.
Κατηγορία Yamaha
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017 16:50

Yamaha MOTOROiD 2018 - Tokyo Motor Show

 

AMCES, αναγνώριση προσώπου & απτική αλληλεπίδραση

 

Η Yamaha παρουσίασε το εντυπωσιακό concept MOTOROiD, και έκλεψε τις εντυπώσεις στο Tokyo Motor Show 2017! Όπως το Honda Riding Assist-e, έτσι και το MOTOROiD διαθέτει σύστημα (AMCES) που του επιτρέπουν να ισορροπεί μόνο του. Παράλληλα, αναγνωρίζει τον ιδιοκτήτη του και αντιδρά στις χειρονομίες του, ενώ διαθέτει και απτική πληροφόρηση (haptic feedback) στα σημεία επαφής αναβάτη-μοτοσυκλέτας!

Μπορεί η Honda να έχει κάνει την αρχή όσον αφορά στις ρομποτικές εφαρμογές (Asimo, Riding Assist-e κ.α.) όμως κι η Yamaha δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. 

yamaha motoroid 3

Πέρα από το Motobot, στο Tokyo Motor Show 2017 η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε και το φουτουριστικό concept MOTOROiD (το «i» υποθέτουμε υποδηλώνει το Intelligent), που φέρει πληθώρα εντυπωσιακών τεχνολογικών συστημάτων.

Active Mass Center Control System

yamaha motoroid design 4

Το πλέον σημαντικό ηλεκτρονικό σύστημα του MOTOROiD είναι το Active Mass Center Control System ή AMCES. Το AMCES θυμίζει το αντίστοιχο σύστημα του Honda Riding Assist-e, και επιτρέπει στη μοτοσυκλέτα να σηκώνει το ηλεκτρικό σταντ και να ισορροπεί μόνη της στατική, ή σε χαμηλές ταχύτητες.

Απίθανος είναι ο τρόπος λειτουργίας του AMCES, καθώς την ισορροπία αναλαμβάνουν ορισμένα… κινητά μέρη του MOTOROiD, όπως η μπαταρία και το σύνολο ψαλιδιού-τροχού, πάνω στον άξονα του AMCES που διατρέχει διαγώνια προς τα κάτω τη μοτοσυκλέτα.

yamaha motoroid design 8

Κατά την περιστροφή, η μπαταρία και το ψαλίδι κινούνται είτε δεξιά είτε αριστερά -έως και 50 μοίρες-, ενεργώντας ως αντίβαρα, που επιτρέπουν στη μοτοσυκλέτα να διατηρήσει την ισορροπία της και να παραμείνει όρθια. 

Η κίνηση μπαταρίας-ψαλιδιού γίνεται μέσω της μονάδας Inertial Measurement Unit (IMU) της μοτοσυκλέτας, που λαμβάνει στοιχεία για την κινητική της κατάσταση μέσω ενός γυροσκοπίου και ενός επιταχυνσιόμετρου. Σημειώστε πως η ταχύτητα με την οποία στέλνει τα στοιχεία η IMU στην κεντρική υπολογιστική μονάδα του MOTOROiD είναι αστραπιαία -0,0005 δευτερόλεπτα!

yamaha motoroid 9

Χάρη τώρα στην υψηλή επεξεργαστική της δύναμη και αντίστοιχα εντυπωσιακή της ταχύτητα, η IMU μπορεί να στέλνει οδηγίες τόσο στο AMCES, όσο και στο σύστημα steer-by-wire (που στρίβει τον μπροστινό τροχό της μοτοσυκλέτας για αλλαγή κατεύθυνσης), αλλά και στο ηλεκτρονικό μονό σταντ, στον ηλεκτρικό κινητήρα που βρίσκεται στον άξονα του πίσω τροχού, στο HMI, κλπ.

Ο μηχανισμός ενεργοποίησης / ενεργοποιητής (actuator) των περιστρεφόμενων μερών της μοτοσυκλέτας λαμβάνει οδηγίες από την κεντρική υπολογιστική μονάδα, ελέγχοντας με βέλτιστο τρόπο την ισορροπία της μοτοσυκλέτας. Πέρα από την κεντρική μονάδα ενεργοποίησης της περιστροφής, το MOTOROiD διαθέτει αρκετούς ακόμα μεγάλους και μικρούς ενεργοποιητές.

Αναγνώριση προσώπου

yamaha facial recognition

Το MOTOROiD μπορεί παράλληλα να… αναγνωρίζει τον ιδιοκτήτη του, και να έρχεται να τον συναντήσει -σαν σκυλάκι!

Κι αυτό γιατί διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης προσώπου, αντιδρώντας έτσι μόνο στις εντολές του ιδιοκτήτη του. Ο τελευταίος μπορεί να το καλέσει κοντά του με χειρονομία ανάλογη με αυτή που θα χρησιμοποιήσουμε σε ένα σκύλο, ή να το σταματήσει με την αντίστοιχη χειρονομία.

yamaha motoroid 6

Με τη βοήθεια του human-machine interface (HMI), της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας της μοτοσυκλέτας με τον ιδιοκτήτη της, το MOTOROiD αντιδρά ανάλογα με τις δράσεις / χειρονομίες του αναβάτη!

Έτσι, όπως λέει η Yamaha, το MOTOROiD μπορεί να συμπεριφέρεται «σαν ένας αληθινός σύντροφος του ιδιοκτήτη του».

Απτική επαφή με τον αναβάτη

yamaha motoroid design 11

Πέρα από τα παραπάνω τεχνολογικά συστήματα, το MOTOROiD διαθέτει και συστήματα απτικής πληροφόρησης, ανάλογα με αυτά που βρίσκουμε πχ. σε κινητά τηλέφωνα. Έτσι, όταν ο αναβάτης καβαλήσει τη μοτοσυκλέτα, η ουρά… κλείνει πίσω του, περικλείοντας τον, ενώ συστήματα απτικής πληροφόρησης βρίσκονται τόσο στο σημείο επαφής του στομάχου, όσο και στην μέση / πλάτη του.

motoroid rider

Άγνωστο για την ώρα παραμένει το τι κάνουν αυτά τα συστήματα, και το ποια πληροφόρηση και ποια πλεονεκτήματα παρέχει η μετάδοση δονήσεων στον αναβάτη. Το μόνο που αναφέρει η Yamaha είναι η αίσθηση πως η μοτοσυκλέτα «αγκαλιάζει» τον αναβάτη, βοηθώντας σε μια «περισσότερο διαισθητική επαφή και αλληλεπίδραση μεταξύ αναβάτη και μοτοσυκλέτας».

Οι πρώτες σκέψεις μας για το MOTOROiD

yamaha motoroid studio 2

Μια μοτοσυκλέτα που να σε αναγνωρίζει. Μόνο εσένα! Και να αντιδρά στις κινήσεις σου. Να ισορροπεί μόνη της στο φανάρι... να έρχεται να σε καλοσωρίσει όταν μπαίνεις στο γκαράζ... και αυτή είναι μόνο η αρχή. Σε επόμενο στάδιο σίγουρα θα ακολουθήσουν ανάλογες αντιδράσεις με τις κινήσεις / ματιές / σκέψεις (;) του αναβάτη. Στο ίδιο πλαίσιο σκέψης έχουμε και την ουρά που περικλείει τον αναβάτη, ώστε μοτοσυκλέτα και άνθρωπος να ενώνονται σε... σάρκα μία. Πόσο ασφαλές είναι σε περίπτωση ατυχήματος αυτό το δέσιμο; Σπάει εύκολα; Καθώς όλοι γνωρίζουμε πως το μεγάλο προσόν σε μια πτώση είναι οι ξεχωριστές πορείες αναβάτη - δικύκλου. Ή μήπως αργότερα δούμε και την προσθήκη αερόσακων στα σημεία που η μοτοσυκλέτα θα αγκαλιάζει τον αναβάτη;

yamaha motoroid design 9

Ότι και να πούμε, ότι και να σκεφτούμε, όσο και να αντιδράσουμε, όσο και να καγχάσουμε... το μέλλον προχωράει, και αφήνει πίσω του όσους σκέφτονται μονοδιάστατα.

yamaha motoroid studio 4

Καλή αρχή λοιπόν στην Yamaha για την ενσωμάτωση ρομποτικών τεχνολογιών / τεχνολογιών AI στις μοτοσυκλέτες της, κι ας είμαστε ακόμα σε αρχική concept μορφή. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα του Ιάπωνα κατασκευαστή, αλλά και την εξερεύνηση ακόμα περισσότερων μονοπατιών στο μέλλον της μοτοσυκλέτας.

Φωτογραφίες Tokyo Motor Show 2017

Φωτογραφίες design

Βίντεο

Δείτε παρακάτω το βίντεο της παρουσίασης του concept στο Tokyo Motor Show 2017.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 18:04

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon