.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 15:03

Honda – Πατέντες για νέο αερόψυκτο CB1100 Euro 5! – Πως θα προσπελάσουν το εμπόδιο των προδιαγραφών

Οι όλο και πιο αυστηρές προδιαγραφές ρύπων, καταδίκασαν στην αφάνεια πολλούς τύπους κινητήρων που λατρεύτηκαν στο παρελθόν. Δίχρονα, μεγάλα μονοκύλινδρα και ανάμεσα σε αυτούς και τους αερόψυκτους τετρακύλινδρους, οι οποίοι έχουν ξεχωριστή ιστορική σημασία για τους Ιάπωνες.

Ένα… “γαλατικό χωρίο” όμως αντιστάθηκε σε αυτή την λαίλαπα! Η Honda, κατάφερε να παρουσιάσει ένα CB1100 Euro 4, που έφερε τετρακύλινδρο και αερόψυκτο, σε σειρά κινητήρα.   

Με τις αυστηρότερες, Euro 5 προδιαγραφές να είναι προ των πυλών όμως, το μέλλον του CB1100  ήταν αμφίβολο, ωστόσο σχέδια που κατέθεσε η Honda αποδεικνύουν ότι ο αερόψυκτος τετρακύλινδρος σε σειρά, έχει μέλλον!

Πως θα καταφέρουν να συμμορφωθούν με τις Euro 5 προδιαγραφές; Με τον ίδιο τρόπο που τα κατάφεραν και στην περίπτωση των Euro 4, αλλά… boostαρισμένο! Όλο το μυστικό αφορά στην οδήγηση της ροής του αέρα στην κεφαλή του κινητήρα, προκειμένου να ψύχονται επαρκώς οι βαλβίδες εξαγωγής.

Στην έκδοση που παράγεται τώρα, αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά διατεταγμένα “πτερύγια” και οδηγούς στην κεφαλή, που “συλλέγουν” αέρα και τον στέλνουν στα σημεία που πρέπει. Στην νέα έκδοση, διατηρείται αυτό το στοιχείο, ωστόσο ενισχύεται και από κανάλια στο μπροστινό φτερό που κατευθύνουν τον αέρα στην πιο δύσκολη για επαρκή ψύξη περιοχή, δηλαδή το μέσο της κεφαλής, στους κυλίνδρους 2 και 4.

Παράλληλα το φίλτρο άνθρακα, το οποίο χρησιμοποιείται και στο υπάρχον CB1100, μεταφέρεται σε νέα θέση, στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας, πίσω από τον μπροστινό τροχό, έτσι ώστε να ψύχεται και αυτό επαρκώς, βελτιώνοντας την απόδοση του.

Πέραν όλων αυτών, αλλαγές έχουμε και στον πλαίσιο, που από διπλό σωληνωτό, μετατρέπεται σε μονής ραχοκοκαλιάς, ενώ νέα θα είναι και η διαδρομή των λαιμών της εξάτμισης, που θα οδηγούνται στο πλάι, για να ενωθούν σε έναν συλλέκτη τοποθετημένο στην δεξιά πλευρά της μοτοσυκλέτας, θυμίζοντας κάτι από CB Four.

Φέτος, συμπληρώνονται 50 χρόνια από το λανσάρισμα του θρυλικού CB 750, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία για την Honda να παρουσιάσει μια επετειακή μοτοσυκλέτα. Ίσως στην EΙCMA; Θα δούμε…  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon