.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 11:42

Αεροδυναμικά - Από τα MotoGP τώρα και στα Motocross!

Οι μοτοσυκλέτες που γνωρίζουμε αλλάζουν ραγδαία μετά από την αεροδυναμική επανάσταση των MotoGP.

Βαρεθήκατε να διαβάζετε για αεροδυναμικές εξελίξεις; Σχεδόν, και εμείς. Έλα όμως που δεν γίνεται να αγνοηθούν, οι λόγοι για τους οποίους η αεροδυναμική κάνει δυναμική εμφάνιση στις μοτοσυκλέτες επιδόσεων και τα οφέλη που επιδιώκουν οι κατασκευαστές. Πριν λίγες ώρες, κυκλοφόρησε διεθνώς η είδηση ότι η Yamaha μελετά αεροδυναμικές εφαρμογές στις Motocross μοτοσυκλέτες, προφανώς όχι για κάθετη δύναμη, αλλά για καλύτερη ψύξη.

Πτερύγια στο πιρούνι των Motocross μοτοσυκλετών

Στα σχέδια πατέντας που δημοσίευσαν Αμερικανοί συνάδελφοι, φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο η Yamaha θέλει να χρησιμοποιήσει την αεροδυναμική, ώστε να βελτιώσει την ψύξη των Motocross Μοτοσυκλετών. Όπως είναι γνωστό, οι Motocross χρησιμοποιούν συνήθως δύο ψυγεία, τοποθετημένα αρκετά ψηλά και εκατέρωθεν του κεντρικού άξονα της μοτοσυκλέτας. Ωστόσο, τα στελέχη του πιρουνιού εμποδίζουν την ομαλή ροή αέρα προς τα ψυγεία. Η Yamaha θέλει να λύσει το πρόβλημα μμε την τοποθέτηση δύο κατάλληλα σχηματισμένων πτερυγίων στα στελέχη του πιρουνιού (με τον αριθμό 70, κόκκινα στην κύρια εικόνα). Τα πτερύγια καλύπτουν τα καλάμια και εξομαλύνουν την ροή αέρα γύρω τους, οδηγώντας τον απευθείας στα ψυγεία.

Με αυτό τον τρόπο, η Yamaha θέλει τόσο να βελτιώσει την ψύξη των μοτοσυκλετών Motocross, όσο και να μειώσει το πλάτος τους, καθώς με ένα τέτοιο σύστημα καλύτερης ροής αέρα, τα ψυγεία μπορούν να μπουν ακόμα πιο «μέσα» από κάθε πλευρά και προς το κέντρο της μοτοσυκλέτας. Με την βελτίωση της ροής αέρα προς τα ψυγεία, τα τελευταία θα μπορούν ίσως να είναι και μικρότερα αφού θα είναι καλύτερα εκτεθειμένα στην ροή αέρα -με άμεσο όφελος την περαιτέρω μείωση του βάρους. Βέβαια, με την προσθήκη δύο μεγάλων πτερυγίων στο πιρούνι, το πλεονέκτημα ή μειονέκτημα βάρους δεν ξεκαθαρίζεται πλήρως μέσα από αυτή την πατέντα...

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 11:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon