.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 18:15

Yamaha Niken 2018 – Ό,τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για αυτό

 

Aπόντων τεχνικών χαρακτηριστικών και πληροφοριών... παρατηρούμε! 

 

Λακωνική όσο δεν πάει η Yamaha με τις πληροφορίες γύρω από το νέο της τρίτροχο μοντέλο “Niken”, το οποίο αρέσει – δεν αρέσει, η αλήθεια είναι ότι έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση!
Ευτυχώς στις φωτογραφίες δεν... τσιγκουνεύτηκε καθόλου και έτσι λοιπόν έχουμε αρκετές από αυτές, οι οποίες αποκαλύπτουν ορισμένα στοιχεία για το μοντέλο.

Ας αρχίσουμε με κάτι άλλο για αρχή, το τι σημαίνει “Niken”. Το όνομα προέρχεται από τα αρχικά “Ni”, με το Ιαπωνικό ιδεόγραμμα “ 二 ”, που σημαίνει "δύο" και “Ken”, με το ιδεόγραμμα “ 剣 ”, που σημαίνει "σπαθί", δηλαδή η μετάφραση του ονόματος του είναι “Δύο Σπαθιά”.

niken name

Στο προ ημερών θέμα που είχαμε γράψει για το γεμάτο συμβολισμούς teaser video, δεν πέσαμε έξω λοιπόν!

Πάμε τώρα στο ζουμί... το μπροστινό σύστημα διεύθυνσης και ανάρτησης του Niken είναι της ίδιας φιλοσοφίας με αυτό του Tricity, στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, πολύ πιο ενισχυμένο και στιβαρό και με τους τροχούς να πιάνουν στην εσωτερική πλευρά των καλαμιών και όχι στην εξωτερική, όπως στο Tricity.

Τα καλάμια που συγκρατούν τον κάθε τροχό είναι δύο, με το ένα εξ αυτών σε κάθε ζεύγος, να έχει λειτουργικό ρόλο ανάρτησης και το άλλο να κινείται παθητικά, ενισχύοντας όμως την στιβαρότητα.Παρατηρείστε τους μεγάλης διατομής συνδέσμους σε κάθε ζεύγος καλαμιών, στην κορυφή τους, στο μέσο και στην βάση τους, όπου όπως βλέπει κανείς, το πίσω καλάμι έχει ρυθμιστικά για τις αποσβέσεις, ενώ το μπροστά, είναι απλά ταπωμένο.

mprostino

Οι μπροστινοί τροχοί ήταν μια έκπληξη σε ότι αφορά στην διάσταση τους, με την διάμετρο των 15 ιντσών, αντί των 17” που είναι το σύνηθες για τις μοτοσυκλέτες δρόμου. Εικάζουμε ότι αυτό έγινε για να μειωθούν οι αδρανιακές δυνάμεις της μη αναρτώμενης μάζας, που στην συγκεκριμένη περίπτωση, ας μην ξεχνάμε ότι είναι Χ2 σε σχέση με μια συμβατική μοτοσυκλέτα.

Οι μικρότεροι σε διάμετρο τροχοί προσδίδουν καλύτερα χαρακτηριστικά ευελιξίας και πιο “κοφτερή” και άμεση συμπεριφορά στις αλλαγές κατεύθυνσης. Αυτό είναι βέβαια ή θεωρία, είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως συνδυάζονται και μεταφέρονται στην πράξη όλα αυτά, στην περίπτωση του Niken. Πάντως τα ελαστικά, είναι διαστάσεων 120/70-15” μπροστά και 190/55-17” πίσω.

Στα φρένα, οι δαγκάνες μοιάζουν με αυτές του Tracer 900 οπτικά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι τετραπίστονες και σε ότι αφορά στην στήριξη τους... μάλλον ακτινικές, μιας και η βάση του φτερού, δεν επιτρέπει 100% επιβεβαίωση για αυτό.

To ΑBS είναι σίγουρο, ενώ στις φωτογραφίες του πίνακα οργάνων, φαίνονται και τα χειριστήρια που αφορούν το Traction Control το οποίο θα αποτελέσει στοιχείο του εξοπλισμού της μοτοσυκλέτας, όπως φυσικά και τα riding modes (δείτε τις ενδείξεις στον πίνακα οργάνων).

organa

Ένα πρόσθετο στοιχείο, είναι το cruise control, με το σχετικό κουμπί ενεργοποίησης να φαίνεται στο αριστερό grip.

cruise control

O κινητήρας είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο τρικύλινδρος των 847 κ.εκ. που εφαρμόζεται στα Tracer 900, MT-09 και XSR 900, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμα να έχει ρυθμιστεί διαφορετικά, με ανάλογη μετατόπιση και διαμόρφωση των καμπυλών ιπποδύναμης και ροπής.

Πέραν του μοτέρ όμως, το πλαίσιο και το ψαλίδι είναι διαφορετικά στο Niken, σε σχέση με τα “συγγενικά” μοντέλα βάση κυβισμού. Αντί για αλουμίνιο δύο δοκών, βλέπουμε χωροδικτύωμα με ατσάλινους σωλήνες, και το ψαλίδι, δεν έχει την χαρακτηριστική ενισχυτική γέφυρα και το καμπύλο μπράτσο των έτερων 900 μοντέλων της Yamaha. Πάντως η διατομή των στελεχών του ψαλιδιού στο Niken, είναι σε κάθε περίπτωση, αρκετά μεγάλη, ενώ η διάταξη και τοποθέτηση του αμορτισέρ, θυμίζει αυτή του Tracer 900, με το Niken να έχει και εξωτερική στρόφιγγα για την ρύθμιση της προφόρτισης του.

psalidi

Το τμήμα της σέλας που αναλογεί στον αναβάτη φαίνεται αρκετά μεγάλο και λόγο του α) ότι αποτελεί αυτόνομο κομμάτι (δεν συνδέεται με την σέλα του συνοδηγού) αλλά και β) στο σημείο που έρχεται σε επαφή με το ρεζερβουάρ έχει εσοχή με “αέρα” για μετακίνηση, μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα ρυθμίζεται ως προς το ύψος.

sela

Η μοτοσυκλέτα δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα “κλειδώματος” στον μηχανισμό που της επιτρέπει να παίρνει κλίσεις, σε όλες τις φωτογραφίες, είτε ο αναβάτης έχει για στήριξη το ένα πόδι του κάτω, είτε έχει εκταθεί το πλαϊνό stand.

Αυτό που είναι λίγο μυστήριο, είναι ένας σωλήνας σχήματος ανάποδου “Π” που διέρχεται κάτω από το ογκώδες στέλεχος / καταλύτη της εξάτμισης. Δεν φαίνεται να στηρίζει κάτι, δεν δείχνει σαν κεντρικό stand (θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο σε μήκος...). Το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε ότι αποτελεί κάποιο είδος προστατευτικού για την εξάτμιση, κάπως παράταιρα τοποθετημένο είναι η αλήθεια αφού οι λαιμοί μπροστά κινδυνεύουν περισσότερο ή (και αυτό είναι το καλό σενάριο!) ότι επειδή το Niken αναμένεται να το... ξεφτιλίζει το θέμα με τις κλίσεις στις στροφές, το σίδερο αυτό να είναι η γλίστρα που θα προειδοποιεί για τα όρια... 

solinas

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 18:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Yamaha Tritown - Tokyo Motor Show Yamaha MOTOROiD 2018 - Tokyo Motor Show »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon