure, έχοντας ήδη απολαύσει τη ροπή που είναι διαθέσιμη από χαμηλά, τη γραμμικότητα και τη διάρκειά του σε όλο το εύρος λειτουργίας.

Μας άρεσε πολύ η αίσθηση που προσφέρει με τη λειτουργία του, χάρη στη γεωμετρία των κομβίων του στροφάλου με 70 μοίρες διαφορά μεταξύ τους ώστε να προσομοιάζει έναν V2, έτσι βρίσκουμε πως γενικότερα ταιριάζει πολύ στη λογική των adventure μοτοσυκλετών, αλλά και ειδικότερα σε αυτήν την πιο ασφάλτινη εφαρμογή.

Την ίδια στιγμή όμως μας φαίνεται πως το σύστημα ψεκασμού δεν είναι ακόμη 100% εξελιγμένο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις η απόκριση του κινητήρα δεν ακολουθούσε με ακρίβεια την εντολή στη γκαζιέρα, ξεκινώντας αργά και ράθυμα για να ενταθεί η επιτάχυνση στη συνέχεια.

Γνώμη μας είναι πως η CFMOTO θα πρέπει να γυαλίσει τη διαχείριση του κινητήρα λίγο ακόμη, και στην πορεία να προσθέσει και ένα σύστημα traction control που εδώ είναι απαραίτητο, ιδανικά με ρυθμίσεις που να συμπεριλαμβάνουν και μια επιλογή εκτός δρόμου.

CFMOTO 800MT Launch 042

Οι αναρτήσεις διαθέτουν σχετικά κοντές διαδρομές, περισσότερο ασφάλτινες, και στο φυσικό πεδίο της μοτοσυκλέτας, που είναι οι πάσης φύσεως ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, κάνουν άριστα τη δουλειά τους, απορροφούν τις ανωμαλίες καλά, έχουν ποιοτικότατες υδραυλικές αποσβέσεις και κρατούν τους τροχούς σταθερά σε επαφή με το οδόστρωμα.

Ο συνδυασμός τροχών 19 και 17 ιντσών είναι κατά τη γνώμη μας ο πιο επιτυχής συνδυασμός για μια adventure μοτοσυκλέτα σχεδιασμένη για τον δρόμο, συνδυάζοντας καλή πρόσφυση, ευελιξία, σταθερότητα και απορρόφηση των ανωμαλιών του δρόμου.

Το 800 MT στη Sport έκδοση δεν προορίζεται για οδήγηση εκτός δρόμου, τόσο εξαιτίας των διαδρομών αναρτήσεων, αλλά επίσης και λόγω των χυτών ζαντών. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δε μπορείς να κινηθείς σε βατούς χωματόδρομους, ακόμη και να περάσεις από σχετικά εύκολα εμπόδια. Στο χώμα καλόν είναι να κρατήσεις έναν ήπιο ρυθμό, ειδικά με το μάζα των 231 κιλών που δε συμβάλλει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης του αναβάτη μακριά από την άσφαλτο.

Μέρος της καλής δυναμικής συμπεριφοράς του 800ΜΤ οφείλεται και στα φρένα, τα οποία εκπλήσσουν με την απόδοσή τους, προσφέροντας επαρκή δύναμη πέδησης και ακριβή πληροφόρηση στο χέρι και βέβαια με ένα προχωρημένο σύστημα ABS που λαμβάνει υπόψη και τη γωνία κλίσης. Όπως ανακαλύψαμε, το 800MT συνιστά ένα ποιοτικότατο οδηγικό πακέτο.

CFMOTO 800MT Launch 015

Η θέση οδήγησης είναι εντελώς όρθια και πολύ άνετη, ακόμη και μετά από αρκετή ώρα στη σέλα, η οποία είναι αναπαυτική, φαρδιά και προσφέρει καλή στήριξη στη μέση, ενώ το ύψος της επιτρέπει σε κάθε αναβάτη να πατά σταθερά τουλάχιστον το ένα πόδι στο έδαφος. Το τιμόνι είναι σε εργονομικά σωστό ύψος και αρκετά φαρδύ για καλό έλεγχο, ενώ και η αεροδυναμική προστασία είναι αρκετά αποδοτική στην ψηλότερη θέση της ζελατίνας.

Αυτές οι ανέσεις κάνουν τη μοτοσυκλέτα άριστη για κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, καθώς προσφέρει επιπλέον και δυνατότητες ρύθμισης των μανετών φρένου και συμπλέκτη, και των λεβιέδων ταχυτήτων και πίσω φρένου.

Στη ζυγαριά με όλα του τα υγρά το 800ΜΤ μετρά 231 κιλά, τιμή κάθε άλλο παρά χαμηλή. Οδηγώντας στο χώμα η μάζα αυτή είναι αισθητή, στο φυσικό περιβάλλον του όμως, τον δρόμο, η αίσθηση μεγάλου βάρους εξαφανίζεται.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα του βασικού εξοπλισμού είναι αρκετά καλά, με το cornering ABS που δεν απενεργοποιείται, φωτογραφίζοντας τον ασφάλτινο χαρακτήρα.

CFMOTO 800MT Launch 003

Οι προβολείς LED φωτίζουν καλά και δείχνουν όμορφοι στο μάτι, πάντως την προσοχή μας έκλεψε η υπέροχη οθόνη TFT, μια από τις καλύτερες που έχουμε συναντήσει, η οποία έρχεται με ματ φινίρισμα, διάφορες επιλογές εμφάνισης και συνδεσιμότητα με τηλέφωνα και συστήματα επικοινωνίας. Ο χειρισμός της γίνεται μέσω κουμπιών στην αριστερή πλευρά του τιμονιού σε μια διαδικασία απλή και εύκολα κατανοητή που θυμίζει αρκετά τη λογική στις οθόνες των ΚΤΜ με τα διάφορα μενού και υπομενού.

Ένα σημαντικότατο χαρακτηριστικό του 800ΜΤ είναι η ποιότητα φινιρίσματος, στην οποία αντικατοπτρίζεται το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των κινέζικων εργοστασίων με τα ευρωπαϊκά και ιαπωνικά. Οι Κινέζοι εξελίσσονται με ραγδαίο ρυθμό την τελευταία δεκαετία και τον τελευταίο καιρό έχουν πλέον φτάσει πολύ κοντά.

Το 800ΜΤ ορίζει ένα νέο σημείο αναφοράς στις μοτοσυκλέτες από την Κίνα, όντας η πιο ποιοτική κατασκευή από αυτή τη χώρα που έχουμε καβαλήσει ως τώρα. Δεν είναι μόνο η συναρμογή, μα η ίδια η ποιότητα των υλικών, η όλη κατασκευή και το φινίρισμα στη βαφή, στοιχεία που απαντώνται παντού στο κορμί της μοτοσυκλέτας. Αν κάτι μας δείχνει αυτή η νέα CFMOTO είναι πως πλέον οι Κινέζοι κοιτούν στα μάτια Ευρωπαίους και Ιάπωνες. Πλέον απομένει μόνο να δούμε πως θα ανταποκριθεί το 800ΜΤ και στη μάχη με τον χρόνο, πώς θα μεγαλώσει. Επιφυλακτικά μαντεύουμε πως και σε αυτό το πεδίο έχει συντελεστεί ένα άλμα προς τα μπρος.

CFMOTO 800MT Launch 009

Για τη CFMOTO το 800 MT είναι πολύ σημαντικό μοντέλο, όπως είναι και για την ευρύτερη αγορά. Προσφέρει έναν εξαιρετικό κινητήρα της ΚΤΜ, σύγχρονο, δυνατό και αποδοτικό, με ένα αξιόλογο πλαίσιο και πολύ καλή οδηγική συμπεριφορά. Προσφέρει ακόμη εξελιγμένα ηλεκτρονικά – αν και όχι πάντα τέλεια – που αναμφίβολα θα βελτιωθούν στο μέλλον.

Είναι επίσης μια πολύ άνετη μοτοσυκλέτα, με πετυχημένη εργονομία, φιλόξενη σέλα και ικανοποιητική αεροδυναμική προστασία. Για τον ρόλο της ως ασφάλτινη adventure για καθημερινή χρήση και μακρινά ταξίδια, η νέα μοτοσυκλέτα της CFMOTO είναι κάτι παραπάνω από καλή, είναι σχεδόν άριστη.

Πίσω από αυτή τη δήλωση, εμφανίζεται ξεκάθαρα η διαρκής πρόοδος των Κινέζων, καθώς το 800ΜΤ μοιάζει να έχει κλείσει τελείως την ψαλίδα από τους διαχρονικά αναγνωρισμένους κατασκευαστές από Ευρώπη και Ιαπωνία. Αν αυτό το επίπεδο ποιότητας εξαπλωθεί και στις μικρότερες μοτοσυκλέτες από την Κίνα, τότε πλέον θα μπορούμε να μιλάμε για ένα σημείο καμπής. Κάτι τέτοιο συνέβη στον χώρο των αυτοκινήτων πριν μερικά χρόνια και τώρα τα καλά νέα φτάνουν και στον κόσμο των δύο τροχών.

Πάνω απ’ όλα όμως είναι το θέμα της κοστολόγησης: με τιμή σχεδόν €9,000 για το Sport και τα €10,000 για το Touring, το ποιοτικό CFMOTO 800MT δείχνει άριστο και πολύ συμφέρον.

CFMOTO 800MT Launch 029

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

CFMOTO 800MT Sport

Αντιπρόσωπος

Muvus

Τιμή:

€8,990

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2 ΕΕΚ, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

799

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

88 x 65.7

Συμπίεση

12.7: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος, ολίσθησης

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο / αλουμινένιο ψαλίδι

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,234 x 853 x 1,277

Μεταξόνιο (mm)

1,531

Γωνία κάστερ (°)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

825

Απόσταση από έδαφος (mm)

190

Βάρος (kg)

231 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

19

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ 43 mm, διαδρομή 160 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω

Ένα αμορτισέρ ΚΥΒ, διαδρομή 150 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

   

Ελαστικά / Τροχοί

 

Μπροστά

110/80-19

Πίσω

150/70-17

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων J.Juan, Continental cornering ABS

Πίσω

Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων J.Juan, Continental cornering ABS

   
Εξοπλισμός Οθόνη TFT 7 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth / LED φώτα στροφής / LED φλας με αυτόματη απενεργοποίηση / cruise control / συμπλέκτης ολίσθησης / δύο ride modes (Sport-Rain) / Continental cornering ABS / αισθητήρες πίεσης ελαστικών / προβολείς ομίχλης / παροχή 12V / δύο παροχές USB / ρυθμιζόμενη ζελατίνα / κάγκελα προστασίας κινητήρα / βάσεις πλαϊνών βαλιτσών / σχάρα
   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

90 / 9,250

Ροπή (kgm / rpm)

7.7 / 8,000

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 08:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - CF Moto 650MT 2019 Test - CFMOTO 800 MT Touring 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon