.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 07:32

Test – BMW R 1300 GS 2024 – Αποστολή στην Ισπανία

του German Ooms

Μαζί με την 100ή επέτειο ως κατασκευαστής κινητήρων, η BMW γιορτάζει φέτος τη γέννηση της έκτης γενιάς του GS. Τα τελευταία 43 χρόνια, έχουν βγει στους δρόμους ένα εκατομμύριο GS και τα τελευταία 13 χρόνια η GS είναι η μοτοσυκλέτα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη και πολύ πέρα από αυτήν.

Ούτε βίδα δεν έμεινε άθικτη, με το τμήμα R&D να ξεκίνησε κυριολεκτικά από λευκό χαρτί για τη δημιουργία της νέας μοτοσυκλέτας. Μετά από πολλή αναμονή, ήρθε η ώρα να οδηγήσουμε την πιο αναμενόμενη μοτοσυκλέτα των τελευταίων ετών. Τόπος εγκλήματος: Μάλαγα.

Το επόμενο πρωί υπάρχει ένας μικρός στρατός GS έτοιμα στο ξενοδοχείο μας. Και στις 8 παίρνω το κλειδί του GS «μου». Ένα λευκό R 1300 GS, συμπεριλαμβανομένου του προαιρετικού ηλεκτρικά ρυθμιζόμενου ανεμοθώρακα. Με την άκρη του ματιού μου βλέπω το R 1300 GS Trophy με το οποίο θα βουτήξουμε σε χωμάτινο τερέν το απόγευμα. Και για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια φαντάζομαι ένα είδος «πείνας» που κανένα άλλο GS δεν μου έχει ξυπνήσει πριν. Τι διαφορά! Η βιομηχανική και κατά τη γνώμη μου ποτέ πραγματικά ολοκληρωμένη σχεδίαση των προηγούμενων εκδόσεων αντικαθίσταται από μια πολύ πιο λεπτή και δυναμική γραμμή. Η εξέλιξη από ένα μικρό… τροχόσπιτο σε ένα εκλεπτυσμένο μηχάνημα που εκπέμπει ταχύτητα, δύναμη και πάθος.

1300testB.jpg

Αυτή η εντύπωση ενισχύεται μόλις καθίσετε στη σέλα. Αυτός είναι ένας εντελώς διαφορετικός κινητήρας από τον προκάτοχό του. Όλα φαίνονται πιο συμπαγή και έτσι, αν και το μεταξόνιο των 1.518 χλστ. είναι ακόμη μεγαλύτερο από το R 1250 GS, η μοτοσυκλέτα είναι πολύ γρήγορη. Η θέση οδήγησης είναι επομένως διαφορετική, αλλά εξαιρετική και ωστόσο αναγνωρίσιμη ως GS. Αυτή η αναγνωρισιμότητα υπάρχει επίσης όταν ξυπνάς τον εντελώς νέο boxer. Ξεκινάμε σε μια κρύα, υγρή επιφάνεια για μια βόλτα περίπου 130 χλμ. Από τα τέσσερα πιθανά προγράμματα οδήγησης (Eco, Rain, Road, Enduro) επιλέγω για τα πρώτα χιλιόμετρα το Rain. Ευτυχώς, η άσφαλτος καθαρίζει γρήγορα και η επιφάνεια γίνεται όλο και καλύτερη, ώστε με το κουμπί mode στο δεξί μέρος του τιμονιού να μπορώ να μεταβώ εύκολα στη λειτουργία Road. Θα γίνει σαφές τι έχει αυτό το νέο GS στην πορεία. Τα 149 Nm ροπής στις 6.500 και οι 145 ίπποι στις 7.750 στροφές είναι συντριπτικά. Αλλά είναι ο τρόπος που απελευθερώνεται η δύναμη που εντυπωσιάζει. Ήδη από τις 1.500 σ.α.λ. υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα από 100 Nm ροπής και αυτό μπορείς να το νιώσεις.

Μπορείτε εύκολα να ανοίξετε το γκάζι με έκτη ταχύτητα με 60χλμ/ώρα και να ωθηθείτε μέχρι την κορυφή περίπου στα 225 χλμ/ώρα, κάτι εντυπωσιακό! Όσο πιο σπορ οδηγείτε, τόσο καλύτερα για τον κινητήρα. Το ίδιο ισχύει και για το quickshifter. Τολμάει να χάσει λίγο στις τρεις πρώτες ταχύτητες, αλλά τα καταφέρνει εξαιρετικά όταν οδηγηθεί λίγο πιο σπορ.

1300testA.jpg

Εύκολο, σταθερό, ευέλικτο

Η πολύ πιο συμπαγής κατασκευή έχει επίσης βελτιώσει σημαντικά τα χαρακτηριστικά διεύθυνσης του BMW R 1300 GS 2024. Με το μακρύτερο πίσω ψαλίδι και το επανασχεδιασμένο Evo Telelever, το νέο GS όχι μόνο στρίβει πολύ εύκολα αλλά και πολύ σταθερά. Η σταθερότητα δεν είναι εις βάρος του χειρισμού χαμηλής ταχύτητας. Στη λίστα των επιτυχημένων καινοτομιών μπορεί να προστεθεί η λειτουργία της νέας ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ανάρτησης. Όπως όλες σχεδόν οι υπόλοιπες ρυθμίσεις, ελέγχεται μέσω δύο κουμπιών και τον γνωστό τροχό κύλισης στο αριστερό μέρος του τιμονιού.

Όσοι αφεθούν να μπουν στα προαιρετικά πακέτα όταν αγοράσουν ένα BMW R 1300 GS (εκτιμάται ότι το 80% όλων των GS που πωλούνται θα είναι «πλήρως φορτωμένο») θα λάβουν μια σχεδόν άπειρη λίστα επιλογών ρύθμισης τόσο του κινητήρα όσο και του εξοπλισμού. Τεχνικές λιχουδιές που είναι όλες εύκολες και εύχρηστες χάρη στην καλή και σαφή δομή του μενού.

1300testE.jpg

Μετά την πρώτη μας διαδρομή με 130 χλμ.σε δημόσιους δρόμους, το ισοζύγιο είναι συντριπτικά θετικό. Το GS είναι και πάλι ένα άνετο και πάνω από όλα γρήγορο μηχάνημα. Οδηγήσαμε κυρίως σε ορεινούς δρόμους με στροφές και εκεί το GS αισθάνεται σαν ψάρι στο νερό, παρά την μερικές φορές κάπως χαμηλότερη ποιότητα του οδοστρώματος. Αυτό αφήνει την καλύτερη ιδέα για τη δοκιμή εκτός δρόμου μετά το μεσημεριανό γεύμα.

Ο υδράργυρος έχει πλέον σκαρφαλώσει στους 24 βαθμούς. Το στάνταρ GS ανταλλάσσεται με το όμορφο BMW R 1300 GS Trophy. Είμαι τυχερός που η μηχανή δοκιμής μου είναι εξοπλισμένη με την προαιρετική σπορ ανάρτηση. Αυτό παρέχει 20 χλστ. περισσότερη διαδρομή μπροστά και πίσω και είναι λίγο πιο άκαμπτη από την στοκ ανάρτηση. Είσαι επίσης πολύ ψηλότερα και αυτό σου δίνει ακόμα περισσότερο την αίσθηση του «King Of The Road» που είναι τόσο χαρακτηριστικό ενός GS. Οδηγός μας είναι η Kelly. Μιλάει πέντε γλώσσες και είναι πιστοποιημένη και επαγγελματίας εκπαιδευτής και ξεναγός BMW. Την υπολογίζω στο 1 μέτρο 68 και περίπου 60 κιλά. Όμως από τα πρώτα μέτρα γίνεται σαφές γιατί η BMW επέλεξε να μας δείξει τον δρόμο. Αυτή η τίγρη σε μορφή τσέπης μπορεί να διαπρέψει σε ένα σημαντικά στριφτερό κομμάτι! Εντωμεταξύ το Metzeler Karoo των 19 ιντσών… υποφέρει, αλλά βοηθούμενο από τα ωραία ηλεκτρονικά δε δείχνει να… χαμπαριάζει.

1300testC.jpg

Μετά από λίγα χιλιόμετρα σταματάμε. Η Kelly ζητά να επιλέξουμε τη λειτουργία οδήγησης Enduro επειδή είμαστε εκτός δρόμου από εδώ και στο εξής. Σε αυτή την επιλογή καταστέλλεται η απόδοση του και κινητήρα και η επέμβαση του traction control περιορίζεται στο ελάχιστο. Δεδομένης της επιφάνειας που αποτελείται από άμμο και πέτρες, επιλέγω να απενεργοποιήσω μερικώς το traction control και το ABS. Και αυτό δημιουργεί την πιο ιδιαίτερη στιγμή αυτής της δοκιμής, τη συνειδητοποίηση ότι είναι σχεδόν εξωπραγματικό το πόσο εύκολο είναι αυτό το μεγάλο και βαρύ μηχάνημα των 1300 κ.εκ. και των 237 κιλών να μπει στο χώμα. Με τη βοήθεια του πιο συμπαγούς μεγέθους, η εξαιρετική ανάρτηση και κυρίως το χαμηλό κέντρο βάρους, κάνει το GS εντυπωσιακό. Όταν μπήκαμε σε μαλακό χώμα ανάμεσα σε μερικά νεαρά έλατα, το GS τα πήγε καλύτερα από το προσωπικό μου Ténéré 700. Εάν μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να το κάνει αυτό είναι επίσης ικανή να σας μεταφέρει στην άλλη άκρη του κόσμου με μεγάλη ταχύτητα με άνεση, τότε ξέρετε ότι έχουν κάνει ένα μικρό θαύμα στο Μόναχο. Υπενθυμίζουμε ωστόσο πως η μοτοσυκλέτα στην έκδοση Trophy ήταν εξοπλισμένη με την προαιρετική σπορ ανάρτηση.

1300testD.jpg

Είναι υψηλές οι προσδοκίες μετά από αυτή την πρώτη επαφή; Ναι, είναι. Και με τρόπο που καθιστά σαφές ότι αυτή η έκτη γενιά θα κάνει το μοντέλο ολοκληρωμένο. Είναι το GS τέλειο; Όχι. Το κιβώτιο ταχυτήτων και το quickshifter απλά δεν είναι αρκετά καλά. Αλλά διαφορετικά είναι δύσκολο να βρεις στο νέο GS λάθη ή ελαττώματα.

Τέλος, η φθηνότερη βασική έκδοση ξεκινά από τις 20.690€, ανεβαίνοντας για τις εκδόσεις Trophy, Triple Black και πάει λέγοντας, ενώ με το BMW Configurator, θα δείτε ότι αυτά τα ποσά μπορούν να αυξηθούν γρήγορα.

Τεχνικά Χσρσκτηριστικά

Κινητήρας  
   
   

Ονομαστική ισχύς

107 kW (145 hp) στις 7.750 σ.α.λ.

   

Διαχείριση καυσαερίων

Ρυθμιζόμενος τριοδικός καταλύτης

   

Τύπος κατασκευής

Αερο/Υδρόψυκτος τετρακύλινδρος boxer με BMW ShiftCam

   

Διάμετρος x διαδρομή

106,5 mm x 73 mm

   

Κυβισμός

1.300 ccm

   

Μέγιστη ροπή

149 Nm στις 6.500 σ.α.λ.

   

Σχέση συμπίεσης

13,3 : 1

   

Τροφοδοσία καυσίμου

Ηλεκτρονικός ψεκασμός στον προθάλαμο

   

Προδιαγραφές εκπομπής καυσαερίων

EU 5

   
Επιδόσεις / Κατανάλωση  
   
   

Τελική ταχύτητα

πάνω από 200 km/h

   

Κατανάλωση ανά 100 km κατά WMTC

4,8 l

   

Εκπομπές CO2 κατά WMTC

110 g/km

   

Τύπος καυσίμου

Σούπερ αμόλυβδη, 95 ROZ/RON προσαρμοστικός κανονισμός ποιότητας καυσίμου, 91-98 ROZ/RON

   
Ηλεκτρικό σύστημα  
   
   

Εναλλάκτης

Τριφασικός εναλλάκτης 650 W (ονομαστική ισχύς)

   

Μπαταρία

12 V / 10 Ah, χωρίς ανάγκες συντήρησης μπαταρία ιόντων λιθίου

   
Μετάδοση ισχύος  
   
   

Συμπλέκτης

Υγρός συμπλέκτης, λειτουργία Anti-Hopping, υδραυλικά ενεργοποιούμενος

   

Κιβώτιο ταχυτήτων

Κιβώτιο 6 ταχυτήτων συνεχούς εμπλοκής

   

Δευτερεύουσα μετάδοση

Με άξονα

   

Έλεγχος πρόσφυσης

BMW Motorrad DTC

 
 
     
 
 
Αναρτήσεις / Φρένα  
   
   

Πλαίσιο

Πλαίσιο δύο τμημάτων αποτελούμενο από το κύριο πλαίσιο και το βιδωμένο επάνω του πίσω πλαίσιο, κινητήρας ως φέρον στοιχείο

   

Θέση μπροστινού τροχού / ανάρτηση

BMW Motorrad Evo-TeleLever, τιμόνι με κλίση αποσύνδεσης μέσω εύκαμπτου στοιχείου, κεντρικό αμορτισέρ

   

Θέση πίσω τροχού / ανάρτηση

BMW Motorrad EVO-Paralever, ψαλίδι μονής όψης από χυτό αλουμίνιο, εγκάρσια συνδεδεμένα ρουλεμάν περιστρεφόμενου βραχίονα, κεντρικό γόνατο ελατηρίου WAD, προφόρτιση ελατηρίου πλήρως ρυθμιζόμενη

   

Διαδρομή ανάρτησης μπροστά / πίσω

190 mm / 200 mm

   

Μεταξόνιο

1.518 mm

   

Κάστερ

112 mm

   

Γωνία τιμονιού

63,8 °

   

Τροχοί

Χυτές ζάντες από αλουμίνιο

   

Διαστάσεις ζάντας μπροστά

3,00 x 19“

   

Διαστάσεις ζάντας πίσω

4,50 x 17“

   

Ελαστικό μπροστά

120/70 R19

   

Ελαστικό πίσω

170/60 R17

   

Φρένο μπροστά

Διπλό δισκόφρενο, ημιπλωτοί δίσκοι φρένων, διαμέτρου 310 mm, ακτινική δαγκάνα φρένων 4 εμβόλων

   

Φρένο πίσω

Μονό δισκόφρενο, διαμέτρου 285 mm, πλωτή δαγκάνα 2 εμβόλων

   

ABS

Πλήρες ενσωματωμένο ABS Pro της BMW Motorrad (βελτιστοποιημένη γωνία κλίσης)

   
Διαστάσεις / Βάρη  
   
   

Ύψος σέλας σε απόβαρο

850 mm

   

Εσωτερική καμπύλη ποδιών σε απόβαρο

1.900 mm

   

Ωφέλιμη χωρητικότητα ρεζερβουάρ

19 l

   

Ρεζέρβα

περίπου 4 l

   

Μήκος

2.212 mm (επάνω από τον λασπωτήρα)

   

Ύψος

1.406 mm (επάνω από τη ζελατίνα)

   

Πλάτος

1.000 mm (επάνω από τις χούφτες προστασίας)

   

Απόβαρο σε ετοιμότητα για οδήγηση, γεμάτο ρεζερβουάρ

237 kg

   

Επιτρεπόμενο συνολικό βάρος

465 kg

   

Φορτίο (με βασικό εξοπλισμό)

228 kg

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 18:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - BMW F 900 XR 2020 Πρώτη Επαφή - BMW R 1300 GS 2024 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon