.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 14:11

Test - BMW F 650 GS

 

Δικύλινδρος σημαιοφόρος

 


Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Δανείζεται τα αρτικόλεξα από μία καταξιωμένη μοτοσυκλέτα της BMW και με τον ίδιο κυβισμό, και διαφορετικό χαρακτήρα, επαναπροσδιορίζει την κατηγορία των 650 κυβικών στα οn/off. Όντας μία διαφορετική πρόταση, το F 650 GS συνεχίζει μία παράδοση που θέλει κορυφαία απόδοση, σε πιο ασφάλτινη όμως μορφή.

Σύγχυση και ξεκαθάρισμα

Αρχικά υπήρξε μία σύγχυση στην αγορά μιας και ταυτόχρονα βρέθηκαν δύο F 650 GS στους δρόμους: Το μονοκύλινδρο, το οποίο συνέχιζε την πορεία του ονόματος από το ’93 όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε, με τις διάφορες αλλαγές φυσικά, και το νέο δικύλινδρο, αυτό της δοκιμής.
Όντας ένας διάδοχος ενός πολύ σημαντικού για την BMW ονόματος, το νέο F 650 GS έπρεπε να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά απόδοσης, χρηστικότητας και αξιοπιστίας που είχαμε συναντήσει στο παλιό μονοκύλινδρο. Ταυτόχρονα, η στροφή του νέου F 650 GS στην ασφάλτινη χρήση ξεκαθάρισε τα πράγματα στην κατηγορία μιας και για την off road χρήση, εμφανίστηκε ταυτόχρονα το F 800 GS.

Δύο παραλλαγές του ονόματος, που βασίστηκαν στον ίδιο κινητήρα, με μόνες διαφορές του τελευταίου στους φαινομενικά διαφορετικούς κυβισμούς και στα χαρακτηριστικά απόδοσης. Κατά τ’ άλλα, και το F 650 GS, ήταν και είναι 798 κυβικά, όπως το μεγάλο αδελφάκι του. Μόνο που σε αυτή την δικύλινδρη έκδοση του ονόματος, εμφανίστηκε ποιο δυνατό, πιο βαρύ, πιο χαμηλό, περισσότερο προσανατολισμένο στην ασφάλτινη χρήση. Είπαμε, για την χωμάτινη, υπήρχε ήδη το F 800 GS και ήταν καιρός ποια να αλλάξει όνομα και το μονοκύλινδρο, για να εμφανιστεί στην αγορά εκ νέου και να διαφοροποιηθεί.

Αυτό έγινε πλέον G 650 GS, κι έτσι, τα πράγματα ξεκαθάρισαν, αποτυπώνοντας στο μυαλό του αγοραστή το αρτικόλεξο F, ως συνέχεια του δικύλινδρου 650 GS μόνο. Σε γενικές γραμμές, μία νέα σειρά είχε γεννηθεί, κάτω από ένα όνομα με τεράστια επιτυχία, το οποίο με τα χαρακτηριστικά του ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα συνέχιζε την ιστορία του ονόματος υπό την δική του επιτυχία.

Ίδια βάση, παραλλαγμένος προορισμός

Κοιτώντας τα δύο νέα F, 650 και 800 καταλαβαίνεις αμέσως τον χαρακτήρα της καθενός. Το F 650 GS διαθέτει χυτούς αλουμινένιους τροχούς διαστάσεων 19 / 17 ιντσών (από 21 / 17), με ασφάλτινα ελαστικά (110/80 – 140/80 από 90/90 – 150/70), μικρότερης διαμέτρου συμβατικό μπροστινό σύστημα (41mm από 45mm), έναν δίσκο μεγαλύτερης διαμέτρου στον μπροστινό τροχό (1x300mm από 2x300mm). Ταυτόχρονα, οι διαδρομές των αναρτήσεων για το F 650 GS είναι μικρότερες (180mm/170mm από 230mm/215mm) δημιουργώντας έτσι ένα πιο χαμηλό σύνολο.

Διαφορές υπάρχουν και στα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλαισίου, όπου το μεταξόνιο είναι ελαφρώς μειωμένο (1575mm από 1578mm) ενώ πολύ σημαντική είναι η διαφορά στο ίχνος (92mm από 117mm). Εξίσου σημαντική είναι η διαφορά των έξι κιλών στο βάρος των δύο μοτοσυκλετών, δίχως υγρά, υπέρ του 650 (179 από 185), όπως και το χαμηλότερο ύψος σέλας (820mm από 880mm). Το F 650 GS δείχνει και είναι διαφορετικό από το 800 μιας και σε πρώτη φάση είναι πιο χαμηλό, κάτι που το κάνει αυτόματα προσιτό σε ευρύ κοινό. Με την προσθήκη της χαμηλότερης σέλας, που μπορεί να κατεβάσει ακόμη το ύψος της στα 790mm αλλά και την μείωση της διαδρομής της ανάρτησης κατά 25mm ακόμη, το F 650 GS μπορεί να δημιουργήσει μία θέση οδήγησης στα 765mm, κάνοντας πολλούς και πολλές, να το γλυκοκοιτούν.

Οπτικά, το F 650 GS διαφέρει ελάχιστα στα περιφερειακά του από ένα 800, και κυρίως οι τροχοί και το συνολικό ύψος, μαζί με τους διαφορετικούς χρωματισμούς, είναι αυτά που ξεκαθαρίζουν το τοπίο.
Το πλαίσιο που μοιράζονται τα δύο μοντέλα με τις προαναφερθείσες αλλαγές είναι τύπου χωροδικτύωμα κατασκευασμένο από σωλήνες στρογγυλής διατομής, ενώ τα πλαστικά περιφερειακά, με το ρεζερβουάρ τοποθετημένο κάτω από την σέλα, είναι ίδια.

Φιλικότερο σύνολο

Με τα περιφερειακά να σε μπερδεύουν σημαντικά, στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει και ο δικύλινδρος κινητήρας, στα 798 κυβικά, ο οποίος είναι ουσιαστικά ίδιος. Με αλλαγές σε εκκεντροφόρους διαφορετικό προγραμματισμό της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, δημιουργήθηκε ένα μειωμένο σε απόδοση κινητήριο σύνολο, προς όφελος της χρηστικότητας. Η δύναμη έχει περιοριστεί στους 71 ίππους στις 7.000σ.α.λ. από 85 στις 7.500σ.α.λ. του 800 και στα 75Nm στις 4.500σ.α.λ. από 83Nm στις 5.750σ.α.λ. Αλλαγές που έχουν σαν στόχο την χρηστικότητα κατά την οδήγηση, και έχοντας οδηγήσει το 800 που είναι φιλικό και χρηστικό, με ελαστικό κινητήρα, αναρωτιέσαι πόσο ακόμη μπορεί να βελτιωθεί αυτό το κινητήριο σύνολο.

Ο ήχος του παραμένει ζωντανός, δυνατός, θυμίζοντας BMW, και αυτό που έχει καταφέρει η γερμανική εταιρία ακόμη και στο δικύλινδρο 650, είναι να θυμίζει στο άκουσμά του έναν κινητήρα της σειράς boxer. Έχοντας τα ίδια χαρακτηριστικά της ελαστικότητας του 800, το 650 διαθέτει επαπροσανατολισμένη καμπύλη απόδοσης, σε πιο χαμηλές στροφές περιστροφής. Έτσι, ο κινητήρας αισθάνεται άνετα ακόμη και όταν λειτουργεί κοντά στο ρελαντί, ανεξάρτητα με την επιλεγμένη σχέση. Λειτουργεί αβίαστα από τις χαμηλές στροφές και η περιστροφή του γκαζιού ωθεί την μοτοσυκλέτα μπροστά, δίχως κομπιάσματα. Το F 650 GS είναι ροπάτο και παρέχει την δύναμή του από το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού, βοηθώντας έτσι τον αναβάτη να απολαύσει την βόλτα. Προσφέροντας την ροπή του σε χαμηλότερες στροφές από τον κινητήρα του 800, δίνει περισσότερη αξία στο άνοιγμα του γκαζιού, δίχως αυτό φυσικά να σημαίνει ότι στον μεγαλύτερο κυβισμό αυτό δεν είναι εμφανές.

Χαρακτηριστικό του είναι η γλυκιά απόδοση και η απροβλημάτιστη μετάδοση της δύναμης σε όλη την καμπύλη, με εναλλαγές σχέσεων, σε μικρές αποστάσεις. Έτσι, ο αναβάτης μπορεί να αξιοποιήσει την καμπύλη απόδοσης σε όλο της το φάσμα, χρησιμοποιώντας λιγότερο τον συμπλέκτη, και επιλέγοντας μία σχέση στο κιβώτιο, για κίνηση στην πόλη. Το κιβώτιο με τις έξι σχέσεις είναι κοντά κλιμακωμένο, επιτρέποντας έτσι τις συχνές αλλαγές, την μικρή ενασχόληση με τον συμπλέκτη, αλλά και βοηθώντας την ήρεμη λειτουργία.

Ελαστικότητα και φιλικότητα

Η ελαστικότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα ατού του F650 GS το οποίο καταφέρνει να βάζει τα γυαλιά σε πολλές μοτοσυκλέτες, ακόμη και σε καθημερινή χρήση. Ένα φιλικό κινητήριο σύνολο, το οποίο μετά τις μεσαίες στροφές θα δείξει την απουσία δύναμης συγκριτικά με το 800, κάτι που όμως δεν θα ενοχλήσει σε συνθήκες βόλτας ή ταξιδίου. Το F 650 GS έχει μικρή διαφορά στην τελική ταχύτητα με το 800, και διατηρεί εύκολα ταχύτητες κοντά στα 150 χ.α.ω., δίχως να δυσανασχετεί. Με διαθέσιμη ροπή, ακόμη και με 6η σχέση και φορτωμένο, μπορεί να οδηγείται σε επαρχιακούς δρόμους και εθνικές οδούς, προσφέροντας ελαστικότητα για προσπεράσεις ή επιταχύνσεις σε ανηφορικές κλίσεις.

Η λειτουργία αυτή επιτρέπει στον αναβάτη να παίζει με το trip computer επιτυγχάνοντας σημαντικά χαμηλές καταναλώσεις. Όπως και το 800, το 650 φημίζεται γι’ αυτό, και όσοι έχουν σαν στόχο να κάνουν εκδρομές κάθε χαρακτήρα, αλλά και να μετακινούνται σε καθημερινή βάση, στο 650 θα βρουν έναν τέλειο σύντροφο. Το F 650 GS όντας πιο χαμηλό και με πιο σφικτές αναρτήσεις από το 800, είναι πιο ομοιογενές σαν σύνολο. Παραμένει σταθερό στις αλλαγές κλίσης, επηρεάζεται λιγότερο από το άνοιγμα του γκαζιού και την πίεση των φρένων, αλλά και το φόρτωμα. Είναι οι σκληρότερες αναρτήσεις και ο ασφάλτινος προορισμός που έχουν ταιριάξει καλύτερα στο συγκεκριμένο πακέτο, το οποίο σε καθημερινή μετακίνηση θα προηγηθεί του μεγάλου του αδελφού. Όντας φιλικό, είναι χρηστικό μέσα στην πόλη, με μεγάλο κόψιμο τιμονιού, προσφέρει ευκολία στις επιτόπου στροφές, λειτουργεί ομαλά και απροβλημάτιστα.

Ακόμη και χώμα να θέλεις να πατήσεις, το F 650 GS θα τα καταφέρει μια χαρά με τα ασφάλτινα ελαστικά, σε δασικές διαδρομές, κι έτσι θα καλύψει σημαντικό μέρος ενός μη adventure χαρακτήρα. Υπάρχει το 800 γι’ αυτό άλλωστε.  Με τα φρένα του να λειτουργούν πολύ καλά, αλλά το πίσω να αποτελεί την αιχμή του δόρατος, όταν ενεργοποιείται το ABS, θα χρειαστεί κάποια προσοχή ιδιαίτερα όταν ο δρόμος είναι γλιστερός και το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος ενεργοποιείται, επιμηκύνοντας την απόσταση.

Αντίπαλος του καλού, το καλύτερο

Με το F 650 GS η BMW συνεχίζει την παράδοση του ονόματος προσφέροντας μία διαφορετική μοτοσυκλέτα, με τον ίδιο προσανατολισμό. Το δικύλινδρο είναι καλύτερο στο ταξίδι, φιλικότερο σαν σύνολο, βολικό για περισσότερες χρήσεις. Λόγω απόδοσης κινητήρα μπορεί να ανταπεξέρθει σε ευρύ φάσμα χρήσεων ενώ ακόμη και για καθημερινή χρήση, θα αποδειχθεί ιδιαίτερα βολικό. Προσεγγίζει με το χαμηλό ύψος του το ασθενές φύλο αλλά και τους μέτριου ύψους αναβάτες, ενώ δεν θα διαμαρτυρηθεί ακόμη και σε μεγάλα ταξίδια, ή χωμάτινες διαδρομές.

Με την τιμή του να βρίσκεται στην στάνταρντ μορφή στα 8.190euro, η BMW προσφέρει ποιότητα στην καθημερινή μετακίνηση σε ένα κορυφαίο πακέτο. Με τον κατάλογο των αξεσουάρ που συνοδεύει κάθε μοντέλο της BMW η τιμή μπορεί να ανέβει σημαντικά, λίγοι είναι ωστόσο αυτοί που δεν θα τοποθετήσουν ABS, Trip Computer και θερμαινόμενα γκριπ στην μοτοσυκλέτα τους. Έτσι, και με την προσθήκη μίας ψηλότερης ζελατίνας, ακόμη και οι τουριστικές δυνατότητες του F 650 GS θα ανέβουν σημαντικά, σχηματίζοντας ένα πολύ λειτουργικό σύνολο.

Διαφορές F 650 GS - F 800 G

Μοντέλο F 650 GS F 800 GS
Τιμή βασικής έκδοσης 8.190euro  10.650euro
Πλαίσιο
Ίχνος (χιλ)  98 117
Μεταξόνιο (χιλ)  1.575 1.578
Ύψος σέλας (χιλ)  820 (χαμηλή σέλα - 795mm, χαμηλομένη ανάρτηση - 765mm) 880
Μήκος (χιλ) 2.280 2.320
Πλάτος (χιλ) 890 945
Ύψος (χιλ)  1.240 1.350
Βάρος (kg)   179 185
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ)  Συμβατικό μπροστινό σύστημα 41mm /  διαδρομή τροχού 180mm / καμία ρύθμιση Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα 45mm /  διαδρομή τροχού 230mm / καμία ρύθμιση
Ελαστικά 
Μπροστά 110/80-19 90/90-21
Πίσω  140/80-17 150/70-17
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm με  δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS Δύο δίσκοι διαμέτρου 300mm με  δαγκάνες δύο εμβόλων της Brembo και ABS
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  71/7.000 85/7.500
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  75nm/ 4.500 83nm/ 5.750

Τεχνικά χαρακτηριστικά

{arttinytable}

Κατασκευαστής BMW Motorrad
Μοντέλο F 650 GS
Αντιπρόσωπος BMW Hellas A.E.
Τιμή βασικής έκδοσης 8.190euro (βασική έκδοση)
Τιμή έκδοσης δοκιμής 9.410 (+ ABS - 810euro, Trip Computer - 170euro, θερμαινόμενα γκριπ - 240euro)
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος εν σειρά, 2 εκκεντροφόρου, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 798
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 82 x 75,6
Συμπίεση (:1)  12
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός / μονάδα διαχείρισης BMS 1 
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1 με καταλύτη
Λίπανση  ξηρο κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,943 (35/68)
Σχέσεις ταχυτήτων 6
1η σχέση 2.462 (13/32)
2η σχέση 1,750 (16/28)
3η σχέση 1,381 (21/29)
4η σχέση
1,174 (23/27)
5η σχέση 1,042 (24/25)
6η σχέση
0,960 (25/24)
Τελική μετάδοση 2,625 (42/16)
Πλαίσιο
Τύπος   Χαλύβδινο σωληνωτό, ανοιχτό, διχτυωτό
Κάστερ (°)  26
Ίχνος (χιλ)  98
Μεταξόνιο (χιλ)  1.575
Ύψος σέλας (χιλ)  820 (χαμηλή σέλα - 795mm, χαμηλομένη ανάρτηση - 765mm)
Μήκος (χιλ) 2.280
Πλάτος (χιλ) 890
Ύψος (χιλ)  1.240
Βάρος (kg)   179
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ)  16lt
Αναρτήσεις
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ)  Συμβατικό μπροστινό σύστημα 41mm /  διαδρομή τροχού 180mm / καμία ρύθμιση
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Μονό αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό / διαδρομή τροχού 170mm / Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και επαναφοράς
Ελαστικά 
Μπροστά 110/80-19
Πίσω  140/80-17
Φρένα
Φρένα  Δίσκος διαμέτρου 300mm με  δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και ABS 
Εξοπλισμός
Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, υπολειπόμενα χιλιόμετρα ανα τρόπο οδήγησης, θερμοκρασία, ώρα, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, ABS, εξωτερική θερμοκρασία, σχέσεις ταχυτήτων, μέση κατανάλωση καυσίμου
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  71/7.000
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  75nm/ 4.500

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 15:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW R 1200 GS Test - BMW G 650 GS 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon