.
Κατηγορία Suzuki
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 12:08

Suzuki Hayabusa 2021 – Νέες πατέντες δείχνουν προς τη μεγάλη επιστροφή

Μια φρέσκια σειρά σχεδίων από πατέντες που κατέθεσε η Suzuki στην Ιαπωνία τροφοδοτούν τις φήμες πως επίκειται η μεγάλη επιστροφή του μοντέλου το 2021

Στα μέρη μας το χρονολόγιο του Hayabusa σταμάτησε στο 2018, καθώς αυτή ήταν η τελευταία του χρονιά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές αγορές με τη μορφή που το γνωρίζουμε με 1,340 cc. Σε άλλες γωνιές του κόσμου που οι προδιαγραφές χωρούν ακόμη τον κινητήρα του εξακολουθεί να πωλείται, αλλά κι εκεί το τέλος είναι πια ορατό – λ.χ. στην Ινδία το μοντέλο του 2020 παρουσιάστηκε ως η “τελική έκδοση” με μόνο νέα χρώματα.

Εδώ και καιρό, ωστόσο, οι πληροφορίες και φήμες από την Ιαπωνία ισχυρίζονται πως δεν ήρθε το τέλος της καριέρας του Hayabusa και πως η Suzuki ετοιμάζει τη διάδοχη κατάσταση με πλάνο να το παρουσιάσει το φθινόπωρο του 2020 ως μοντέλο 2021, πλέον με Euro 5 καρτελάκι στη βιτρίνα.

Ως γνωστόν, όπου μπλέκουν φήμες και πληροφορίες αρχίζει και ο χορός των φιδιών, οπότε ας βασιστούμε στα γεγονότα προς το παρόν. Αυτά είναι πως η Suzuki κατέθεσε δύο πατέντες στην Ιαπωνία το 2018, οι οποίες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην τελική τους εγκεκριμένη μορφή.

Σε αυτές βλέπουμε ένα σχέδιο που οπτικά θυμίζει έντονα τον κινητήρα του υπάρχοντος μοντέλου, κρεμασμένο σε ένα νέο αλουμινένιο πλαίσιο. Τα δε αντικείμενα της πατέντας δεν έχουν να κάνουν με εξωπραγματικές τεχνολογίες, αλλά με δύο πρακτικότατα ζητήματα.

Το πρώτο αφορά ένα μικρό κουτί στο πλάι του κινητήρα που αποτελεί μέρος του συστήματος εξαγωγής και ουσιαστικά ανακυκλώνει αναθυμιάσεις που ειδάλλως θα επέστρεφαν στο περιβάλλον μέσω της εξάτμισης.

Το δεύτερο εστιάζει στο κάτω μέρος του κάρτερ και αφορά σε ένα νέο σχέδιο της ελαιολεκάνης.

Πρόκειται δηλαδή για πράγματα που αφορούν ρεαλιστικές παραμέτρους, όπως τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. και όχι κάποια προχωρημένη τεχνολογία που ίσως και να μη δούμε ποτέ σε παραγωγή.

Αυτά έρχονται να κουμπώσουν όμορφα με τις υπάρχουσες πληροφορίες που θέλουν τον κινητήρα να βασίζεται στον προϋπάρχοντα, με περίπου 100 cc παραπάνω και απόδοση γύρω στους 200 ίππους.

Όλα αυτά ακούγονται λογικά με βάσει τα όσα βλέπουμε τα τελευταία χρόνια από τη Suzuki, η οποία δε βγάζει πια πακτωλούς νέων μοντέλων κάθε χρόνο, έχει δε μια σαφή προτίμηση στη διατήρηση ή αναβίωση θρυλικών μοντέλων – βλέπε Katana, ή τον μετασχηματισμό του μεγάλου V-Strom σε DR Big.

Έτσι κι αλλιώς, σε αμφότερες τις περιπτώσεις η Suzuki δεν έφτιαξε νέες μοτοσυκλέτες, απλά εναρμόνισε και τροποποίησε υπάρχοντα μοντέλα σε νέο στυλ, οπότε δε θα μας έκανε καμιά εντύπωση αν η πρωταγωνίστρια στο περίπτερο της Suzuki στην EICMA 2020 είναι η νέα Hayabusa.

Αν μη τι άλλο, οι δεκάδες αναφορές που συναντάμε διαρκώς από περιοδικά και ιστοσελίδες του εξωτερικού τείνουν να συμπίπτουν σε αυτήν την προοπτική.

Πηγή

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 12:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon