.
Κατηγορία CFMOTO
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 17:38

Test - CF Moto 650MT 2019

Σταθερή πολυχρηστική αξία

Του Σπύρου Τσαντήλα
Φωτό: Τάκης Μανιάτης

Την τελευταία φορά που το 650ΜΤ πέρασε από το πάρκινγκ του Bikeit ήταν το 2018 και η αντιπρόσωπος της CF Moto στην Ελλάδα ήταν η ΤΕΟΜΟΤΟ. Δύο χρόνια μετά η Κινέζικη εταιρεία έχει βρει νέα εκπροσώπηση στο πρόσωπο της Muvus, στην ίδια στέγη που συναντάμε τις Royal Enfield, Niu, Lambretta και Polaris μεταξύ άλλων.

Η μοτοσυκλέτα καθαυτή δεν έχει αλλάξει ριζικά, καθώς παραμένει στη μορφή που είχε μετά την τελευταία της μεγάλη ανανέωση το 2017, αλλά πλέον διατίθεται με φρέσκο εξοπλισμό και ελαφρώς μειωμένη τιμή (κατά €200) συγκριτικά με δύο χρόνια πριν. Η πρόταση της CF Moto είναι σαφής: μια ασφάλτινη adventure tourer μεσαίου κυβισμού, βασισμένη σε ένα δίπολο πλαισίου-κινητήρα που αντιγράφουν πιστά το ανάλογο σύνολο της Kawasaki όπως το γνωρίζουμε στο Versys 650 – δηλαδή έναν κινητήρα του οποίου οι καταβολές φτάνουν στην προηγούμενη δεκαετία και το θρυλικό ZX-12R, τους δύο από τους τέσσερεις κυλίνδρους του για την ακρίβεια.

Βέβαια, εδώ και κάμποσα χρόνια οι δύο παρόμοιοι αυτοί κινητήρες έχουν τραβήξει διαφορετικούς δρόμους εξέλιξης, αλλά να που συναντιούνται στην άλλη άκρη του κόσμου, ως ανταγωνιστές σε ένα καυτό κομμάτι της αγοράς, εκεί όπου ευδοκιμούν μοτοσυκλέτες-θρύλοι, όπως οι Suzuki V-Strom 650 και Kawasaki Versys 650.

IMG 5423

Ουκ ε τω πολλώ το ευ

Η γνωστή ρήση ταιριάζει κουτί στην περίπτωση του 650ΜΤ, το οποίο βουτά στη δύσκολη Ελληνική αγορά με όπλο του την απλότητα και την πολύ προσιτή τιμή.

Από πλευράς τεχνικού εξοπλισμού δεν έχει ελλείψεις, καθώς βασίζεται σε ένα δοκιμασμένο σύνολο κινητήρα και πλαισίου με ψεκασμό Bosch, ενώ ολοκληρώνεται με αναρτήσεις της Κινεζικής Yuan, φρένα της Ισπανικής J.Juan και ένα απλό (δηλαδή όχι cornering) δικάναλο ABS της Γερμανικής Continental.

Οι επώνυμες επιλογές περιφερειακών ολοκληρώνονται με τα λάστιχα της Metzeler, Roadtec Z8 Interact, τα οποία αποτελούν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για όσους περιμένουν τις συνήθεις επιλογές Κινέζικων ελαστικών που στις περισσότερες περιπτώσεις υπολείπονται σε απόδοση των γνωστών “παγκόσμιων” κατασκευαστών.

Στη μορφή που πωλείται σήμερα το 650ΜΤ, ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει πλαϊνές πίσω σκληρές βαλίτσες της γνωστής Shad, ρυθμιζόμενη ζελατίνα που δεν απαιτεί εργαλεία και ένα πλήρες σετ προστατευτικά κάγκελα.

IMG 5320

Δελτίο ικανοτήτων

Στα προωθητικά της βίντεο η CF Moto εξηγεί πως τα αρχικά ΜΤ προέρχονται από τη λέξη MulTifunctional, δηλαδή Πολυχρηστική. Στην ουσία η στόχευση της μοτοσυκλέτας είναι αρκετά κλασική: καθημερινότητα, βόλτα, ταξίδι.

Το ζουμί της είναι η ικανότητα που διακρίνει στο σύνολό της την κατηγορία των μεσαίων on-off και adventure touring, δηλαδή ο συγκερασμός της καθημερινής ευχρηστίας ανεξαρτήτως συνθηκών με τις τουριστικές βλέψεις. Αυτό το ζεύγος χαρισμάτων έχει κάνει τη συγκεκριμένη κατηγορία τόσο δημοφιλή, περιλαμβάνοντας μοντέλα που δεν απαιτούν μια περιουσία για την απόκτησή τους και μπορούν να κάνουν πολλές δουλειές με τους λιγότερους συμβιβασμούς. Το 650ΜΤ πέφτει διάνα στα δεδομένα αυτής της κατηγορίας, επιλέγοντας να μιμηθεί περισσότερο το Versys με τους 17ρηδες τροχούς, που στην ουσία καθορίζουν και το πεδίο δράσης του.

Στην πόλη το 650ΜΤ έχει μόνο ένα αρνητικό σημείο που αξίζει αναφοράς: τα κάγκελα. Πρόκειται για ένα συνολάκι που εξέχει πολύ στα πλαϊνά, κυρίως εξαιτίας των κάθετων κομματιών που προεξέχουν προκλητικά. Αυτό μεγαλώνει σημαντικά το πλάτος της μοτοσυκλέτας και απαιτεί πολλή προσοχή από τον αναβάτη όταν κινείται ανάμεσα στα αυτοκίνητα για ευνόητους, πιστεύω, λόγους.

IMG 5266

Βέβαια, η δουλειά τους είναι να μην χρησιμεύουν σε τίποτε μέχρι να έρθει η κακιά στιγμή. Με ιδιαίτερη χαρά έχω να σας πω πως αυτή η στιγμή δεν ήρθε στη διάρκεια της δοκιμής, οπότε δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα κάνουν ως προστατευτικά σε μια ενδεχόμενη πτώση – και εύχομαι κανείς σας να μην το ανακαλύψει. Πάντως δείχνουν να καλύπτουν επαρκέστατα τα πλαστικά της και ειδικά τα προεξέχοντα κάθετα σίδερα σε ψήνουν πως μπορείς μέχρι και να την παρκάρεις πλαγιασμένη πάνω τους. Τόσο πολύ εξέχουν που θυμίζουν stunt bike.

Πέραν αυτών, η μοτοσυκλέτα έχει αρκετά στενή σιλουέτα, κομψή και βολική (δίχως τα κάγκελα). Ο ψεκασμός της είναι πολύ σωστός και ακριβής, η θέση οδήγησης εργονομικά ουδέτερη και ξεκούραστη, η πρόσβαση στο έδαφος σχετικά άνετη για τα περισσότερα αναστήματα, τα LED φώτα είναι δυνατά και με ευρεία δέσμη, οπότε όπως καταλαβαίνετε σε αυτή τη CF Moto η καθημερινότητα βρίσκει έναν καλό σύμμαχο.

Όλα δουλεύουν καλά πάνω της, τα φρένα της J.Juan με την αρκετή δύναμη και σωστή προοδευτικότητα, το καλό ABS που δεν επεμβαίνει άσκοπα ή πρόωρα. Ακόμη και οι άγνωστες σε μας Κινέζικες αναρτήσεις του έχουν επαρκείς αποσβέσεις στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ακούν στις ρυθμίσεις τους και δείχνουν ποιοτικές στην πρώτη αυτή επαφή.

IMG 20191213 104528

Δυναμολογίες

Η επίσκεψη στο δυναμόμετρο Dynojet της Power House Engineering ήταν εξόχως διαφωτιστική για το 650ΜΤ. Από τα 62 ονομαστικά άλογα, 58 φτάνουν στον πίσω τροχό, γεγονός που θα χαρακτηρίζαμε ως υπέροχο.

Τώρα, προσέχουμε πως το διάγραμμα έχει δύο καμπύλες και ο λόγος είναι πως στο αριστερό άκρο του τιμονιού υπάρχει ένας επιλογέας που αναγράφει Mode S και E. Αυτό αναφέρεται σε χαρτογραφήσεις Sport και Eco, ωστόσο στον δρόμο η διαφορά μεταξύ τους δεν γίνεται και τόσο αντιληπτή.

Το μόνο που διαγνώσαμε εμπειρικά ήταν μια μικρή διαφορά στην απόκριση και αυτή κυρίως στις χαμηλές στροφές του κινητήρα, αλλά πραγματικά είναι τόσο μικρές οι διαφορές που απλά μας μεγάλωνε την περιέργεια να δούμε τι θα δείξει κάθε χάρτης στο δυναμόμετρο.

dyno

Η επιστημονικά τεκμηριωμένη ετυμηγορία του οργάνου είναι πως δεν υπάρχει όντως καμιά διαφορά στις δύο καμπύλες. Από πλευράς απόδοσης έχουμε σχεδόν απόλυτη σύμπτωση σε όλο το εύρος λειτουργίας, ενώ και σε απόλυτες τιμές η διαφορά από τα 57.96 hp (Eco, κόκκινη καμπύλη) στα 58 (Sport, μπλε καμπύλη) φαντάζει υποπολλαπλάσιο ακόμη και του τυπικού σφάλματος του δυναμόμετρου.

Κοιτώντας οποιαδήποτε καμπύλη, ωστόσο, αυτό που αξίζει να προσέξουμε είναι η ομαλότητα της απόδοσης, χωρίς τρύπες ή ξεσπάσματα, απλή, ροπάτη, ελαστική απόδοση ισχύος όπως πρέπει σε μια μοτοσυκλέτα που θέλει να είναι τόσο ικανή όσο και εύχρηστη και φιλική.

IMG 5232

Ταξίδι στον δρόμο και στον χρόνο

Βγαίνοντας από την πόλη, ο αυτοκινητόδρομος δεν μπορεί να βάλει δύσκολα στο 650ΜΤ. Έχει το γκάζι για να ταξιδέψει με υψηλές μέσες ταχύτητες, καθώς μπορεί να κρατά άνετα ταχύτητες άνω των 140 km/h χωρίς πρόβλημα.

Η τελική του ταχύτητα φλερτάρει άνετα με τα 180 km/h και η μέση του κατανάλωση κυμαίνεται στα πέριξ των 6 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, με αυξητικές τάσεις που προσεγγίζουν από κάτω τα 7 αν το καρυδώνεις τακτικά και για ώρα – όπως όταν ταξιδεύεις με πολύ υψηλές μουαγιέν.

Το στροφιλίκι δεν αποτελεί το πιο αγαπημένο του πεδίο δράσης, υπό την έννοια πως δεν μοιάζει να έχει φτιαχτεί για να ξύνει εξαρτήματα στρίβοντας. Μπορεί να κρατά έναν σβέλτο ρυθμό για πλάκα, είναι προβλέψιμο και έχει τα φρένα και αναρτήσεις (και λάστιχα) για να διαχειριστεί ένα απρόοπτο.

Από την άλλη, όταν προσπαθήσεις να το πιέσεις σε στρητάδικους ρυθμούς, τότε οι αναρτήσεις σου δίνουν μια πρώτη γεύση ασάφειας γαρνιρισμένη με ολίγη από πλεύση – δείγμα πως οι υδραυλικές τους αποσβέσεις έχουν κουρδιστεί στη λογική της μέσης χρήσης και όχι της σπορ.

Αυτά δε σημαίνουν πως δεν στρίβει, απεναντίας, απλά δεν αρέσκεται και τόσο στο να ψάχνει τα όριά του στο στροφιλίκι, κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει να απασχολεί τους εν δυνάμει πελάτες του 650ΜΤ και τόσο πολύ.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως στα τυπικά του καθήκοντα είναι αψεγάδιαστο, ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

IMG 5433

Μετά την απομάκρυνση εκ του Ταμείου…

...θα σου έχουν μείνει λεφτά στην τσέπη. Με λιανική τιμή στα €5,990, το 650MT παίζει στην αγορά με ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Σε αυτό το επίπεδο τιμής συναντάμε μοτοσυκλέτες και σκούτερ πολύ μικρότερου κυβισμού και σαφώς πιο περιορισμένων ικανοτήτων, γεγονός που δίνει ένα πολύ δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί στη μοτοσυκλέτα της CF Moto.

Αν δούμε τη στενή του κατηγορία, το Kawasaki Versys 650 ζητά €8,690 και το Suzuki V-Strom 650 €9,065, κι αυτά για τις βασικές εκδόσεις, χωρίς βαλίτσες και λοιπούς εξοπλισμούς. Μιλάμε δηλαδή για αρκετά λεφτά για να πάρεις κι ένα σκουτεράκι για τα κοντινά και να σου μείνουν και ρέστα για το κατιτίς, ένα κράνος, ένα μπουφάν ή ό,τι άλλο χρειάζεσαι. Δεν είναι και λίγο.

Με αυτά τα χρήματα παίρνεις μια μοτοσυκλέτα που δεν της λείπει τίποτε. Η λογική της είναι πιο κοντά σε αυτό που οι μοδάτοι θα αποκαλέσουν “old school”, δηλαδή με ντίζες στη γκαζιέρα, χωρίς έγχρωμες οθόνες και Bluetooth συνδεσιμότητες, χωρίς δέκα ηλεκτρονικά συστήματα που τελειώνουν σε control (από αυτά που ρυθμίζεις μια φορά και μετά ξεχνάς και πού βρίσκονται στο μενού).

Στη γευστικότατη τιμή της προσφέρει μια καλή ποιότητα κατασκευής με προσεγμένη βαφή, περιφερειακά που κάνουν σωστά τη δουλειά τους (και δεν έχουν έρθει από το ανώνυμο πανέρι), πραγματικές ικανότητες και άφθονη ευχρηστία.

Χρειάζεται κάτι άλλο;

IMG 5390

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής CF Moto
Μοντέλο 650MT
Αντιπρόσωπος MUVUS
Τιμή (€) 5,990
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 8 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 649
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 83 x 60
Σχέση συμπίεσης 11.3:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός Bosch
Καταλύτης / Εξάτμιση 2 σε 1
Τύπος συμπλέκτη Μηχανικός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος (mm) 2,180
Πλάτος (mm) 835
Υψος (mm) 1,332
Ύψος σέλας (mm) 840
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Γωνία κάστερ (μοίρες) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,425
Βάρος (kg) 218 (πλήρες)
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (l) 18
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 43mm, διαδρομή 140 mm, ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς
Πίσω Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 145 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 300 mm, δαγκάνες 2 εμβόλων J.Juan, Continental ABS
Πίσω  Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου J.Juan, Continental ABS
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70 ZR 17, Metzeler Roadtec Z8 Interact
Πίσω 160/60 ZR 17, Metzeler Roadtec Z8 Interact
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm)  62 / 9,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 6.3 / 7,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 22:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon