.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 17:04

Honda - Μπαίνει στον "χορό" της υπερτροφοδότησης;

 

Σχέδια απεικονίζουν V2 με turbo και compact διαστάσεων κινητήρα 

 

Η υπερτροφοδότηση είναι το νέο... trend στον χώρο της μοτο-βιομηχανίας με την Kawasaki να είναι η πλέον δραστήρια όλων (οικογένεια H2), και με την Suzuki να έχει παρουσιάσει concept με υπερτροφοδότη. Να όμως που και η Honda εκφράζει τις προθέσεις της να μπει και αυτή στο παιχνίδι, με σχέδια που κατέθεσε προς κατοχύρωση και στα οποία απεικονίζεται μια μοτοσυκλέτα με υπερτροφοδότη.

Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο φαίνεται να ανήκει στην κατηγορία των naked, μέχρι που να καταλάβει κανείς ότι δεν έχει μπροστινό φανάρι, όποτε ίσως πάλι να βλέπουμε μια μοτοσυκλέτα με fairing, γδυμένη. To πλαίσιο είναι τύπου χωροδικτυώματος, ο κινητήρας V2 και ανάμεσα στους κυλίνδρους του, βρίσκεται τοποθετημένος ο υπερτροφοδότης. “Κομπρέσορα” ας τον πούμε μάλλον καλύτερα, αφού όπως φαίνεται παίρνει κίνηση από τον στρόφαλο μέσω δύο γραναζιών.

honda turbo 3

Το πως έχει αποφασίσει η Honda να γίνεται η συμπίεση και η εισαγωγή του αέρα στους κυλίνδρους δεν το γνωρίζουμε αλλά αυτού του τύπου τα συστήματα, είτε χρησιμοποιούν άξονες εγκάρσια τοποθετημένος στους αυλούς που φέρουν λοβούς (φανταστείτε κάτι σαν τα συστήματα πρόωσης των παλιών ποταμόπλοιων), είτε ατέρμονες κοχλίες στον διαμήκη άξονα των αυλών.

Αν η υπερτροφοδότηση είναι το ένα νέο που προκύπτει από αυτά τα σχέδια, το άλλο είναι ο κινητήρας!

Ξεκάθαρα V2, άγνωστης χωρητικότητας αλλά με πολύ μαζεμένες διαστάσεις και ορισμένες μηχανολογικές επιλογές που εντυπωσιάζουν. Για παράδειγμα, στην κεφαλή παρατηρούμε την ύπαρξη ενός μόνο εκκεντροφόρου που αναλαμβάνει την κίνηση τεσσάρων βαλβίδων και ο λόγος είναι προφανώς η μείωση του βάρους και του όγκου.

honda turbo 2

Αυτή την στιγμή, V2 κινητήρας πάνω στον οποίο θα μπορούσε να “πατήσει” το συγκεκριμένο μοτέρ που βλέπουμε εδώ, δεν υπάρχει στην γκάμα της Honda, οπότε μιλάμε για ένα νέο μηχανικό σύνολο.

Αν θα έπρεπε μάλιστα να κάνουμε μια πρόβλεψη για τον κυβισμό του, θα λέγαμε ότι πρόκειται για κάτι στη μεσαία περιοχή χωρητικότητας από 600 εώς 750 κ.εκ., το οποίο αν παρουσιαστεί ποτέ, θα αποτελεί την απάντηση στο υπερτροφοδοτούμενο μοντέλο της Suzuki.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 13:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Honda CRF250R Enduro 2018 Honda CRF150 2018 & CRF150 Concept - 2 Teaser Video »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon