.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023 16:21

Πρώτη Επαφή - BMW R 1300 GS 2024

Πιπεράτο ορεκτικό

Προέκυψε ευκαιρία για μια σύντομη πρώτη βόλτα με το νέο R 1300 GS και απολαύσαμε μια πρόγευση των όσων υπόσχονται οι Γερμανοί στην ολοκαίνουργια γενιά της απόλυτης best seller τους.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η άφιξη της νέας R 1300 GS είναι σαφώς μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις του 2024, μιας και πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα με βαριά κληρονομιά που έχει αναδειχθεί διαχρονικά ως η δημοφιλέστερη της BMW Motorrad, η ατμομηχανή τόσο των πωλήσεων όσο και της εικόνας της ως εταιρεία.

Στη νέα γενιά του 2024 η BMW τα άλλαξε σχεδόν όλα, μεγαλώνοντας τον μισο-υγρόψυκτο boxer κατά 46 cc στα στρογγυλά 1,300 cc και σχεδιάζοντάς τον με πιο υπερτετράγωνες διαστάσεις, ελαφρύτερο και με ξεκάθαρη διάθεση να είναι πιο εύστροφος και πιο ροπάτος, χάρη και στη συνδρομή του συστήματος μεταβλητού χρονισμού και βυθίσματος βαλβίδων ShiftCam που διατηρείται.

A15A1719 web

Ο boxer δεν άλλαξε μόνο σε χωρητικότητα και απόδοση, αλλά και σε διαστάσεις καθώς κόντυνε σε μήκος με τη μετακόμιση του κιβωτίου ταχυτήτων κάτω από τον στρόφαλο, αντί για πίσω του ως τώρα, δίνοντας στη BMW περισσότερη ελευθερία στην τοποθέτηση του κινητήρα στο πλαίσιο και στην έδραση του ψαλιδιού, δηλαδή επιτρέποντας καλύτερη συγκέντρωση μαζών και δυνάμεων κοντά στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας.

Παράλληλα άλλαξε ριζικά το πλαίσιο της R 1300 GS με νέα σχεδίαση στη σύνδεση και λειτουργία του μπροστινού Telelever, ενώ αντικατέστησε το ατσάλινο υποπλαίσιο με ένα χυτό αλουμινένιο.

Οι ως τώρα αλλαγές ονομαστικά ανεβάζουν λίγο την ιπποδύναμη και τη ροπή ως προς τις μέγιστες τιμές τους, ωστόσο κατά τη BMW το πραγματικό κέρδος έρχεται στο προφίλ απόδοσής τους καθώς γεμίζουν οι μεσαίες και, σε συνδυασμό με την αυξημένη ευστροφία, κάνουν τον κινητήρα να δείχνει πιο δυνατός και σαφώς πιο αποδοτικός.

Επίσης, όπως πολλάκις έχουμε δει σε άλλες μοτοσυκλέτες διαφόρων κατασκευαστών, μια τέτοια αλλαγή που ενισχύει περισσότερο τις μεσαίες κλίμακες του στροφόμετρου τείνει να ελαφρύνει την αίσθηση βάρους, κάτι που διαπιστώνει κανείς από τα πρώτα χιλιόμετρα που διανύει μαζί του.

A15A1763 web

Η BMW αδυνάτισε την R 1300 GS κατά 12 κιλά ως προς την προηγούμενη γενιά, έτσι υπάρχουν τώρα δύο παράγοντες που συνεπικουρούν στο να την κάνουν πιο ευέλικτη και ευκολοδήγητη στις αργές ταχύτητες - όπως στην αστική κίνηση - κάτι που διαπίστωσα ιδίοις όμασι από τα πρώτα λεπτά που πέρασα φεύγοντας από το κατάστημα της BMW Motorrad Σφακιανάκης (Λεωφόρος Κηφισού 36 και Παπακυριαζή, Περιστέρι).

Η θέση οδήγησης παραμένει γνώριμη για όποιον έχει ξανακαθήσει στη σέλα ενός μεγάλου GS, ωστόσο η οπτική εντύπωση από τη θέση του αναβάτη είναι πως η μοτοσυκλέτα λέπτυνε και είναι πιο μαζεμένη από πλευράς όγκου - κάτι που ήδη "μύριζε" από τις επίσημες φωτογραφίες. Στα χαρτιά το μέγιστο πλάτος εμφανίζεται περίπου μισό εκατοστό μεγαλύτερο στο νέο μοντέλο, ωστόσο η τιμή αυτή μετριέται στις άκρες του τιμονιού και δεν περιγράφει το πλάτος του ρεζερβουάρ και των πλαστικών γύρω του. Ακόμη κι αν δεν είναι στενότερο με τη μεζούρα το κορμί της μοτοσυκλέτας πάντως, οπτικά οι γραμμές της αυτήν την εντύπωση δίνουν.

Τα πόδια μου πατούν πανεύκολα στο έδαφος και μάλιστα ελαφρώς διπλωμένα (1.82 το ύψος μου), και κάπου εκεί ανακαλύπτω το ηλεκτρονικό σύστημα Adaptive Vehicle Height Control (AVHC).

 A15A1699 web

Εκκινώντας τον κινητήρα, ξαφνικά ανασηκώνεται πρώτα το πίσω μέρος και μετά το μπροστινό, φέρνοντας τη σέλα τρία εκατοστά (30 mm) ψηλότερα! Πρόκειται για μια έξυπνη και πρακτική λύση που λειτουργεί με τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις Dynamic Suspension Adjustment (DSA) για να κάνει το R 1300 GS πιο ευπρόσιτο σε αναβάτες με χαμηλό μπόι, αλλά δε μένει μόνο στην αρχική πρόσβαση.

Το AVHC μπορεί κατ' επιλογή να διατηρήσει τη μοτοσυκλέτα χαμηλωμένη και στη διάρκεια της πορείας, ενώ στην αριστερή πλευρά του τιμονιού υπάρχει ένα διπλό κουμπί με βελάκια πάνω και κάτω που μπορεί να προγραμματιστεί για διάφορες λειτουργίες. Στη μοτοσυκλέτα που καβάλησα αυτό έλεγχε το AVHC, επιτρέποντάς μου να ψηλώνω και να χαμηλώνω το ύψος των αναρτήσεων, άρα και της σέλας, κατά βούληση.

Είναι μια πολύ έξυπνη ιδέα που θα δουλέψει άριστα για όσους προβληματίζονται από τα 850 mm της στάνταρ σέλας της R 1300 GS, ωστόσο μου εξάπτει την περιέργεια για το πώς επηρεάζει τη δυναμική της συμπεριφορά. Διότι οπωσδήποτε θα στρίβει διαφορετικά στις δύο διαφορετικές ρυθμίσεις ύψους της ανάρτησης, με το πόσο και το πώς να αποτελούν βασικά ερωτήματα για όταν με το καλό παραλάβουμε τη μοτοσυκλέτα για μια πλήρη δοκιμή.

A15A1696 web

Όσον αφορά στον κινητήρα, η επιπλέον δύναμη δεν ήταν τόσο εμφανής στη μικρή βόλτα που κάναμε και η οποία ήταν περιορισμένη εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής. Αυτό που φαίνεται γρήγορα είναι η ενισχυμένη ευστροφία του δικύλινδρου, καθώς στις μεσαίες δείχνει δυνατότερος και πρόθυμος να στείλει ψηλά τη βελόνα του στροφομέτρου.

Για την ιστορία, στις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα της βόλτας αυτής η μέση κατανάλωση που έδειχνε στην TFT οθόνη της R 1300 GS ήταν 5.8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, χωρίς σκίσιμο στο γκάζι, αλλά με άφθονο μποτιλιάρισμα και κάμποσο χρόνο αναμονής σε φανάρια. Μια ακόμη θετικότατη ένδειξη που μένει να επιβεβαιωθεί αναλυτικότερα και εγκυρότερα.

A15A1745 web 

Υπάρχουν πολλά σημεία στη BMW R 1300 GS που περιμένουν για εξερεύνηση και μελέτη καθώς είναι πολλές οι αλλαγές και νεωτερισμοί, πάντως η πρώτη αυτή επαφή επιβεβαιώνει κάτι σημαντικό: ό,τι κι αν έχει κάνει η BMW, η εξισορρόπηση παράδοσης και προόδου μοιάζει να έχει επιτευχθεί.

Η νέα adventure της BMW παραμένει όσο GS ήταν και οι πρόγονοί της, με τον χαρακτηριστικότατο ήχο του boxer, το σφραγίδα του χαμηλού κέντρου βάρους και τη γνώριμη θέση οδήγησης. Από την άλλη η πρώτη αυτή επαφή δείχνει πως οι αλλαγές σε ζύγι και απόδοση είναι αισθητές ακόμη και σε μια γρήγορη βόλτα στην πόλη, ενώ η βελτιωμένη ευελιξία της μπορεί αν αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα ατού της νέα γενιάς, με προεκτάσεις όχι μόνο στην ασφυκτική κίνηση αλλά και στο στριφτερό παιχνίδι εντός και εκτός ασφάλτου.

Στο σημείο αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο και το νέας σχεδίασης Telelever που υπόσχεται περισσότερη πληροφόρηση (feedback) και το οποίο δε βλέπω την ώρα να πιέσω σε μια ορεινή ασφάλτινη διαδρομή.

A15A1686 web

Πρώτο δείγμα θετικό λοιπόν, γεγονός που κάνει την αναμονή για μια πλήρη δοκιμή ακόμη πιο ανυπόμονη. Η σημασία αυτής της μοτοσυκλέτας για τη BMW δε χρειάζεται καμιά ανάλυση και φαίνεται και από τον τρόπο που οι Γερμανοί αντιμετώπισαν τον εξοπλισμό της.

Στα χαρτιά η R 1300 GS έχει αρχική τιμή μερικά κατοστάρικα ψηλότερα από αυτήν της R 1250 GS, ωστόσο στην πράξη υπάρχει μια πολύ σημαντική ειδοποιός διαφορά: το νέο μοντέλο έχει πολύ πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό, με Full Integral ABS Pro, cruise control, θερμαινόμενα γκριπ, μπαταρία λιθίου και χούφτες με ενσωματωμένα LED φλας στο στάνταρ πακέτο.

Έχει δε πολλά προς εξερεύνηση: το πλήρες φάσμα απόδοσης του κινητήρα και εκτός πόλης στο ταξίδι ή το παιχνίδι, οι χωμάτινες ικανότητες, τα μπρος και πίσω ραντάρ, ο νέος προβολέας που υπόσχεται πρωτόγνωρη φωτεινότητα.

Ενδιαφέρον θα έχει επίσης να δούμε τη BMW R 1300 GS χωρίς τα πολλά έξτρα της εντυπωσιακής πράσινης πολυτελούς έκδοσης Option 719 Tramuntana, στα οποία περιλαμβάνονται αρκετά περιφερειακά ουσίας, όπως οι σέλες comfort και η ηλεκτρική ζελατίνα, πέραν των αμέτρητων κοσμητικών εξαρτημάτων.

Ως τότε, διαβάστε ακόμη: Τεχνική ανάλυση BMW R 1300 GS 2024

A15A1716 web

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: O'Neal Sierra R V.23

Τζάκετ: Nordcode Senegal

Γάντια: Five E3 Evo

Μποτάκια: Forma Cooper Camo

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

BMW R 1300 GS (2024)

Εισαγωγέας

BMW Motorrad Hellas

Τιμή (€)

Από 20,690

Εγγύηση

3 χρόνια

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 2Κ boxer, Υ/Ψ, 2 EEK, 8 βαλβίδες με ShiftCam

Χωρητικότητα (cc)

1,300

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

106.5 x 73

Σχέση συμπίεσης

13.3:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Υγρός, υδραυλικός, μονόδρομος (Anti-hopping)

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, άξονας

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

143.5 / 7,750

Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm)

15.2 / 6,500

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο, αλουμινένιο υποπλαίσιο

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

2,212 x 1,000 x 1,406

Μεταξόνιο (mm)

1,518

Γωνία κάστερ (μοίρες)

26.2

Ίχνος (mm)

112

Ύψος σέλας (mm)

850

Απόσταση από έδαφος (mm)

Δ.Α.

Ρεζερβουάρ (l)

14

Βάρος (kg)

237 (υγρό)

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

BMW Motorrad Evo Telelever / διαδρομή 190 mm

Πίσω

BMW Motorrad Evo Paralever / διαδρομή 200 mm

 

 

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δύο δίσκοι 310 mm / ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων / BMW Motorrad  ABS Pro

Πίσω

Δίσκος 285 mm / δαγκάνα 2 εμβόλων / BMW Motorrad  ABS Pro

   

ΤΡΟΧΟΙ

Metzeler Tourance Next 2 (tubeless)

Εμπρός

120/70-19

Πίσω

170/60-17

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023 16:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon