.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 12:33

Yamaha – Κι άλλες πατέντες για νέο ηλεκτρικό motocross

Οι «μπλε» δεν αστειεύονται και όλα δείχνουν ότι αναμένουμε αποκαλύψεις, εν καιρώ.

Η Yamaha έκανε γνωστές τις προθέσεις της να ασχοληθεί με ηλεκτροκίνητες μοτοσυκλέτες εκτός δρόμου με το TY-E trial μοντέλο, το οποίο έχει παρουσιάσει από το 2018 και, στις αρχές του 2022, παρουσιάστηκε και η 2η έκδοση της. Εκμεταλλευόμενη την τεχνική εμπειρία που προφανώς αποκτά, η Yamaha φαίνεται ότι μαγειρεύει και την πρώτη της ηλεκτρική motocross, καθώς περισσότερα σχέδια πατέντας βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η μία εκ των όψεων, που δείχνει την μοτοσυκλέτα από αριστερά, είναι ένα αρκετά λεπτομερές σχέδιο που αποκαλύπτει μάλιστα και την τοποθέτηση αρκετών από τα μηχανικά μέρη. Η νέα πατέντα επικεντρώνεται σε σημεία όπως η εξασφάλιση αγωγών εξαέρωσης του μοτέρ και της όποιας μετάδοσης, αλλά και της μπαταρίας, μέσω ενός αγωγού που φτάνει ψηλά, στο σταυρό του τιμονιού – έτσι ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εισροής νερού στο μοτέρ και τη μπαταρία, που θα πρέπει να είναι ερμητικά κλεισμένα.

Κάτι άλλο που η Yamaha μελετά για την νέα της ηλεκτρική μοτοσυκλέτα motocross, είναι ένας προχωρημένος αλγόριθμος βελτιστοποίησης της κατανάλωσης ενέργειας από την μπαταρία, με βάση ένα αρχικό δεδομένο εκτιμώμενης διάρκεια αγώνα. Για παράδειγμα, ο αναβάτης μπορεί να βάλει στον υπολογιστή της μοτοσυκλέτας, ότι ο αγώνας θα διαρκέσει π.χ. 25 λεπτά, και η ECU θα αναλάβει την διαχείριση της ενέργειας της μπαταρίας ώστε, ιδανικά, αυτή να αδειάζει ακριωβώς την στιγμή που τελειώνει ο αγώνας και σε καμία περίπτωση νωρίτερα.

Ένα άλλο εντυπωσιακό σημείο που οι πατέντες αποκαλύπτυν για το συγκεκριμένο εγχείρημα της Yamaha, είναι η ενσωμάτωση ενός «αποσβεστήρα στρέψης» που θα χρησιμοποιείται και για την εξομάλυνση της ροπής του ηλεκτροκινητήρα, αλλά και ως προσωρινή «αποθήκη ενέργειας» για δυνατότερα ξεσπάσματα ή εκκινήσεις, αν ο αναβάτης το θέλει, χρησιμοποιώντας τα φρένα ή το γκάζι του ανάλογα.

Το σχέδιο του "αποσβεστήρα ροπής" της ηλεκτρικής Motocross της Yamaha - Όσοι γνωρίζουν τι επιτελεί ένα βολάν διπλής μάζας, ξέρουν και τι βλέπουν εδώ. Δύο ρότορες, συνδεδεμένοι ελαστικά μεταξύ τους με ένα ελατήριο που προσφέρει μια συγκεκριμένη απόσβεση περιστροφικής κίνησης και μεταδίδει την ενέργεια από τον έναν ρότορα στον άλλο. 

 

Προς το παρόν, όλα αυτά προφανώς βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης και αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες εν καιρώ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 12:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon