.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 13:13

Test - BMW R 1200 GS

 

Να γιατί Boxer!

 

 

Εντός και εκτός δρόμου, η BMW R 1200 GS συνεχίζει να κυριαρχεί. Έγινε ένα status symbol για την ποιοτική κίνηση στην πόλη και ταυτόχρονα το κατάλληλο εργαλείο για τους ταξιδιώτες. Η άνεση, η εργονομία, η ευχρηστία και το πολύ καλό της ζύγισμα, πάντα για το μέγεθος και τον κυβισμό της, έδωσαν στην R1200GS μία θέση στην κορυφή της κατηγορία των on/off. Την οποία και δίκαια κρατάει την τελευταία σχεδόν δεκαετία!

Επιτυχία παγκοσμίως

Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε πολλές γραμμές για την απλότητα με την οποία η BMW κέρδισε τόσους πολλούς αγοραστές ανά την υφήλιο. Γιατί η επιτυχία του μοντέλου αυτού δεν είναι εθνικό μας προτέρημα, το χαίρονται και άλλοι λαοί, το αξιοποιούν και άλλοι αναβάτες γυρνώντας τις χώρες τους, αλλά και τις δίπλα, και τις παραδίπλα.
Ποιο είναι τελικά το μυστικό συστατικό πίσω από την επιτυχία του R 1200GS; Όσο και αν ακούγεται ρηχό, είναι η απλότητα. Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο. Μία ιδέα που ξεκίνησε πριν από 32 χρόνια από την BMW, και μετουσιώθηκε σε μία μοτοσυκλέτα ικανή να γυρίζει τον κόσμο από κάθε είδους διαδρομή. Gerald -Strasse, σε ελεύθερη μετάφραση, “άσφαλτος - χώμα”. Τα αρτικόλεξα του ονόματος GS, προσδίδουν αμέσως τον χαρακτήρα του μοντέλου. Το οποίο αφού δημιούργησε μία νέα κατηγορία στις αρχές του ‘80, έφτασε στο 2004 για να ανανεωθεί και να αγγίξει τα 1200 κυβικά. Ελαφρύτερο, ομορφότερο, με καλύτερο ζύγισμα από τον προκάτοχο 1150. Και τότε, έγινε χαλασμός σε παγκόσμιο επίπεδο, και η επιτυχία που γνώρισε, πέρασε κάθε προσδοκία.

Το μοντέλο με την ονομασία R1200GS άλλαξε τελείως, διατήρησε όμως το αρχικό concept που είχαν όλα τα GS μέχρι τότε. Βασικότερο συστατικό, ο αιθαλής κινητήρας επίπεδης διάταξης , ο πασίγνωστος Boxer. Ένας απλός σε σύλληψη και κατασκευή κινητήρας, ο οποίος όντας αερόψυκτος, συνέβαλλε στην απλότητα, αλλά και στον περιορισμό του βάρους. Με το πέρασμα των χρόνων, ο διβάλβιδος του 2004 απέκτησε τις κεφαλές του μοντέλου HP, με τις 4 βαλβίδες και τους δύο εκκεντροφόρους, καθώς και ένα κλαπέτο στην εξάτμιση, κι έτσι, αγρίεψε η λειτουργία του, και ο ήχος από την εξάτμιση. Η απόδοση ανέβηκε από τους 98 ίππους στους 110, βελτίωσε τις επιδόσεις του, διατηρώντας παράλληλα την ελαστική λειτουργία στις χαμηλές στροφές, σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα. Το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων, ο μονόδισκος συμπλέκτης και ο άξονας για την μετάδοση, παρέμειναν, όπλα για ένα σταθερό και ακούραστο ταξίδι. Ενισχύθηκαν φυσικά με την διατήρηση του σύγχρονου ψεκασμού, ο οποίος εκτός από την απροβλημάτιστη λειτουργία, φρόντιζε ωστόσο και την διατήρηση της κατανάλωσης σε πολύ λογικά για τον κυβισμό επίπεδα. Έτσι, με το R 1200GS, μπορούσες και μπορείς, να κάψεις ακόμη και 5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, φτάνοντας με ένα ρεζερβουάρ περισσότερα από 300 χιλιόμετρα την αυτονομία σου, ακόμη και σε μικτές συνθήκες!

Λιτό και γυμνασμένο

Πάνω σε αυτό τον κινητήρα στήθηκε όλη η μοτοσυκλέτα, όπως έγινε από την πρώτη εμφάνισή της άλλωστε. Ο κινητήρας χρησιμεύει ως ενεργό τμήμα του πλαισίου, αφού πάνω του στηρίχθηκαν τα δύο υποπλαίσια, το μπροστινό και το πίσω μέρος. Αυτά αφορούν το άνω τμήμα της μοτοσυκλέτας, το οποίο είναι λιτό, και περιλαμβάνει ελάχιστα πλαστικά μέρη. Ένα από αυτά είναι και το ρεζερβουάρ 20 λίτρων, το οποίο, όντας πλαστικό, συμβάλλει στον περιορισμό του βάρους στο άνω τμήμα. Πλαστικά περιφερειακά δεν υπάρχουν, εκτός από το μπροστινό φτερό, και τα πλαϊνά του ψυγείου με τα λογότυπα. Στο πίσω τμήμα πάλι συναντάμε σκέτους τους στρογγυλούς σωλήνες του υποπλαισίου, γεγονός που μας δίνει δύο ευκολίες. Καταρχάς, να μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα της  μοτοσυκλέτας με ένα ρεζερβουάρ και ένα μπροστινό φτερό, αλλά και να γλυτώσουμε σπασμένα κομμάτια πλαστικού –και χρήμα, σε περίπτωση πτώσης.

Το GS είναι λιτό, αλλά γεροδεμένο. Μυώδες, με τμήματα μετάλλου που υπόσχονται αξιοπρεπή παραμονή στο χρόνο, δίχως ίχνη που θα μπορούσαν να επισκιάσουν την ποιότητα βαφής και εφαρμογής. Αναδύει την ποιότητα του ονόματος BMW σε όλα του τα σημεία, καταφέρνοντας να είναι όμορφο, εντυπωσιακό και άγριο παράλληλα. Σαν μεγαλύτερο τμήμα πάνω του, δείχνει η φαρδιά και ψηλή, ρυθμιζόμενη πανεύκολα με το χέρι, ζελατίνα του fering. Είναι τοποθετημένη έτσι, ώστε να προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες όλα τα ύψη αναβατών, με μία κίνηση. Η ροή του αέρα περνάει δίχως στροβιλισμούς από το κράνος και τους ώμους, ενώ θα αλλαχθεί με μεγαλύτερη εμπορίου, απλά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού ή βαρεμάρας. Ουσιαστικά, πρόβλημα λειτουργικό δεν υπάρχει.

Το ηλεκτρονικό πολυόργανο, έχει καταφέρει να συνδυάσει σε ένα μικρό τμήμα, έναν ευανάγνωστο πίνακα. Αυτό διαθέτει ένδειξη επιλογής σχέσης, καυσίμου, θερμοκρασίας, αλλά και μερικούς και ολικούς χιλιομετρητές, εξωτερική θερμοκρασία, στιγμιαία, συνολική, αλλά και εναπομένουσα κατανάλωση καυσίμου (στα νέα μοντέλα, μετράει από το μηδέν τα χιλιόμερα, μόλις μπει στην ρεζέρβα), ενδείξεις οι οποίες επιλέγονται έξυπνα με το πάτημα κουμπιού στον αριστερό διακόπτη. Όλα είναι σε ελαστικές βάσεις, όλα δείχνουν σχεδιασμένα να μπορούν να αντέξουν και την πιο σκληρή χρήση, άσχετα με το αν αυτή θα γίνει ποτέ ή όχι.

Στιβαρότητα και συμπεριφορά

Το κάτω τμήμα που ξεκινά από τον κινητήρα, αφορά στο μπροστινό και πίσω σύστημα. Είναι το σημείο αναφοράς των BMW και αφορά στις μοναδικής έδρασης αναρτήσεις που συμβάλλουν και αυτές στον δύσκολο προορισμό της μοτοσυκλέτας. Το μπροστινό σύστημα αποτελείται από ψαλίδι και μονό αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται πάνω στον κινητήρα, το οποίο ονομάζεται Telelever. Το μπροστινό, δεν συμπιέζεται τηλεσκοπικά όπως τα συμβατικά μπροστινά συστήματα, αλλά αναρτάται τμηματικά, με μία μικρή τηλεσκοπική κίνηση των άνω καλαμιών. Στα πλεονεκτήματά του είναι το ότι δεν παρουσιάζει ελαστικότητες στην οδηγική πίεση, στο φόρτωμα, στο φρενάρισμα, στο στρίψιμο. Οι μεταφορές βάρους και η αλλαγή γεωμετρίας από αυτή την συμπεριφορά, δεν υπάρχουν στο GS, όπως συμβαίνει στις μοτοσυκλέτες με συμβατικά μπροστινά συστήματα. Στα κιλά μίας τέτοιας μοτοσυκλέτας που καλείται να μεταφέρει δύο επιβαίνοντες με όλο τον εξοπλισμό τους σε απίθανες διαδρομές, η στιβαρότητα είναι θεμιτό προσόν.

Το ίδιο ισχύει και για το πίσω τμήμα, που αποτελείται από τον άξονα μετάδοσης, ο οποίος ξεκινάει από τον μονόδισκο συμπλέκτη, από τον κινητήρα, για να συνεχίσει την μοναχική διαδρομή. Το Paralever όπως ονομάζεται το σύστημα, συνδυάζεται άριστα με το μπροστινό αφού και τα δύο, δύσκολα αλλάζουν την γεωμετρία της μοτοσυκλέτας μέσω της συμπίεσης.

Είναι και το πλέον σημαντικό κομμάτι της μοτοσυκλέτας, ότι δεν βυθίζεται στην είσοδο της στροφής αλλάζοντας την γεωμετρία, όπως συμβαίνει και στα φρεναρίσματα. Μπορεί να ξενίσει αυτή η παραμονή της μοτοσυκλέτας στο ύψος της σαν αλφάδι, μιας και πολλοί έχουν μάθει να συμπιέζεται το μπροστινό σύστημα στα φρένα. Όμως, σε καλή άσφαλτο, ή σε στροφές όπου ο αναβάτης θα διατηρήσει την ταχύτητά του, το GS είναι άπιαστο. Σε πολύ γλιστερή άσφαλτο, λόγω του ότι δεν συμπιέζεται, το μπροστινό ελαστικό μπορεί λόγω της σκληρότητας του συστήματος, να γλιστρήσει. Αλλά εδώ, θα επέμβουν τα ηλεκτρονικά συστήματα, ένας τομέας στον οποίο η BMW έχει επενδύσει, και οι αναβάτες, απολαμβάνουν.

Γλιστρήματα και ASC

Όταν αρχίσουν τα γλιστρήματα, μπαίνουν στη μέση τα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ενεργοποιούνται όταν χρειαστεί, ή όταν τα χρειαστείς εσύ. Το πίσω ελαστικό ας πούμε, όταν έχεις 110 διαθέσιμα άλογα στο δεξί γκριπ, κάποια στιγμή θα το ανοίξεις λίγο παραπάνω, και ο τροχός θα γλιστρήσει. Στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο, είναι συχνό φαινόμενο, και δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα.
Το σύστημα ASC που διαθέτει το GS, θα επέμβει, περιορίζοντας την ολίσθηση, κόβοντας την ανάφλεξη της ηλεκτρονικής και την επιτάχυνση. Η μείωση του σπιναρίσματος θα φτάσει σε μορφή βηξίματος στα αυτιά του αναβάτη και το Automatic Stability Control, το antispin δηλαδή, θα έχει κάνει τη δουλειά του. Είτε είσαι πλαγιασμένος, είτε κάθετα ως προς το οδόστρωμα, σε βροχή, ακόμη και πάνω σε λευκή γραμμή του δρόμου, η παροχή καυσίμου θα διακοπεί τόσο ώστε να περιοριστεί η απόδοση, να “κοπεί” στιγμιαία, και να γλυτώσεις την υπερστροφή ισχύος. Είναι ένα σύστημα το οποίο μπορεί να σε σώσει από πτώση, ή να σου σπάσει τα νεύρα, καθώς ενεργοποιείται. Η δουλειά του όμως είναι πολύ σημαντική –αν στην “σπάει”, το πατάς σταθερά, και απενεργοποιείται.

Το άλλο σημαντικό, είναι η ποιότητα στην οδήγηση που μπορεί να επιτευχθεί, με άλλο ένα πάτημα κουμπιού στον κατάλληλο αριστερό διακόπτη. Αυτό που δίνει τις επιλογές στην ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση, ESA, που χρησιμοποιούσε η μοτοσυκλέτα της δοκιμής. Το ESA, το Electronic Suspension Adjustment, είναι αυτό που φροντίζει για την ηλεκτρονική ρύθμιση των αναρτήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες οδήγησης, ακόμη και εν κινήσει.

ESA και ABS

Το σύστημα ESA, έχει “περασμένο” ένα προεπιλεγμένο πρόγραμμα ρυθμίσεων, το οποίο θα καλύψει όλες τις ανάγκες.  Θα βολέψει αν θες να φορτώνεις την μοτοσυκλέτα με έναν ή δύο επιβαίνοντες, με βαλίτσες, και ανάλογα την όρεξη σου, να επιλέγεις την προεπιλεγμένη χρήση με το πάτημα ενός κουμπιού. Θες sport, normal ή άνετη χρήση; Θες να οδηγήσεις σε τέτοιους ρυθμούς με τον αναβάτη μόνο του, με αυτόν και βαλίτσες, ή ακόμη και με τους δύο επιβαίνοντες, μόνους τους ή με φορτωμένη την μοτοσυκλέτα; Πανεύκολο. Επιλέγεις από το κουμπί που βρίσκεται στο αριστερό γκριπ και η μοτοσυκλέτα έρχεται σε κλάσματα δευτερολέπτου στην επιθυμητή κατάσταση λειτουργίας. Τα ελατήρια σφίγγουν, ”προφορτίζονται”, οι αποσβέσεις γίνονται πιο αργές, η μοτοσυκλέτα προσαρμόζεται αμέσως, δίχως την χρήση κατσαβιδιών ή εργαλείων. Ποιος άλλωστε γνωρίζει σωστά τεχνικά, ή ακόμη, θα καθόταν να ασχοληθεί με τις ρυθμίσεις, κάθε φορά που τις χρειάζεται;

Ανεξάρτητα από το φορτίο, το R 1200GS παραμένει περήφανο στις αναρτήσεις του, δίχως να συμπιέζεται το μπροστινό του μέρος στα φρεναρίσματα, ή το πίσω στις επιταχύνσεις. Έτσι, υπάρχει λιγότερη καταπόνηση στην μοτοσυκλέτα και στα ελαστικά, λιγότερη κούραση στον αναβάτη, σε πολύωρη διαδρομή. Η εμπιστοσύνη που νιώθεις έτσι αυξάνεται, και μαζί, και η αντοχή των αναρτήσεων στο πέρασμα των χρόνων. Η απορρόφηση των ανωμαλιών είναι ένα σοβαρό θέμα, αφού οδηγώντας το GS μπορείς να νιώσεις σιγουριά όταν θα πέσεις σε λακκούβα. Πιστεύεις ότι είσαι πάνω σε έναν οδοστρωτήρα που θα μετακινήσει παραδίπλα την λακκούβα, που θα την κόψει και θα ανοίξει δρόμο να περάσεις. Δεν θα νιώσεις ταλαντώσεις, απότομες αντιδράσεις, εκπλήξεις από απότομη επαναφορά, ή υπερβολική συμπίεση. Πιθανότατα δεν θα νιώσεις κάτι παραπάνω από το χτύπημα, που στα χέρια σου θα περάσει φιλτραρισμένο, κι εσύ θα συνεχίσεις την βόλτα “ατσαλάκωτος”. Μπορείς να το εμπιστευτείς αυτό το σύστημα αναρτήσεων, μαζί με τις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις που έρχονται σαν extra, που οι περισσότεροι κάτοχοι GS επιλέγουν. Θα ήταν λίγο αμέλεια να έχεις τέτοια δυνατότητα, και να μην την εκμεταλλεύεσαι. Όσο και αν κάνει.

Πανίσχυρα φρένα

Ο τομέας πέδησης είναι ένα ακόμη πολύ σημαντικό κομμάτι στο οποίο η BMW έχει πρωτοστατήσει από το ’87. Εκτός των κορυφαίων υλικών, τακάκια, δαγκάνες, τρόμπες, δίσκοι, που προέρχονται από την Brembo, το σύστημα λειτουργεί και συνδυαστικά και ονομάζεται Integral ABS.  Η συνδυασμένη πέδηση και η δύναμη με την οποία το σύστημα φρενάρει, οδηγεί τον αναβάτη να συγκρατηθεί καλά στο τιμόνι για να μην φύγει πάνω από την μοτοσυκλέτα. Στο στεγνό, το σύστημα φρένων του GS είναι πραγματικά μοναδικό, και απαιτεί ελάχιστη δύναμη από τον αναβάτη ώστε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, και να σταματήσει γρήγορα την μοτοσυκλέτα. Στο βρεγμένο, είναι ασφαλές, δεν σε ρίχνει σε καμία περίπτωση, και μπορείς να διατηρήσεις την πορεία σου όσο και αν πιέσεις τα φρένα. Μπορείς ακόμη και να αλλάξεις πορεία “φρεναριστός”, αν και οι αποστάσεις φρεναρίσματος στο βρεγμένο και γλιστερό οδόστρωμα θα αυξηθούν λόγω του ότι το σύστημα ABS ενεργοποιείται. Δουλεύει απότομα, και όχι προοδευτικά, και εν τέλει, σωστά αποτρέπει τους τροχούς να μπλοκάρουν, το κάνει όμως με τρόπο που δείχνει ότι δεν έχεις εσύ τον έλεγχο της μανέτας, ταλαντεύεται αυτή όσο θέλει (παρουσιάζει ανάδραση), όσο καταλαβαίνουν οι αισθητήρες το γλίστρημα, όσο επιτρέπει το σύστημα. Με θετικό και αρνητικό αντίκτυπο αυτόματα, μιας και η δουλειά τελικά γίνεται.

Το σύστημα Integral στα GS, λειτουργεί συνδυαστικά μόνο στην περίπτωση που πατήσεις μπροστινό φρένο. Πατώντας την μανέτα του μπροστινού, ενεργοποιείται και το πίσω φρένο κατά ένα ποσοστό μεγέθους 30%. Όταν πατήσεις πίσω φρένο, το μπροστινό φρένο δεν ενεργοποιείται, είναι μονόδρομη η κίνηση. Και αυτό συμβαίνει λόγω του ότι η μοτοσυκλέτα είναι σχεδιασμένη να κινείται και εκτός δρόμου, γι’ αυτό το σύστημα σε όλα τα μεγάλα GS είναι semi Integral (Integral με λειτουργία και του πίσω, είναι σε όλα τα μοντέλα δρόμου της BMW που το διαθέτουν). Δουλεύει συνδυαστικά με ηλεκτρική συμβολή, σταματάει δηλαδή να ισχύει η ταυτόχρονη λειτουργία, μόλις κλείσει ο κεντρικός διακόπτης (κι όχι με τρόμπα και υποβοήθηση από την λειτουργία του κινητήρα, όπως στα παλαιότερα μοντέλα, πριν το 2007). Σε αντίθεση με τα παλιά μοντέλα, ακόμη και με σβηστό τον κινητήρα έχεις φρένα (έστω και χωρίς semi Integral και ABS).

Διακόπτες και τα μυστικά τους

Ένα από τα πιο σπαστικά σημεία στο GS είναι όταν κλείνεις τον διακόπτη και έχεις απενεργοποιήσει το ABS, ή το ASC. Μόλις ανοίξεις, αυτά επαναλειτουργούν, και θα πρέπει να τα απενεργοποιήσεις ξανά αν θες να “παίξεις”. Η BMW το έκανε έτσι, ώστε, αυτός που θα το οδηγήσει την μοτοσυκλέτα μετά από σένα, μην βρεθεί προ εκπλήξεως. Μελετημένα όλα τα θέματα ασφαλείας, αλλά και χρηστικότητας, μιας και, μέσα στο “πακέτο” που διέθετε η μοτοσυκλέτα μας, είχε και θερμαινόμενα γκριπ. Από το δεξί γκριπ αυτή τη φορά, ρυθμίζεις την ένταση που θες, και περνάς ευχάριστα με τα χέρια σου να ζεσταίνονται. Θα πείτε, “είχαμε και παλιά θερμαινόμενα για τα ταξίδια μας;” τώρα που τα έχουμε όμως, είναι άλλη φάση! Αυτό που δεν συνηθίζεις όμως με τίποτα, εκτός αν κινείσαι σε αργούς ρυθμούς και δεν βιάζεσαι, είναι οι διακόπτες των φλας και της κόρνας.

Πετάγεται ο γέροντας από τη γωνιά με τον “αγρότη” του πατάς κόρνα, και αυτός συνεχίζει ακάθεκτος, τον πλησιάζεις να ζητήσεις το λόγο, και σου απαντά “μα έβγαλες φλας”. Κι έχει δίκιο. Έβγαλες φλας, γιατί στην θέση της κόρνας, έχει τοποθετηθεί το φλας, και όταν ενστικτωδώς πατάς με τον αντίχειρα εκεί, βγάζεις φλας. Το οποίο για να κλείσεις, πρέπει να πατήσεις τον δεξί σου αντίχειρα, προς τα πάνω, εκεί που σε άλλες μοτοσυκλέτες βρίσκεται η μίζα. Εκεί που συνήθως βρίσκεται η μίζα, ενεργοποιείται το δεξί φλας και από πάνω, σβήνει. Αμάν! Βέβαια, με λίγη χρήση τα συνηθίζεις, και οδηγώντας “διαφορετική” μοτοσυκλέτα, με κανονικούς διακόπτες, αρχίζεις να φλερτάρεις με τους γερμανικούς, με τα μεγάλα και άνετα κουμπιά, που χωράνε άνετα τα γάντια σου, ακόμη και αυτά τα χειμωνιάτικα τα χοντρά, τα αδιάβροχα. Μέχρι και στα τελευταία ιταλικά και γιαπωνέζικα, αλλάζουν τις θέσεις και μεγαλώνουν τα κουμπιά; Λέτε να δούμε καμιά την γερμανική σχολή τελικά να επιβάλλεται ακόμη και σε αυτό τον τομέα;

Εργονομία και άνεση

Με τους διακόπτες να συνηθίζονται, ο αναβάτης έχει να ασχοληθεί με ένα περιποιημένο γραφείο εργασίας. Το τιμόνι του GS είναι μεταβλητής διατομής, με άνετες λαβές, και βρίσκεται εκεί ακριβώς που θες, όταν εκτείνεις τα χέρια σου. Ούτε πάνω, ούτε κάτω. Είναι εκεί. Η θέση οδήγησης είναι βολική, άνετη, σε αφήνει να πατάς κάτω εύκολα και στα 850mm της χαμηλής ρύθμισης, είναι ιδανική για μέσου ύψους αναβάτες. Ρυθμίζεται και ψηλότερα, στα 870 για καλύτερο έλεγχο ή πιο ψηλούς, ενώ για τους υπόλοιπους, μπορεί να παραγγελθεί και με τις αναρτήσεις να δίνουν κοντύτερες διαδρομές, και συνολικό ύψος σέλας στα 820mm.Όπως και να έχει, χωράς άνετα, έχεις μικρό ρεζερβουάρ μπροστά σου, άπλετο χώρο να κινηθείς, τόσο για σένα, όσο και για τον συνεπιβάτη. Κανείς δεν ενοχλείται ούτε πιέζεται από την παρουσία του άλλου, και η άνεση στα ξεχωριστά μερίδια περισσεύει.

Το τιμόνι του κόβει απίστευτα, και σε συνδυασμό με το χαμηλό κέντρο βάρους και το άριστο ζύγισμα, κάνει το R 1200GS να χορεύει μέσα samba μέσα στην πόλη. Κινείται με ευλυγισία μοντέλου σε σώμα παλαιστή, και εκπλήσσει με την συμπεριφορά του. Εύκολα καταλαβαίνεις γιατί πολλοί επιλέγουν το 1200 για να μετακινούνται στις δουλειές του, μιας και το μόνο που θα ενοχλήσει είναι ο κινητήρας του που εξέχει. Μπορεί καμιά φορά αν δεν προσέξεις να τον ακουμπήσεις σε κάνα προφυλακτήρα, ακόμη και να χτυπήσεις το καλάμι σου στην κεφαλή, αν κάνεις απότομες κινήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές, ισχύει το “να γιατί boxer”(!).  Γιατί, πέραν της πλάκας, θα προστατέψεις τα πόδια από την βροχή αλλά και από χτύπημα, και την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση πτώσης. Όλη η κρούση θα πάει στον κινητήρα, και άντε να αλλάξεις κάνα καπάκι κεφαλής. Η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα, όπως και ο αναβάτης, μπορεί να μην πάθει και γραντζουνιά! Βέβαια, θα χρειαστείς λίγη συνήθεια στο τράβηγμα του μονόδισκου συμπλέκτη προς την δεξιά πλευρά, όταν ανοίγεις απότομα το γκάζι. Η αδράνεια σε τραβάει μονόπλευρα, και κάποιες φορές έχει πλάκα, κάποιοι το βαριούνται. Δεν είναι ο άξονας πάντως που κάνει αυτό το φαινόμενο, αυτός λειτουργεί εξαιρετικά, δίχως χτυπήματα, και σε γλυτώνει από περιττές ρυθμίσεις και συντηρήσεις, κάτι που σε μακρόχρονη χρήση, ή ταξίδια, θα σε προβληματίσει. Ωστόσο, και αυτός έχει τα περιθώρια αντικατάστασης, τα οποία καλό είναι να τηρούνται ευλαβικά, ώστε να μην εμφανίζονται προβλήματα.

Σύντροφος για όλα

Για κάποιους αποτελεί μία σύντροφο στην πόλη, για άλλους, το απόλυτο εργαλείο για κάθε τουριστική χρήση. Για όλους που το επιλέγουν, είναι μία μοναδική μοτοσυκλέτα με αστείρευτες δυνατότητες. Θες να πας κοντά, πας, άνετα, εκμεταλλευόμενος την θηριώδη ροπή του πιο άγριου συγκριτικά με το παλιό κινητήρα, και με τον ήχο του να σε κάνει να πιστεύεις ότι “φοράει” εξάτμιση. Η ελαστικότητα στην απόδοση, σε αφήνει να κινείσαι με 5η και 6η σχέση, ακόμη και με 50 χιλιόμετρα. Και τότε, να μπορείς να ανοίξεις όλο το γκάζι, και να φύγεις μπροστά, άνετα, ξεκούραστα, χωρίς βηξήματα και μπερδέματα. Λίγοι κινητήρες, ειδικά τόσο μεγάλης χωρητικότητας, μπορούν να το κάνουν αυτό. Έχεις ένα μαλακό κιβώτιο ταχυτήτων, που κουμπώνει τις σχέσεις σαν μαχαίρι στο βούτυρο.

Έχεις και ομαλότητα στην απόδοση, στο ταξίδι, εκεί όπου χρειάζεται. Η ροπή του εκεί, σε βοηθάει να ταξιδεύεις σε ότι ρυθμό θες, ομαλά, γραμμικά, ξεκούραστα, μετατρέποντας κάθε διαδρομή σε όνειρο. Βάζεις μία σχέση και αφήνεσαι, αντί να παίζεις κλακέτες με τον λεβιέ των ταχυτήτων. Ανοίγεις το γκάζι άσχετα με το φορτίο που έχεις μιας και το GS το σηκώνει όλο, άνετα. Ελέγχεις την κατανάλωση από το πολυόργανο και κινείσαι ανάλογα, απολαμβάνοντας διαδρομή μέχρι τα 150 χ.α.ω. –από κει και πάνω, αρχίζουν οι υψίσυχνοι κραδασμοί, και αν και περνάει κατά πολύ τα 200χ.α.ω., δεν είναι κάτι που απολαμβάνει. Έχεις δυνατότητες να κινηθείς εκτός δρόμου, άνετα λόγω διαστάσεων και ζυγίσματος, με περιορισμούς στα ασφάλτινα ελαστικά και τους χυτούς τροχούς.

Υπάρχει και το Adventure γι’ αυτή τη δουλειά αν θες ή, πάρε ένα ζευγάρι ακτινωτούς τροχούς από το προαναφερθέν, και καθάρισες.
Δύο άτομα, κοντά ή μακριά, στην πόλη ή εκτός, σε ταξίδι ή εκδρομή; Το R 1200GS θα καλύψει όλες τις ανησυχίες, σε μία τιμή που αντανακλά την ποιότητα και τις υπηρεσίες της BMW, στην οποία τιμή, θεωρούμε ότι ΠΡΕΠΕΙ να τοποθετείς όλα τα προαναφερθέντα ηλεκτρονικά που ΠΡΕΠΕΙ να συνοδεύουν μία τέτοια μοτοσυκλέτα.

Τεχνικα χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΒΜW R1200GS
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS
Τιμή (euro)  14.650 (Βασική έκδοση) / 17.710 (full extra)
 Εγγύηση  2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, A/Ψ, boxer, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 1170
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 101  x 73
Συμπίεση (:1) 12
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής 2 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Ξηρός, μονόδισκος
Μετάδοση Με άξονα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, δύο τμημάτων, στηριγμένο πάνω στον κινητήρα
Κάστερ (°) 25,7
Ίχνος (χιλ) 101
Μεταξόνιο (χιλ) 1.507
Ύψος σέλας (χιλ) 850 / 870
Πλάτος (χιλ) 915
Μήκος (χιλ) 2210
Ύψος (χιλ) 1450
Βάρος (kg) 203
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 20l
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Telelever, με μονό αμορτισέρ και διαδρομή τροχού 190mm / ESA
Πίσω Paralever με μονό αμορτισέρ  /  διαδρομή τροχού 200mm / ESA
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/80-19
Πίσω 150/70-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 305mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και Integral ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και Integral ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, ASC, ABS, θερμαινόμενα γκριπ, led φλας, βάσεις βαλιτσών, νίκελ εξάτμιση, προστατευτικές χούφτες
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 110/7.500
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 12,1/6.050

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

 

Δείτε το σχετικό video test

Διαβάστε την ιστορία των GS

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 22:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - BMW F 650 GS »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon