.
Κατηγορία BMW
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 16:00

Test - BMW S 1000 XR 2020

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το S 1000 XR αποτελεί μια ακόμα πρόταση Sport τουρισμού της BMW, μια μοτοσυκλέτα που συνδυάζει επιδόσεις Superbike με ανέσεις μεγάλου Adventure bike. Για το 2020, οι Βαυαροί προίκισαν το S 1000 XR με νέο design, κάνοντας το πολύ πιο ελαφρύ, ακόμα πιο γρήγορο, πιο προηγμένο, πιο πολυτάλαντο και εύχρηστο σε όλους τους τομείς.

Μεγαλύτερο νέο όσον αφορά στο S 1000 XR για το 2020, πέρα από το καινούργιο design, είναι σίγουρα τα 10 λιγότερα κιλά που ζυγίζει η μοτοσυκλέτα, σε σχέση με την προκάτοχο της.

Δέκα κιλά λιγότερα! ΔΕΚΑ ΚΙΛΑ!

bmw s1000xr 2020 detalis 12

Για σκεφτείτε το λιγάκι, καθώς δεν είναι καθόλου εύκολο να κόψει κανείς 10 κιλά από μια καλοδουλεμένη μοτοσυκλέτα, που βρίσκεται κοντά μας από το 2015.

Όσον αφορά στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, το S 1000 XR του 2020 έχει κυριολεκτικά τα πάντα. Ηλεκτρονικές αναρτήσεις Dynamic ESA, Riding Modes Pro, ABS Pro & DTC, Hill Start Control Pro, TFT έγχρωμη οθόνη 6.5 ιντσών, συνδεσιμότητα και full LED φώτα. A, επίσης πρόκειται για την πρώτη πιθανότατα μοτοσυκλέτα δίχως… πίσω φωτιστικό σώμα! Βλέπετε στην προσπάθεια της για να κόψει βάρος από τη μοτοσυκλέτα, η BMW ανέθεσε τις λειτουργίες του πίσω φωτιστικού σώματος στα… φλας! Θύμα όμως της εξαντλητικής δίαιτας έπεσε και το μοχλικό στο πίσω αμορτισέρ.

Η BMW κατάφερε να κόψει 5 κιλά από τον ξανασχεδιασμένο κινητήρα που βασίζεται στο S 1000 RR, δίχως όμως τον μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων. Νέα είναι η κλιμάκωση του κιβωτίου, για τον νέο ρόλο της μοτοσυκλέτας, περισσότερη η δύναμη στις μεσαίες στροφές, ενώ έχει προστεθεί και σύστημα MSR που γλιτώνει τον αναβάτη από γλιστρήματα όταν εκείνος κλείσει απότομα το γκάζι ή κατεβάζει ταχύτητα, σε ολισθηρό οδόστρωμα.

Πολλές οι αλλαγές για το 2020

bmw s1000xr 2020 detalis 13

Οι Βαυαροί ανακοινώνουν 165 hp / 11.000 rpm με ροπή 11.6 kgm / 9.250 rpm, νούμερα ίδια με του προηγούμενου μοντέλου.

Διαφορετική είναι η κλιμάκωση του κιβωτίου σε σχέση με το απερχόμενο S 1000 XR, με μακρύτερη σχέση σε 4η, 5η και 6η ταχύτητα, για μείωση του θορύβου, της κατανάλωσης και των στροφών του κινητήρα. Χαρακτηριστικά η BMW αναφέρει πως με αυτό τον τρόπο πέτυχε βελτίωση της κατανάλωσης κατά 8%, στις μετρήσεις WMTC! Παρόλα αυτά, εμείς είδαμε μια μικρή αύξηση στην κατανάλωση, καθώς είχαμε μετρήσει μέση κατανάλωση 6,3 λίτρα στα 100 χλμ. στη δοκιμή του προηγούμενου μοντέλου και 6,5 σε αυτό. Όμως το συμπέρασμα της αυξημένης κατανάλωσης θα μπορούσε να είναι λανθασμένο, καθώς στην προηγούμενη δοκιμή είχαμε πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ταξίδι το οποίο έριξε την μέση τιμή, ενώ στο μοντέλο του 2020 η χρήση ήταν ως επί το πλείστον αστική. Επιπρόσθετα, το νέο S 1000 XR έχει έναν πιο μαλακό σε λειτουργία συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης.

Ολοκαίνουργιο είναι το σύστημα των αναρτήσεων της μοτοσυκλέτας, με ελαφρύτερο πιρούνι και πίσω αμορτισέρ. Πλαίσιο και ψαλίδι έχασαν 2.1 κιλά βάρους, ενώ ο κινητήρας παίζει σημαντικότερο ρόλο ως φέρων τμήμα του πλαισίου, ενώ το νέο ψαλίδι μειώνει το μη-αναρτώμενο βάρος κατά 1.6 κιλά, και μαζί με την έλλειψη μοχλικού, δίνει πολύ πιο άμεσες αντιδράσεις στις αλλαγές κατεύθυνσης. Η BMW αναφέρει και αύξηση διαδρομής του πίσω τροχού από τα 140 στα 150 mm.

Νέα είναι η γεωμετρία της μοτοσυκλέτας, με τη BMW να ανακοινώνει διαφορές σε γωνία, από τις 24.5 στις 24,9 μοίρες, ίχνος, από τα 117 στα 116 mm, ενώ και το μεταξόνιο αυξήθηκε στα 1.552 mm.

Διαστημικός εξοπλισμός

bmw s1000xr 2020 detalis 7

Στη μοτοσυκλέτα θα βρούμε την τελευταία γενιά των ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων αναρτήσεων της BMW, που ακούνε στο όνομα Dynamic ESA (Electronic Suspension Adjustment), αναρτήσεις που βρίσκονται στον στάνταρ εξοπλισμό και ελέγχουν / αλλάζουν τη λειτουργία τους για βέλτιστη συμπεριφορά κάθε 10 ms!

Και για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω, η BMW όπως συνηθίζει δίνει το Dynamic ESA Pro στον έξτρα εργοστασιακό εξοπλισμό. Το Dynamic ESA Pro δίνει 2 παραπάνω mode έτοιμων ρυθμίσεων, το Road και το Dynamic, αλλά και αυτόματη αλλαγή ρυθμίσεων ανάλογα με το βάρος των επιβαινόντων και των αποσκευών τους.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του S 1000 XR, η μοτοσυκλέτα φέρει και το σύστημα DBC (Dynamic Brake Control) που έχουμε δει στα αυτοκίνητα της φίρμας, σύστημα που βοηθά τον αναβάτη σε φρεναρίσματα πανικού, δίνοντας τη μέγιστη δύναμη στα φρένα δίχως μπλοκάρισμα.

Το S 1000 XR έρχεται φυσικά εξοπλισμένο και με την τελευταία γενιά Dynamic Traction Control DTC και DTC Wheelie function για τις σούζες, και με ABS Pro, σε συνδυασμό με το προαναφερθέν DBC. Σημειώστε πως νέα είναι η μονάδα αδρανειακών δυνάμεων IMU 6 αξόνων, ενώ το Shifter για αλλαγές πάνω και κάτω βρίσκεται στον έξτρα εργοστασιακό εξοπλισμό.

Τέσσερα είναι τα Riding Modes που βρίσκουμε στον στάνταρ εξοπλισμό, τα Rain, Road, Dynamic και Dynamic Pro. Για πρώτη φορά ο αναβάτης μπορεί να παρέμβει στο Dynamic Pro, αλλάζοντας ρυθμίσεις στην απόκριση του γκαζιού, στο φρένο κινητήρα, στο ABS και στο Traction Control, και στο Wheelie Control που εγκαινιάζει και setting για Power Wheelie!

Ο εξοπλισμός του S 1000 XR πραγματικά δεν έχει τέλος σε τεχνολογία και υπεροχή, με τη BMW να έχει «σκύψει» πάνω και από την πιο μικρή λεπτομέρεια, με ρυθμιζόμενες μανέτες, στραβές τάπες πλήρωσης αέρα στα ελαστικά, εργονομικούς διακόπτες στο τιμόνι, και άπειρες ακόμα λεπτομέρειες.

TFT κορυφαία οθόνη οργάνων

bmw s1000xr 2020 detalis 32

Τα όργανα αποτελούνται από μια μεγάλη και έγχρωμη TFT οθόνη, με πληθώρα πληροφοριών, μενού και υπό-μενού, και δυνατότητες customizing όσον αφορά στις ρυθμίσεις που θα φαίνονται μαζί στην οθόνη.

Στα όργανα θα βρείτε μεταξύ άλλων ενδείξεις ταχύμετρου, στροφών κινητήρα, σχέσης κιβωτίου, βολτόμετρου, θερμοκρασίας κινητήρα και περιβάλλοντος, στάθμης καυσίμου, ολικού και 2 μερικών χιλιομετρητών, ρολογιού, πίεσης ελαστικών (στο εξτρά πακέτο) trip computer, service, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ωρόμετρου, αυτονομίας, πίεσης ελαστικών (στον έξτρα εξοπλισμό) μερικών δεκάδων ακόμα λεπτομερειών trip computer, κ.α..

Με το πακέτο Pro Riding Modes ο αναβάτης θα πάρει και έξτρα οθόνες, όπως αυτή του μοντέλου δοκιμής μας, με πρόσθετες ενδείξεις επιβράδυνσης και επέμβασης του Traction Control!

Η συνδεσιμότητα των οργάνων σημαίνει πως το smartphone του αναβάτη συνδέεται με τη μοτοσυκλέτα, παρέχοντας έξτρα ενδείξεις GPS, διαδικτύου, τηλεφωνίας και ηχοσυστήματος.

Σημειώστε πως ο έλεγχος των οργάνων γίνεται από τη ροδέλα MMC (Motorcycle Multi Controller) που βρίσκεται στο αριστερό γκριπ.

Σε 2 χρωματικούς συνδυασμούς με αδιανόητο έξτρα εξοπλισμό

bmw s1000xr 2020 detalis 8

Full LED είναι τα φώτα του νέου S 1000 XR, ενώ στον έξτρα εξοπλισμό υπάρχει και ο προβολέας Headlight Pro με Adaptive turning light με DRL, φώτα δηλαδή που φωτίζουν το εσωτερικό της στροφής.

Η BMW αναφέρει πως ο νέος προβολέας φωτίζει ακόμα καλύτερο από πριν, ενώ αν είστε από αυτούς που σας αρέσουν τα προβολάκια εκατέρωθεν της μοτοσυκλέτας, αυτά βρίσκονται στον έξτρα εξοπλισμό.

Στον σχεδιασμό του S 1000 XR του 2020, η BMW σχεδίασε ξανά και τη θέση οδήγησης, για καλύτερη υποστήριξη του αναβάτη από το ρεζερβουάρ και το πλαίσιο, και για ένα πιο εργονομικό τρίγωνο μεταξύ τιμονιού, σέλας και μαρσπιέ.

Η μοτοσυκλέτα διατίθεται σε 2 διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς, ασημί (Ice Grey) και λευκό-κόκκινο (Racing Red/White Aluminium).

Τέλος θα θέλαμε να κάνουμε μια αναφορά και στην εξωπραγματική μεγάλη σειρά επίσημων αξεσουάρ της BMW για το S 1000 XR, σειρά που περιλαμβάνει αναβάθμιση software για εκτενέστερο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο, διαφορετικές ζελατίνες, διαφορετικές σέλες, κεντρικό σταντ, σφυρήλατες ζάντες, μπαταρία λιθίου, Intelligent Emergency Call, πακέτο Carbon περιφερειακών, Touring πακέτο, Dynamic πακέτο, Headlight Pro, RDC ένδειξη πίεσης ελαστικών, προβολάκια, χαμηλότερες αναρτήσεις, συναγερμό, διαφορετικά μαρσπιέ, κάγκελα, μανιτάρια, top-cases διαφόρων μεγεθών, πλαϊνές βαλίτσες, κουκούλα, Navigator VI, κλειδαριές τροχών, προστατευτικό τζάμι οργάνων, ακόμα και…. κιτ πρώτων βοηθειών σε 2 μεγέθη!

«Ρε συ, αυτή δεν έχει πίσω φως!»

flash piso fos bmws1000xr 2020 00001

Η πρώτη εντύπωση από τη μοτοσυκλέτα για τους παρατηρητικούς, είναι φυσικά η κραυγαλέα έλλειψη του πίσω φωτιστικού σώματος, ενώ εντυπωσιακή είναι η επίδειξη που ακολουθεί αυτή τη διαπίστωση, επίδειξη που εγγυημένα θα εντυπωσιάσει φίλους αλλά και αγνώστους στον δρόμο.

flash piso fos bmws1000xr 2020 00001

Τα πίσω φλας ανάβουν κόκκινα με το καλημέρα, καθώς… αυτά είναι τα φωτιστικά σώματα σας στο S 1000 XR. Πιέζοντας κάποιο από τα φρένα, ανάβει μια δεύτερη σειρά LED, και τα κόκκινα φλας… κοκκινίζουν πολύ πιο έντονα. Και όταν πιέσετε τους διακόπτες των φλας, ανάβει μια πορτοκαλί σειρά LED, και έτσι ολοκληρώνεται ο ρόλος των 2 αυτών μικρών LED σωμάτων. Απίθανο, έτσι;!

Μεγαλύτερη άνεση από πριν, ίδιες sport ικανότητες

bmw s1000xr 2020 detalis 29

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή, ειδικά για μένα που είχα ενθουσιαστεί με το προηγούμενο μοντέλο S 1000 XR, είναι η αίσθηση των αναρτήσεων, που είναι εντελώς διαφορετική. Οι νέες βαλβίδες στις αναρτήσεις, επέτρεψαν στη BMW να χαρίσει πολύ μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας σε πιρούνι και πίσω αμορτισέρ, και η πρώτη εντύπωση είναι πως αυτά είναι πολύ πιο μαλακά και άνετα από πριν.

Φυσικά μιλάμε για ηλεκτρονικές ημί-ενεργητικές αναρτήσεις, οι οποίες σκληραίνουν αυτόματα όσο χρειάζεται σε σπορ χρήση, όμως ακόμα κι έτσι, και ακόμα κι όταν είχα επιλέξει το Riding Mode «Dynamic Pro» και το mode «Dynamic» στις αναρτήσεις (μεταξύ Road και Dynamic) η αίσθηση παρέμενε πολύ πιο άνετη, μαλακή, φιλική και ξεκούραστη από πριν, χάνοντας λίγη από την sport, σφιχτή αίσθηση που γνωρίζαμε.

Αυτό για μένα μεταφράστηκε σε έξτρα χρόνο προσαρμογής, ώστε να καταλάβω πως μπορώ να εμπιστευτώ τις νέες αναρτήσεις και να πιέσω, όμως όταν ηρέμησα, είδα πως η BMW κατάφερε κάτι φαινομενικά ακατόρθωτο. Να συνδυάσει άνεση τουριστικής μοτοσυκλέτας, με κράτημα Superbike, καθώς σε sport οδήγηση, ο ρυθμός παραμένει καταιγιστικός όπως και πριν, με εξωπραγματικές κλίσεις και ταχύτητες μέσα στη στροφή, και… απογείωση σε κάθε ευθεία.

Όσον αφορά στην εμφάνιση του νέου S 1000 XR, πρέπει να ομολογήσω πως όταν είχα πρωτοδεί τη μοτοσυκλέτα στο διαδίκτυο, είχα εν μέρει απογοητευτεί, καθώς τα νέα πλαστικά περικλείουν ακόμα περισσότερο τη μοτοσυκλέτα, «εγκιβωτίζοντας» την. Όμως, το μοντέλο δοκιμής μας έφερε το πακέτο Carbon της σειράς M (η γνωστή μέχρι πρωτύτερα ως σειρά HP), που με έξυπνα τοποθετημένα ανθρακονημάτινα τμήματα «έσπαγε» τις επιφάνειες του κουστουμιού, χαρίζοντας στο S 1000 XR πολύ όμορφη τελική εμφάνιση.

Ώρα για απογείωση

bmw s1000xr 2020 action 3

Όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, έτσι και στο S 1000 XR του 2020, η μιζιά που βάζει μπροστά τον κινητήρα συνδυάζεται με ένα αυτόματο ανέβασμα στροφών για το ζέσταμα, κάτι που μεταφράζεται σε «ξύπνημα με δυνατό μουγκρητό», που ξαφνιάζει και πωρώνει ταυτόχρονα. Το ίδιο δυνατή είναι και η χροιά του τελικού της εξάτμισης (που δεν ήταν Akrapovic), κάνοντας αισθητή την παρουσία σας από μακριά. Αρκετές ήταν οι φορές που οι προπορευόμενοι οδηγοί έκαναν στο πλάι, για να περάσω, δίχως εγώ να εκβιάζω την κίνηση τους αυτή με γκαζιές. Απλώς το επίπεδο του θορύβου / μουσικής (αναλόγως πως το βλέπει κανείς) ήταν τέτοιο που τα αυτοκίνητα άνοιγαν δρόμο για να… απογειωθεί «το πράγμα» που έρχεται από πίσω. Euro 5 είπατε; Αλήθεια τώρα;!

bmw s1000xr 2020 detalis 25

Έχοντας γράψει για την έλλειψη αποθηκευτικού χώρου στο προηγούμενο S 1000 XR, χάρηκα πολύ που είδα πως το νέο έχει ένα μικρό ντουλαπάκι μπροστά, που δεν κλειδώνει, για να έχετε ψιλά / κάρτες για διόδια και λοιπά έξοδα του δρόμου. Εκεί μπορείτε να βάλετε και το Smart Key, αν θέλετε, αν και εγώ προτιμούσα να το έχω στην τσέπη του μπουφάν, για να μην το ξεχάσω κάποια στιγμή πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Η μοτοσυκλέτα έχει μια πρίζα φόρτισης σωστά τοποθετημένη στο πλάι, ώστε να μπορεί ο αναβάτης να συνδέσει εύκολα το κινητό του σε αυτή, όταν το έχει προσαρμοσμένο στο τιμόνι για χρήση GPS, πολυμέσων και τηλεφωνίας.

Τα όργανα είναι κορυφαία, με την TFT οθόνη να είναι μεγάλη με αντίστοιχα μεγάλες ενδείξεις, ενώ είναι ευδιάκριτη σε όλες τις συνθήκες φωτισμού. Για να «σκρολάρεις» στα μενού, αλλά και για να αλλάξεις Riding Mode χρησιμοποιείς κουμπιά και ροδέλα που βρίσκονται στα γκριπ, ενώ πάνω στην οθόνη οργάνων πολύ σωστά δεν υπάρχει κανένα κουμπί, ώστε να μην χρειάζεται να βγάλεις το χέρι σου από το τιμόνι όσο οδηγείς.

Για τις δικές μου «ινδιάνικες» προτιμήσεις έβγαλα εκτός λειτουργίας το κατά τα άλλα υπέρ-προηγμένο Traction Control τελευταίας γενιάς, το οποίο απενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού και παραμένει ανενεργό για όσο θέλεις, ακόμα και αν σβήσεις τη μοτοσυκλέτα και την ανάψεις ξανά.

Συνδεσιμότητα με άπειρες δυνατότητες

bmw s1000xr 2020 detalis 30

Τα όργανα έχουν λειτουργίες συνδεσιμότητας (τηλεφωνία, πολυμέσα και GPS), με τον αναβάτη να συνδέει τη μοτοσυκλέτα με το smartphone του, και να μπορεί έτσι να δει οδηγίες GPS στα όργανα, να δεν αν τον καλεί κάποιος στο τηλέφωνο, κ.α.

Το GPS δεν δείχνει χάρτες στην οθόνη, παρά μόνο βασικές οδηγίες του τύπου «στρίψε αριστερά», κάτι που κόβει αρκετά από την ακρίβεια και την ευχρηστία του, ενώ όπως είδαμε η BMW Motorrad ετοιμάζει ήδη την επόμενη γενιά οργάνων που θα μπορούν να απεικονίσουν χάρτες, όπως για παράδειγμα στο Google Maps.

Να πούμε επίσης πως η χρήση του BMW App είναι δωρεάν για 14 ημέρες, ενώ μετά πρέπει να πληρώσετε μια συμβολική τιμή (9 ευρώ αν θυμάμαι καλά) μια και έξω -δεν έχει συνδρομή-, και να κατεβάσετε offline χάρτη της Ελλάδας, ή του εκάστοτε μέρους που περιηγείστε. Και φυσικά πρέπει να ενεργοποιήσετε GPS, δεδομένα και Bluetooth στο κινητό.

Θυμηθείτε τέλος να δώσετε να δώσετε όλες τις απαραίτητες άδειες στο μενού του τηλεφώνου σας για το BMW App, και να μην έχετε τη μπαταρία σε Saver mode, για χρήση GPS.

Το BMW app δίνει επιπλέον και τη δυνατότητα να καταγράψετε τις βόλτες σας, και να τις δείτε / μοιραστείτε μετά, κομπλέ με δεδομένα τηλεμετρίας, με μοίρες κλίσεων σε κάθε στροφή, με επιταχύνσεις, επιβραδύνσεις, μέση ωριαία, τελική ταχύτητα, κλπ..

Συγκλονιστικό στην οδήγηση

bmw s1000xr 2020 action 9

Το S 1000 XR παραμένει μεγάλο, αρκετά βαρύ στην αίσθηση και ψηλό, καθώς ο υποφαινόμενος με ύψος 1.70 πάταγε στο έδαφος με τη μύτη του ενός ποδιού, και έπρεπε να βγάλω το σώμα μου από τη μια πλευρά, ώστε να μπορέσω να πατήσω όλο το πέλμα του ποδιού κάτω. Η BMW έχει πάντως προβλέψει και χαμηλότερη σέλα αλλά και πιο χαμηλές αναρτήσεις, για να φέρετε το S 1000 XR ακριβώς στα μέτρα σας.

Η ζελατίνα του φέρινγκ ρυθμίζεται σε 2 θέσεις με το χέρι, ακόμα και κατά την οδήγηση, ενώ στην ψηλή θέση εγώ (1.70 ύψος είπαμε), δεχόμουν τον αέρα στο πάνω μέρος του κράνους με αρκετές αναταράξεις. Όμως και εδώ η BMW έχει ψηλότερη ζελατίνα στον έξτρα εξοπλισμό, αξεσουάρ που θα βολέψει πολύ όσους ταξιδεύουν.

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας έχει αρκετούς κραδασμούς στα γκριπ, ενώ στα πολλά χιλιόμετρα, από 170 χλμ/ώρα και πάνω, από τους κραδασμούς θολώνουν οι καθρέπτες.

Συνέπεια μάλλον των Euro 5 προδιαγραφών είναι η «μπουκωμένη» λειτουργία του κινητήρα χαμηλά, ο οποίος στις αρχικές στροφές (3-4.000) κομπιάζει και δυσανασχετεί ή σβήνει αν ανοίξετε τέρμα το γκάζι. Μετά όμως καθαρίζει, και μεταμορφώνεται σε γραμμικό δυναμίτη. Ο αναβάτης πάντως θα πρέπει να προσέξει να μην εισέλθει από τη μια φάση στην δεύτερη με τέρμα γκάζι, καθώς εκεί που ο κινητήρας δίσταζε, ξαφνικά θα τα δώσει όλα, και αν έχετε απενεργοποιημένο το Traction Control, θα βρεθείτε να πηγαίνετε είτε με το πλάι, είτε με τον μπροστινό τροχό στον αέρα.

Η λύση είναι να είστε μετρημένοι χαμηλά, ενώ ψηλά μπορείτε να λυσσάξετε ελεύθερα.

bmw s1000xr 2020 action 12

Οδηγικά, το νέο S 1000 XR είναι εκπληκτικό σε κάθε διαδρομή, πολύ πιο άνετο από πριν, αλλά το ίδιο sport, με πολύ… πάρα πολύ… εξωπραγματικά πολύ γκάζι! Ναι, μπορεί να εκπληρώσει άνετε καθήκοντα μεταφορικού μέσου, όπως είδαμε και στην χρήση που κάναμε στην Αθήνα, με άριστο ψεκασμό και γραμμική απόδοση, με τιμόνι που κόβει πολύ, και με εξαιρετικό ζύγισμα. Δεν θα τρομάξει, δεν θα γκρινιάξει, δεν θα ταλαιπωρήσει, και θα σας συντροφεύσει σαν extra-large commuter σε όλες σας τις διαδρομές. Πάντως ο κινητήρας δείχνει από χαμηλά πως θέλει να ανεβάσει στροφές (hunting το λένε οι Άγγλοι), κυνηγώντας τις επιδόσεις.

Κι όταν βρεθείτε σε ανοιχτό δρόμο και ανοίξετε το γκάζι, τότε αρχίζουν τα πυροτεχνήματα, με το S 1000 XR να βγάζει… «άχρηστα» τα S 1000 RR & S 1000 R (αλλά και οποιαδήποτε άλλο Superbike, γυμνό χιλιάρι), καθώς συνδυάζει προστασία από τα στοιχεία της φύσης, με αρετές Superbike, αλλά και με ανέσεις Adventure bike, ενώνοντας τα καλύτερα από τους τρεις κόσμους για ένα μοναδικό αποτέλεσμα!

Οι 165 ίπποι (151,42 hp στον τροχό) είναι κάτι παραπάνω από υπέρ-αρκετοί για extreme διασκέδαση, ενώ η μοτοσυκλέτα μπορεί να εκπληρώσει ακόμα και ρόλο track-day bike, με το ίδιο συναρπαστικό αποτέλεσμα.

Τα διακόσια στο κοντέρ είναι παιχνιδάκι, όπως το ίδιο εύκολα έρχονται τα 250, με το πανηγύρι να συνεχίζεται και μετά από αυτά… ε, πόσα ακόμα θέλετε;!

bmw s1000xr 2020 action 15

Στις στροφές το μπροστινό είναι βιδωμένο στην άσφαλτο, αίσθηση που θυμίζει αυτοκινητάκι Skalextric, ενώ οι κλίσεις που μπορεί να πάρει ο αναβάτης είναι εξωπραγματικές, και θέλει θάρρος και συνήθεια για να κάνεις αυτά που μέχρι πρότινος πίστευες πως… δεν γίνονται. Η ίδια συμπεριφορά συνεχίζεται και στην ευθεία, με τη μοτοσυκλέτα να παραμένει τέρας σταθερότητας σε κάθε συνθήκη.

Τα φρένα είναι κορυφαία τόσο σε δύναμη όσο και σε αίσθηση, ενώ μόνο σε ακραία sport χρήση σε εξαιρετική άσφαλτο βρεθήκαμε να επιθυμούμε το ABS να έκανε πιο αργά την εμφάνιση του. Σε όλες τις υπόλοιπες συνθήκες το S 1000 XR ρίχνει άγκυρα, και προσφέρει τόση δύναμη, όση μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς λαμβάνοντας υπόψη τις δυνάμεις της φυσικής.

Η σέλα σε… γραπώνει, τοποθετώντας σε στη θέση που θέλει η BMW, και αν αυτό εκνευρίζει κάποιους, εμένα με βόλεψε, γιατί η θέση οδήγησης ήταν ακριβώς αυτή που ήθελα, με την άνεση να είναι πολύ καλή ακόμα και μετά από πολύωρη οδήγηση.

Δεν φοβίζει, και τον συναρπαστικό του ρόλο συνεχίζει

bmw s1000xr 2020 action 11

Εν τέλει, το S 1000 XR του 2020 αποδεικνύεται πιο φιλικό, πιο άνετο και πιο ταξιδιάρικο από το προηγούμενο μοντέλο, λιγότερο απόλυτο και λιγότερο απαιτητικό. Πάντα κορυφαίο σε επιδόσεις, με βελτιωμένο το τρομερό έτσι κι αλλιώς επίπεδο εξοπλισμού του, με ηλεκτρονικό οπλοστάσιο τελευταίας γενιάς, και με λεπτομέρειες που αν τις απαριθμούσαμε μία-μία, δεν θα μας έφταναν ούτε 5.000 λέξεις.

Με λίγα λόγια, με την ανανέωση του 2020, η BMW αύξησε δραματικά το εύρος των πελατών που θα ενθουσιαστούν με το S 1000 XR, διατηρώντας όμως αναλλοίωτες τις υπέρ-επιδόσεις της ψηλής ταξιδιάρικης street μοτοσυκλέτας της.

Μία πολυτάλαντη μοτοσυκλέτα, ιδανική για μια πλειάδα χρήσεων, πάντα έτοιμη για να προσφέρει απλόχερα αυτό που μπορεί να κάνει καλύτερα: να συναρπάζει στην οδήγηση.

BMW S 1000 ΧR 2020

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Κινητήρας

4T, 4Κ, Y/Ψ, 16β

Κυβισμός (κ.εκ.)

999

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

80 x 49.7

Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.)

165 / 11.000

Ροπή (kgm/σ.α.λ.)

11,6 / 9.250

Τροφοδοσία

Ψεκασμός BMS-O

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (λίτρα)

20

0Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ.)

 6,5

Βάρος, γεμάτο (κιλά)

226

 

 

Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα

 

Τύπος

Περιμετρικό, αλουμινίου δύο δοκών

Αναρτήσεις Ε

USD τηλεσκοπικό πιρούνι 45 mm, ηλεκτρονικά ρυθμίζομενο (Dynamic ESA)

Διαδρομή (mm)

150

Αναρτήσεις Π

Αμορτισέρ, ηλεκτρονικά ρυθμίζομενο (Dynamic ESA), ΑΕ

Διαδρομή (mm)

150

Φρένα Ε (mm)

2Δ, 320 mm, 4πίστονες αντινικές δαγκάνες, ABS

Φρένα Π (mm)

Δίσκος, 265 mm, 2πίστονη δαγκάνα, ABS

 

 

Τροχοί-ελαστικά

 

Ελαστικό Ε

120/70-17”

Ελαστικό Π

190/55-17”

 

 

Διαστάσεις

 

Μήκος (mm)

2.333

Πλάτος -καθρέπτες (mm)

850

Μεταξόνιο (mm)

1.552

Ύψος σέλας (mm)

840

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 21:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon