.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 17:44

Test - BMW S1000XR 2020 – Αποστολή στην Ισπανία

Η ιδανική επιστροφή

Η BMW αναβαθμίζει κινητήρα, πλαίσιο, περιφερειακά και ηλεκτρονικά φέρνοντας το S1000XR στην αιχμή της τεχνολογίας.

Του: Aviad Avrahami
Φωτό: BMW

BMW S1000XR static 106

Όποιος έχει καβαλήσει μια σπορ μοτοσυκλέτα γνωρίζει καλά το εξαρτησιογόνο συναίσθημα ενός μεγάλου τετρακύλινδρου που ανεβάζει με βια στροφές ουρλιάζοντας στις 14,000 rpm με μεθυστική επιτάχυνση που ενεργοποιεί κάθε μυ του σώματος. Ειδικά οι σύγχρονες γενιές κινητήρων, που αποδίδουν αρκετή ισχύ για να οδηγηθεί κανείς στην τρέλα, προκαλούν στοχευμένα διέγερση στους μύες που ελέχγουν το χαμόγελο.

Ως σχετικά πρόσφατα, για να γευτεί κανείς αυτά τα επίπεδα έντασης θα έπρεπε να απευθυνθεί σε άλλες κατηγορίες μοτοσυκλετών, συμβιβαζόμενος συχνά με θέση οδήγησης που είναι εξαιρετικά άβολη για τον δρόμο. Την τελευταία εικοσαετία οι σπορ μοτοσυκλέτες έχουν υποστεί μια μετάλλαξη, από δυνατές μοτοσυκλέτες δρόμου σε νόμιμες αγωνιστικές κατασκευές που διαρκώς συρρικνώνονται σε μέγεθος και γίνονται ολοένα και πιο ακραίες και άβολες για ο,τιδήποτε βρίσκεται έξω από τα όρια της πίστας. Αυτή η τρελή τετρακύλινδρη αίσθηση των 1,000 κυβικών έγινε διαθέσιμη από τη BMW σε ένα πακέτο με όρθια θέση οδήγησης, πιο λογικές αναρτήσεις και επαρκή αεροδυναμική προστασία. Αυτό είναι το S1000XR.

Avrahami 057

Μεταμφίεση

Το αυθεντικό μοντέλο ήρθε ανάμεσά μας πριν από πέντε χρόνια και έκτοτε συνάντησε την εμπορική επιτυχία. Η BMW βασίστηκε στην πλατφόρμα της superbike της, S1000RR, για να φτιάξει ένα υψηλού επιπέδου περιβάλλον adventure.

Πλαίσιο και κινητήρας παρέμειναν, με τον δεύτερο να κουρδίζεται σε χαμηλότερη ισχύ «μόλις» 160 ίππων, παράγοντας περισσότερη ροπή στη χρήσιμη περιοχή. Οι αναρτήσεις ψήλωσαν, τροχοί και φρένα παρέμειναν στο πολύ σπορ άκρο και τα πλαστικά της μοτοσυκλέτας σχεδιάστηκαν για ψηλή και όρθια θέση σώματος.

Με άνετη σέλα και καλή προστασία από τον αέρα, το αποτέλεσμα αποδείχθηκε αναζωογονητικό.

Για το 2020 η BMW παρουσίασε τη δεύτερη γενιά S1000XR, έναν χρόνο μετά την έλευση του νέου S1000RR, πάνω στη βάση του οποίου χτίζεται εκ νέου. Οι αλλαγές και βελτιώσεις που έχουν γίνει στο νέο XR είναι τόσες πολλές που μπορούμε να μιλάμε για μια εντελώς νέα μοτοσυκλέτα.

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας είναι νέος και αποδίδει 163 ίππους με ακόμη περισσότερη ροπή από τον προηγούμενο. Η BMW εδώ επέλεξε να μην μεταφέρει αυτούσια την κεφαλή του RR με τη ShiftCam τεχνολογία, αλλά τοποθέτησε μια νέα, πιο συμβατική στη θέση της. Είναι η ίδια η φιλοσοφία του S1000XR που ζητά περισσότερη έμφαση στις χαμηλομεσαίες, έτσι δεν έχει τόση ανάγκη το σύστημα μεταβλητού βυθίσματος βαλβίδων.

Το αποτέλεσμα ως έχει αναγράφει ονομαστικά 163 hp στις 11,000 rpm και 11.6 kg.m στις 9,250 rpm, με περισσότερα από 8 χιλιογραμμόμετρα ροπής διαθέσιμα ήδη από τις 3,000.

Το αλουμινένιο πλαίσιο είναι νέο, όπως και οι ηλεκτρονικές ημιενεργές αναρτήσεις της τελευταίας, πιο προηγμένης γενιάς BMW ESA II.

Το σχέδιο της μοτοσυκλέτας είναι επίσης φρέσκο, πιο σύγχρονο και μοντέρνο με συμπαγή αίσθηση, αλλά πάντα αναγνωρίσιμο ως S1000XR.

BMW S1000XR detail 100

Αναβάθμιση παντού

Δύο είναι τα σημαντικότερα σημεία βελτίωσης για τη δεύτερη γενιά του XR: βάρος και ηλεκτρονικά.

Το S1000XR έχει χάσει 10 κιλά, με πέντε από αυτά να προέρχονται από τον κινητήρα, πάνω από δύο από το ψαλίδι και τα υπόλοιπα από διάφορα άλλα σημεία της μοτοσυκλέτας.

Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η δίαιτα έχει πολλαπλά οφέλη, όπως στα περιστρεφόμενα μέρη του κινητήρα, με αποτέλεσμα η μοτοσυκλέτα να αλλάζει πιο εύκολα κατεύθυνση. Ομοίως το ελαφρύτερο ψαλίδι φαίνεται περισσότερο ως μη αναρτώμενο βάρος.

Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά, το νέο S1000XR ανεβαίνει στο κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού προσφέροντας τα πάντα. Ηλεκτρονικό γκάζι, τέσσερεις modes που η καθεμία προσαρμόζει την απόκριση του γκαζιού, το φρένο κινητήρα και τα ABS, traction και wheelie control.

Αμφότερα τα συστήματα αντιμπλοκαρίσματος φρένων και ελέγχου πρόσφυσης έρχονται στην πιο εξελιγμένη, cornering μορφή τους, ενώ συνοδεύονται από πληθώρα άλλων συστημάτων: wheelie control, cruise control, quickshifter δύο δρόμων, ηλεκτρονικές αναρτήσεις, υποβοήθηση για εκκίνηση σε ανηφόρα, θερμαινόμενα γκριπ, LED φώτα με προαιρετικό φωτισμό κλίσης, χειρισμό χωρίς κλειδί (keyless), έγχρωμη TFT οθόνη.

Avrahami 032

Οι διακοσάρες έγιναν παιχνίδι

Ο κινητήρας του S1000XR επιταχύνει ως τα 200 km/h σε δευτερόλεπτα, με τέσσερεις κυλίνδρους να ουρλιάζουν αντίθετα στη νομιμότητα της εξάτμισης που προσπαθεί να τους φιμώσει. Η απόδοσή του είναι τόσο ελαστική που μπορείς να κόβεις χαλαρές βόλτες με κούφια τετάρτη και να προσπεράσεις ανά πάσα στιγμή χωρίς να χρειαστεί καν κατέβασμα. Το οποίο, αν καταστεί απαραίτητο, είναι ένα απλούστατο και ακαριαίο ζήτημα με το άριστο quickshifter.

Η επιτάχυνση με το S1000XR είναι ιδιαιτέρως συναρπαστική διαδικασία, κυρίως χάρη στον δυνατό κινητήρα με τον ξεσηκωτικό τετρακύλινδρο ήχο που μπορεί να σε στείλει σε ταχύτητες Αυτοφώρου καθώς απολαμβάνεις την όρθια, προστατευμένη από τον αέρα θέση οδήγησης. Αναπαυτικό και πανίσχυρο. Σκέτη τρέλα.

Δεν είναι όμως μόνο ο κινητήρας. Η όλη δυναμκή συμπεριφορά, ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις στροφές δεν είναι μακριά από τις ικανότητες των ακραίων σπορ μοτοσυκλετών. Συνδυάζει κοφτερή ακρίβεια στο τιμόνι με ευστάθεια, καθώς και ένα σύστημα αναρτήσεων που κρατά τη μοτοσυκλέτα πακτωμένη στην επιλεγμένη γραμμή και έναν κινητήρα που βγάζει άφθονη δύναμη παντού.

Είναι μια σπορ μοτοσυκλέτα με τα όλα της. Μόνο που αυτή είναι πολυτελής και ανετότατη επιπλέον. Η πλάτη παραμένει όρθια και τα χέρια απλώνονται σε ένα φαρδύ τιμόνι, με τον αναβάτη καθισμένο σε μια φαρδιά και φιλόξενη σέλα της οποίας το ύψος επιτρέπει στα πόδια φυσιολογικές γωνίες.

Οι αρκετές επιλογές σε riding modes και ρυθμίσεις αναρτήσεων επιτρέπουν προσαρμογή σε πολλές διαφορετικές συνθήκες οδήγησης – από επιθετική οδήγηση σε στριφτεερή διαδρομή, ως χαλαρά μακρινά ταξίδια δικάβαλο και φορτωμένο. Με το πάτημα ενός κουμπιού η ανάρτηση προσαρμόζει τις αποσβέσεις της μεταξύ άνεσης και σπορ συμπεριφοράς, ενώ και άλλες παράμετροι όπως το φρένο κινητήρα και η απόκριση γκαζιού ρυθμίζονται αυτόματα καταλλήλως για την περίσταση.

Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά έχουν διευρύνει το πεδίο ικανότητων αυτών των μοτοσυκλετών.

Avrahami 063

Superbike με προβιά adventure

Όλα όσα διαβάσατε ως εδώ εξηγούν πως το νέο S1000XR είναι περισσότερα από απλώς μια σπορ μοτοσυκλέτα, είναι και μια sport touring ή μια superbike ντυμένη adventure. Απολαμβάνει ενός ευρύτατου πεδίου χρήσης που επιτρέπει κοντινά η μακρινά ταξίδια, μα αλλάζει δέρμα και μετατρέπεται σε σπορ κυνηγό κατά βούληση, ενώ μπορεί να γίνει και ένα άριστο καθημερινό εργαλείο.

Αν υπάρχει ένα μέρος που θα τη βγάλει κάπως έξω από τα νερά της αυτό θα είναι η πίστα, όπου ωστόσο το προηγούμενο μοντέλο μας έδειξε ότι μπορεί να χαρίσει άφθονη διασκέδαση στον αναβάτη του.

Τα πάντα γίνονται από μια άνετη θέση οδήγησης με όλα τα αυστήματα ασφαλείας και βοήθειας που κανακεύουν τον αναβάτη και βελτιώνουν την ποιότητα της βόλτας του. Αυτό άλλωστε είναι και το ποθούμενο για τη BMW, η οποία στοχεύει σε ένα πιο ώριμο κοινό, ένα που ίσως στο παρελθόν να είχε δυνατές τετρακύλινδρες μοτοσυκλέτες.

Σήμερα η ζωή του κοινού αυτού έχει περιπλακεί με οικογένεια, παιδιά, καριέρα, δάνεια και ψάχνει πια μια μοτοσυκλέτα που να προσφέρει την άνεση και πολυτέλεια που χρειάζεται και το S1000XR μπορεί να του τη δώσει πασπαλισμένη με τις τετρακύλινδρες ενθουσιώδεις αναμνήσεις.

Ως μια ιδιαιτέρως επώνυμη κατασκευή με προηγμένο εξοπλισμό και ατελείωτα ηλεκτρονικά συστήματα, η τιμή δεν είναι φτηνή ξεκινώντας από €17,100, ωστόσο σε μια ποιοτική και αποδοτική μοτοσυκλέτα όπως το S1000XR διαπιστώνεις στην πράξη πού έχει πάει μέχρι και το τελευταίο σεντ που πλήρωσες.

BMW S1000XR static 117

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW Motorrad
Μοντέλο S1000XR
Αντιπρόσωπος BMW Motorrad Hellas
Τιμή (€) από 17,100
Εγγύηση 3 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 4Κ σε σειρά, Υ/Ψ, DOHC, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 999
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 80 x 49.7
Συμπίεση (:1)  12.5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  4 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος, υποβοήθηση
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο
Κάστερ (°)  24.9
Ίχνος (mm) 116
Μεταξόνιο (mm) 1,522
Ύψος σέλας (mm) 840
Μήκος (mm) 2,333
Πλάτος (mm) 850
Ύψος (mm) 1,411
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   224 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  20 (ρεζέρβα: 4)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 45 mm, διαδρομή 150 mm, ηλεκτρονική ρύθμιση αποσβέσεων συμπίεσης και επαναφοράς Dynamic ESA II
Πίσω  Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 150 mm, ηλεκτρονική ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, αποσβέσεων συμπίεσης και επαναφοράς Dynamic ESA II
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-17
Πίσω  190/55-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, BMW Motorrad Integral ABS
Φρένα Δίσκος 265 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, BMW Motorrad Integral ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  163 / 11,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 11.6 / 9,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 21:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW F 900 XR 2020 Test - BMW S 1000 XR 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon