.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 12:20

Yamaha TCROSS Hyper Modified

 

Το μυθικό TMAX σε νέο ρόλο!

 


Η Yamaha πήρε ένα TMAX το οποίο μετέτρεψε σε Motocross, με την συμβολή ενός… YZ! Από την παρουσίαση του, το 2001, το TMAX έφερε την επανάσταση στον χώρο των maxi-scooters, με μοναδικό στυλ και εμφάνιση, προσφέροντας sport αίσθηση στην κατηγορία. Έγινε δε, πιο δυναμικό ακόμη, στην τελευταία του εμφάνιση, το 2011, στα 530 κυβικά. 

Η ιστορία

Από εκείνη την παρουσίαση, του 530, η Yamaha έψαξε και ρώτησε τους καλύτερους βελτιωτές στον κόσμο προκειμένου να βελτιώσουν και να παρουσιάσουν μία διαφορετική εκδοχή του τελευταίου TMAX: Το TMAX Hyper Modified. Μερικοί από τους βελτιωτές ήταν οι Roland Sands, Marcus Walz και Ludovic Lazareth, οι οποίοι και οδήγησαν το TMAX στον νέο του επαναστατικό χαρακτήρα.

Η ιστορία του TMAX Hyper Modified
Στις αρχές του 2012, ο Γερμανός customizer, Marcus Walz, παρουσίασε την δική του εκδοχή του Yamaha TMAX Hyper Modified, ένα μοντέλο που συνδύαζε την επιθετικότητα και το sport προφίλ του TMAX, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο. Λίγους μήνες μετά, ο Γάλλος δημιουργός, Ludovic Lazareth, έψαξε για νέα εκδοχή και λόγω της αγάπης του για τα αεροσκάφη, έδωσε στο TMAX ένα πιο αεροδυναμικό και extreme look, ενώ το εφοδίασε και με turbo με αποτέλεσμα να ξεπερνάει τα 200 χιλιόμετρα ανά ώρα!
Στην έκθεση EICMA του 2012, η τριλογία των Yamaha TMAX Hyper Modified συμπληρώθηκε από τον καλιφορνέζο Roland Sands, ο οποίος δημιούργησε ένα μοναδικό κόσμημα.

Η εμφάνιση του Yamaha TCROSS Hyper Modified όμως οφείλεται σε μία ιταλική ομάδα, η οποία πήρε ένα απλό TMAX, το έγδυσε τελείως, και άρχισε να το μεταμορφώνει. Ο υπεύθυνος του project ήταν ο Riccardo Girardelli, που εξειδικεύεται στην μεταμόρφωση motocross μοτοσυκλετών σε δίτροχα επιδόσεων και ο οποίος δούλευε ως μηχανικός σε ομάδες αγώνων Grand Prix.
Μαζί με τους μηχανικούς του, αφαίρεσαν την σέλα, τα πλαστικά περιφερειακά, το μπροστινό τμήμα μαζί με τα φώτα, αλλά και το ρεζερβουάρ, και το πίσω τμήμα του πλαισίου που περιλαμβάνει τον αποθηκευτικό χώρο και υποστηρίζει την σέλα. Παρέμεινε μόνο το πλαίσιο, ο κινητήρας ενώ το μπροστινό σύστημα πήγε και αυτό στο ράφι.

Η αλλαγή

Τότε, δίπλα στο TMAX έφτασε ένα YZ450F το οποίο, έδωσε στο TMAX το μπροστινό σύστημα μαζί με τις πλάκες στήριξης, τους τροχούς, μαζί με τα ελαστικά. Στο τέλος τοποθετήθηκε μία διαφορετική εξάτμιση στο μπροστινό τμήμα – με το τελικό εξαγωγής του YZ, και ένα φαρδύ τιμόνι, αλλά και ένας διακόπτης on-off – έφυγαν δηλαδή και τα κλειδιά και η κεντρική κλειδαριά.
Το επόμενο βήμα ήταν να τοποθετηθεί το σώμα – το άνω τμήμα του YZ450F πάνω στην βάση του TMAX. Οι δύο διαφορετικές προκλήσεις ήταν ότι το standard ψαλίδι του TMAX ήταν μικρό για να δεχθεί τον πίσω τροχό του YZ, κι έτσι, το ψαλίδι μάκρυνε κατά 20mm.
Το άλλο πρόβλημα ήταν η γεωμετρία του TMAX που με τις νέες πλάκες και μπροστινό σύστημα, θα έκανε το TCROSS να δείχνει σαν chopper. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, οι πλάκες στήριξης του μπροστινού συστήματος πήγαν σε ειδικό κατάστημα, όπου άλλαξε η γεωμετρία, ενώ κατασκευάστηκαν ταυτόχρονα και νέα μαρσπιέ.
Μετά κατασκευάστηκε ένα υποπλαίσιο ώστε να υποστηρίξει το ρεζερβουάρ – που βρίσκεται κάτω από τη σέλα στο YZ, και την σέλα. Για τα ηλεκτρικά

Μετά έμεινε το βάψιμο, με το πλαίσιο, τις αναρτήσεις μπροστά, το υποπλαίσιο, να βάφονται μαύρα, το υποπλαίσιο ασημί, ενώ όλα τα πλαστικά περιφερειακά, βάφτηκαν σε καφέ χρώμα, για πρώτη φορά σε off road μοτοσυκλέτα.
Το αποτέλεσμα δικαίωσε τους κατασκευαστές του και το νέο TCROSS αναμένεται να βάλει ιδέες σε πολλούς κατόχους TMAX και YZ450F…!

Τα τεχνικά

Yamaha TCROSS Hyper Modified

Τεχνικά

- Μπροστινό σύστημα YZ450F με διαδρομή 250mm
- Γωνία κάστερ αλλαγμένη κατά 6° σε σχέση με το standard TMAX
- 2.50x19 tubeless μπροστινός τροχός με 110/80/19 λάστιχο
- 4.50x17 tubeless πίσω τροχός με 150/70/17 λάστιχο
- Batfly διαμέτρου 280mm μπροστινός δίσκος φρένου με δαγκάνα από YZ450F
- 260mm πίσω δίσκος με standard TMAX δαγκάνα φρένου
- Σέλα με ύψος 900mm
- Ύψος πλαισίου 400mm
- Απόσταση εδάφους 280mm
- Μεταξόνιο 1650mm
- Βάρος άδειο 164kg

Οδηγικές φωτογραφίες

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 12:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Yamaha XT1200ΖΕ Super Tenere 2014 Yamaha TMAX – Bronze MAX 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon