.
Κατηγορία QJ Motors
Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2023 09:49

Η QJMOTOR δουλεύει πάνω σε ημιαυτόματο συμπλέκτη

Κοίτα να δεις που μια κινεζική εταιρεία θα πιάσει την μισή βιομηχανία μοτοσυκλέτας στον ύπνο.

Η QJMOTOR φέρεται να έχει καταθέσει μια νέα πατέντα για τις μελλοντικές μοτοσυκλέτες της, η οποία πραγματεύεται ένα σύστημα ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συμπλέκτη, μέσω σερβομηχανισμού. Ένα τέτοιο σύστημα έχει σαφή προσανατολισμό και σαφή οφέλη: Μπορεί να αυτοματοποιήσει τις αλλαγές ταχυτήτων (ουσιαστικά δηλαδή, να έχεις ένα αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο, όπως λένε και στα αυτοκίνητα), να προσφέρει δυνατότητα χειροκίνητου μεν, αλλά υποβοηθούμενου συμπλέκτη κάνοντας την μανέτα πολύ μαλακή, αλλά και να προσφέρει δυνατότητες μικροελέγχου στην λειτουργία του, από την ECU.

Όπως μπορούμε να δούμε στα σχέδια, το σύστημα χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρικό κινητήρα –κατά πάσα πιθανότητα – με δύο άξονες και μειωτήρα στροφών με γρανάζια, ώστε να ενεργοποιεί τον άξονα του συμπλέκτη.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι η QJMotor σαφώς και δεν είναι η πρώτη μάρκα που πειραματίζεται  στο ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και στην ηλεκτρονική λειτουργία του συμπλέκτη. Η Honda, αναμφίβολα, έχει το  πλέον γνωστό σύστημα, DCT, με τον διπλό συμπλέκτη και την αυτόματη αλλαγή σχέσεων. Αρκετά πιο πριν, η Yamaha είχε δημιουργήσει το σύστημα YCC-S, το οποίο χρησιμοποιούσε στην τουριστική FJR1300AE. Υπάρχει επίσης και το –αρκετά διαφορετικό- σύστημα φυγοκεντρικού συμπλέκτη της Rekluse. Τον τελευταίο καιρό, είδαμε πατέντες από την KTM για ένα μελλοντικό ημιαυτόματο σασμάν. Παρά το γεγονός όμως ότι υπάρχουν οι ιδέες και οι μηχανολογικές βάσεις, πρακτικά μόνο η Honda έχει το σύστημα της στην μαζική παραγωγή, και καμία άλλη.

Θα μπορούσε η QJMOTOR να αξιοποιήσει επιτυχώς, την ευκαιρία που έχει να πιάσει στον ύπνο δεκάδες μάρκες και να παρουσιάσει πρώτη ένα ανάλογο σύστημα; Θα δείξει ο χρόνος.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2023 09:59

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon