.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 16:40

Test – BMW R 1250 GS 2021 – Η θεωρία της Εξέλιξης

Κείμενο: Thierry Sarasyn
Φωτογραφίες: MotoMedia, BMW

Το BMW R GS έγινε 40 ετών και αυτός είναι καλός λόγος για μια σειρά ρυθμίσεων που αποσκοπούν στο να διατηρήσουν τον βασιλιά των μοτοσυκλετών περιπέτειας σταθερά στον θρόνο του.

Για όσους αγαπούν τους boxer κινητήρες δύσκολα υπάρχει καλύτερη επιλογή από το R 1250 GS. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει καν άλλη επιλογή από τη BMW, εκτός αν την αναζητάς στους τέσσερεις τροχούς, όπου υπάρχουν περισσότερες επιλογές με boxer. Είναι τιμητικό για τη BMW το ότι κατάφερε να εξελίξει αυτό το σχέδιο με την ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία σε τέτοιο βαθμό που σήμερα να θεωρείται το αναμφισβήτητο σημείο αναφοράς στην κατηγορία των adventure μοτοσυκλετών.

Εδώ που τα λέμε, η BMW ήταν αυτή που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κατηγορία και δικαίως κρατά την κορυφή των σχετικών πωλήσεων σε πολλές χώρες. Όπως είναι αναμενόμενο, το GS έχει δεχτεί κριτική κατά καιρούς, αν ωστόσο υπάρχει κάτι με το οποίο θα συμφωνούσαμε παλιότερα, αυτό ήταν πως η BMW ήταν κάπως “σφικτή” με τον βασικό εξοπλισμό των GS.

BMW R1250GS 2021 05 

Βασικά πράγματα

Για το 2021 σημειώνουμε μια σειρά εξαρτημάτων που συνεισφέρουν στο να ικανοποιούνται οι προδιαγραφές Euro 5, αλλά υπάρχουν και εκείνα τα σημαντικά στοιχεία που κάνουν το R 1250 GS πιο ολοκληρωμένο. Στη βασική του έκδοση πλέον ο εξοπλισμός είναι κάτι παραπάνω από επαρκής: όμορφη TFT οθόνη, τρεις riding modes που περιλαμβάνουν τη νέα Eco, Dynamic ABS, Cornering ABS, 'Dynamic' traction control, USB σύνδεση και ακόμη και Hill Start Control.

Το R 1250 GS του 2021 είναι καλά εξοπλισμένο στη στάνταρ μορφή του και μετά, με μερικά επιπλέον χρήματα, παίρνεις την επετειακή 40 Years GS με το χαρακτηριστικό μαυρο-κίτρινο χρώμα που παραπέμπει στο ιστορικό R 100 GS, γνωστό και ως bumblebee (μέλισσα).

Πρώτη παρατήρηση της δοκιμής αυτής: το GS του 2021 δεν διαφέρει ιδιαίτερα οδηγικώς από το μοντέλο του 2020. Ο κινητήρας του πάντως εξακολουθεί να εκπλήσσει ευχάριστα. Είναι κάπως σαν να έχεις παντρευτεί ένα φανταστικό άτομο: έχετε κάνει ήδη τα πάντα μαζί και συνεχίζει να σε συναρπάζει κάθε μέρα. Αυτή είναι η ιστορία του GS, ιδιαίτερα από τη στιγμή που απέκτησε την τεχνολογία ShiftCam.

Ο κινητήρας του είναι δυνατός, πολύ δυνατός, μα γραμμικός κι εύκολος στον χειρισμό, ενώ το πλαίσιο είναι ιδανικά εναρμονισμένο με το δυναμικό του boxer.

Η μοτοσυκλέτα δοκιμής ήταν εξοπλισμένη με κάμποσα έξτρα και κάποια από αυτά, όπως τα θερμαινόμενα γκριπ και σέλα ήταν παραπάνω από καλοδεχούμενα τώρα που ο καιρός έχει πια κρυώσει για τα καλά.

BMW R1250GS 2021 04 

Μυστήρια και οικολογία

Το quickshifter παραμένει ένα μυστήριο. Σε εκείνο το άλλο όμορφο BMW, το S 1000 XR, το σύστημα δουλεύει θεϊκά με βελούδινες, εκτυφλωτικά γρήγορες αλλαγές και απειροελάχιστο θόρυβο. Είναι πραγματικά περίεργο για μια εταιρεία με την τεχνογνωσία της BMW να μη καταφέρνει το ίδιο επίπεδο λειτουργίας του quickshifter στη ναυαρχίδα της.

Το ανέβασμα από πρώτη σε δευτέρα είναι συχνά δύσκολο, απότομο και θορυβώδες. Ομοίως και στις άλλες σχέσεις, το σύστημα αυτό δεν αποδίδει το ίδιο απαλά σε όλες τις ταχύτητες. Δεν βρίσκουμε κανέναν λόγο γιατί ο boxer κινητήρας να μην ταιριάζει καλά με το quickshifter, πάντως στην πρακτική αυτό που ανακαλύψαμε είναι πως σύντομα μαθαίνεις σε ποιες συνθήκες δουλεύει καλά το εξάρτημα και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις απλά αλλάζεις σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο.

Η νέα Eco Mode δείχνει ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ως προσθήκη στον βασικό εξοπλισμό, ωστόσο δεν κάναμε πάνω από ένα χιλιόμετρο μαζί της. Αν ο καιρός είναι καλός βάζεις τη Dynamic, όταν βρέχει τη Rain και όταν πας στο χώμα την Enduro. Η Eco χρησιμεύει αν θέλεις να οδηγείς οικονομικά και να σώσεις τον πλανήτη. Οπότε ένα χιλιόμετρο και καλά ήταν.

Στον δρόμο την περισσότερη ώρα θα έχεις τη Dynamic Mode φορτωμένη, η Enduro έχει πλάκα κυρίως στον μέσο χωματόδρομο, ενώ οι πιο καθαρόαιμοι περιπετειώδεις αναβάτες πιθανότατα θα ποθήσουν την Pro που επιτρέπει το πλήρες σβήσιμο του ABS και από τον πίσω τροχό.

BMW R1250GS 2021 08

Σύγχρονη μέλισσα

Το R 1250 GS δείχνει πιο σύγχρονο από ποτέ στα 40ά του γενέθλια. Έχει την τελευταία λέξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και έναν ιδανικό κινητήρα που σε βοηθά να τον χειρίζεσαι εύκολα και προβλέψιμα.

Το περιστροφικό κομβίο (δαχτυλίδι) στο αριστερό άκρο του τιμονιού παραμένει ένα άριστο υπόδειγμα ευχρηστίας και αυτή αποτελεί απλά μια από τις πολλές επιμέρους λεπτομέρειες που αποδεικνύουν πόσο καλά το έχει μελετήσει η BMW για να εξασφαλίσει πως το R 1250 GS στέκεται πάντοτε σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Προσθέστε σε αυτή τη σκέψη το γεγονός πως 40 χρόνια εξέλιξης έχουν τελειοποιήσει τον κινητήρα και το πλαίσιο για να αντιληφθούμε γιατί το R 1250 GS δεν είναι απλώς ένα status symbol, μα δικαίως στέκεται στην κορυφή της πυραμίδας των adventure.

Πάντως όποιος έχει ένα GS του 2020 δεν χρειάζεται να τρέξει στον πλησιέστερο έμπορο της BMW. Η οδηγική συμπεριφορά του νέου μοντέλου δεν διαφέρει και πολύ από αυτό του 2020, ωστόσο και μόνο οι επετειακές εκδόσεις με τα “Bumblebee” χρώματα είναι λόγος ικανός.

Αυτό πάντως που έχει σημασία είναι το ότι όποια έκδοση και να επιλέξεις, θα συνεχίζεις να την απολαμβάνεις ακόμη κι όταν η BMW θα παρουσιάζει την επετειακή έκδοση των 50 ετών GS.

BMW R1250GS 2021 01 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW Motorrad
Μοντέλο R 1250 GS
Αντιπρόσωπος BMW Motorrad Hellas
Τιμή (€) από 18,100
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος boxer, 2 ΕΕΚ με σύστημα ShiftCam, 4 βαλβίδες/κύλινδρο
Κυβισμός (κ.εκ.) 1,254
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 102.5 x 76
Συμπίεση (:1)  12.5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1 με καταλύτη
Λίπανση  Υγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Keyless / Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος υδραυλικός με σύστημα anti-hopping
Μετάδοση 6 σχέσεων με άξονα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό με τον κινητήρα ως δομικό στοιχείο του
Κάστερ (°)  25.7
Ίχνος (mm)  100.6
Μεταξόνιο (mm)  1,514
Ύψος σέλας (mm)  850-870
Μήκος (mm) 2,207
Πλάτος (mm) 952.5
Ύψος (mm) 1,430
Βάρος (kg)   249 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  20
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ)  BMW Motorrad Telelever, διαδρομή 190 mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου (προαιρετικά Dynamic ESA)
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (χιλ) BMW Motorrad Paralever, διαδρομή 200 mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς (προαιρετικά Dynamic ESA)
   
Ελαστικά   
Μπροστά 120/70-19 (ζάντα 3.00 x 19")
Πίσω  170/60-17 (ζάντα 4.50 x 17")
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 305 mm με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, BMW Motorrad Integral ABS Pro
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 276 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, BMW Motorrad Integral ABS Pro
   
Εξοπλισμός  
  Έγχρωμη οθόνη TFT με BMW Motorrad Connectivity, LED φώτα παντού, Dynamic Traction Control, Hill Start Control, Riding Modes (Eco, Rain, Road), θύρα φόρτισης USB
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  136 / 7,750
Ροπή εργοστασίου (Kg.m/rpm)  14.6 / 6,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 16:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW S 1000 XR 2020 Video Test Ride - BMW S 1000 XR 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon