.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 16:20

Honda CB125R 2021 – Νέος κινητήρας και Showa Big Piston πιρούνι!

Ο βενιαμίν των Neo Sports Café γίνεται το πρώτο μοντέλο 125 cc που δέχεται το φημισμένο πιρούνι της Showa.

Κανονικά, η αναβάθμιση του CB125R με νέο, ισχυρότερο κινητήρα θα ήταν και το βασικό σημείο αιχμής στην είδηση, μόνο που η Honda έδωσε στο μικρό της Α1 γυμνό κάτι που αναμφίβολα του δίνει ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα στην κατηγορία.

Ο λόγος για τη βασική έκδοση του ανεστραμμένου πιρουνιού Show Separate Function Big Piston (SFF-BP), το οποίο κάνει το ντεμπούτο το σε μοτοσυκλέτα 125 κυβικών εκατοστών. Αυτό αναθέτει τις υδραυλικές αποσβέσεις στο ένα καλάμι και τη δουλειά του ελατηρίου στο άλλο, σε ένα σχέδιο με τα μεγάλα έμβολα που εισήγαγε η Showa με τη σειρά Big Piston για ακριβέστερη αίσθηση και ανώτερη απόδοση στην απορρόφηση κραδασμών. Δίχως ρυθμίσεις σε αυτήν του την εισαγωγική εφαρμογή, το ανεστραμμένο πιρούνι μνε διάμετρο καλαμιών 41 mm συνεργάζεται με ένα αμορτισέρ πίσω που ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου.

Η άλλη μεγάλη αλλαγή στο νέο CB125R είναι ο νέος κινητήρας, πάντα με χωρητικότητα 124.9 cc αλλά πλέον με διαφορετικές διαστάσεις κυλίνδρου. Η γεωμετρία του εμβόλου στο μοντέλο του 2021 είναι 57.3 x 48.4 mm (διάμετρος x διαδρομή), ενώ στο απερχόμενο ήταν 58 x 47.2 - η μετάβαση σε μια λιγότερο υπερτετράγωνη λογική στοχεύει σαφέστατα στην τόνωση της ροπής. Επιπλέον δουλεύει με λίγο ψηλότερη συμπίεση 11.3:1 (από 11.1), κάτι επίσης αναμενόμενο όταν θέλουμε δραστική μείωση εκπομπών καυσαερίων και οικονομία καυσίμου.

Το αποτέλεσμα μεταφράζεται σε μια σεμνή αύξηση της ισχύος στο ανώτατο νόμιμο όριο της κατηγορίας Α1 με 15 hp που αποδίδονται στις 10,000 rpm, μα η ουσιώδης διαφορά εντοπίζεται στον τρόπο, όχι στην ποσότητα.

Ο νέος μονοκύλινδρος κινητήρας λοιπόν έχει περισσότερη ροπή από πριν, η οποία μάλιστα μεγιστοποιείται αρκετά νωρίτερα. Τώρα μετράμε 1.2 kg.m στις 8,000 rpm (από 1 / 10,000), διαφορά που λογικά θα γίνεται εύκολα αντιληπτή καθώς η μοτοσυκλέτα θα βγάζει πιο δυνατή επιτάχυνση έχοντας νωρίτερα διαθέσιμη τη ροπή της.

Ο εξοπλισμός του συνεχίζει να εκπλήσσει για τα δεδομένα της κατηγορίας με αδρανειακή μονάδα (IMU) στον έλεγχο του δικάναλου ABS, αλλά και LED φώτα παντού, συμπεριλαμβανομένων και των φλας.

Τα φρένα παραμένουν απαράλλαχτα, εντελώς δικαιολογημένα αν θέλετε τη γνώμη μας, μιας και η ακτινική τετραπίστονη Nissin μπροστά παραμένει αξιοζήλευτο προσόν στην κλάση αυτή.

Η εμφάνιση επίσης παραμένει απείραχτη στη μορφή που παρουσιάστηκε το 2017 εντασσόμενη στη σχολή των Neo Sports Café που η Honda εισήγαγε με τον πατριάρχη της φαμίλιας, CB1000R.

Με ρεζερβουάρ 10 λίτρων και πλήρες βάρος 130 κιλών το εντυπωσιακό μικρό της Honda ετοιμάζεται για μια νέα Euro 5 καριέρα στην απαιτητική αγορά της κλάσης του σε τέσσερα χρώματα, ένα εκ των οποίων νέο για το 2021: Pearl Smoky Gray (νέο), Mat Gunpowder Black Metallic, Candy Chromosphere Red και Mat Jeans Blue Metallic.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 16:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon