.
Κατηγορία Διάφορα
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 15:55

Xemotive Peace – Ηλεκτρικά όνειρα από την Ινδία

Άλλο ένα startup που δέχεται προπαραγγελίες

Είναι πολύ της μόδας εσχάτως. Δεν αναφερόμαστε στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες – που, είναι δεν είναι στη μόδα, θα τις κάνουν διά Νόμου – μα στις νεόφυτες εταιρείες ανά τον κόσμο που βλέπουν μια εξαιρετική ευκαιρία να βγάλουν λεφτά.

Στο εμπόριο υπάρχουν πλέον άφθονα εξαρτήματα για να φτιάξεις μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, οπότε στην ουσία το μόνο που χρειάζεται είναι ένα πλαίσιο και τα κουστούμια που θα δώσουν το τελικό σχήμα. Όλα τα υπόλοιπα – κινητήρες, αναρτήσεις, φρένα, φώτα, όργανα, ηλεκτρονικά – βρίσκονται έτοιμα κι έτσι δε χρειάζεται πια τα χρόνια και τα εκατομμύρια που απαιτούνται για την εξέλιξη των σημερινών βενζινοκίνητων μοτοσυκλετών.

render 1

Η Xemotive είναι μια τέτοια εταιρεία, αυτό που η σύγχρονη καθομιλουμένη έχει βαπτίσει ως startup, από το Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας. Το πρώτο μοντέλο που σχεδιάζει ονομάζεται Peace και αφορά μια μεσαία γυμνή σπορ μοτοσυκλέτα.

Τα τεχνικά της χαρακτηριστικά είναι αυτά που μας κάνουν να τη χαρακτηρίζουμε ως «μεσαία»: 38 ίπποι στις 5,000, 12.2 κιλά ροπής, 150 km/h τελική, 140 κιλά βάρος. Τροφοδοτείται από μια μπαταρία Li-ion που απαιτεί σχεδόν 2 ώρες για πλήρη φόρτιση και με αυτή βγάζει μέγιστη αυτονομία 150 χιλιομέτρων.

motor 1

Από σχεδιασμό σκίζουμε, το μοτέρ του έχει και το τσαμπουκαλίδικο όνομα Horse-X Drive για να ψαρώνουμε με πέταλα, ενώ ο χώρος του ρεζερβουάρ καυσίμου έχει μετατραπεί σε 27 αποθηκευτικά λίτρα που χωρούν full face κράνος, συνδυάζοντας την οικεία εμφάνιση με μια δόση πρακτικότητας που μόνο η Honda στο NC750X έχει καταφέρει.

Όλα καλά μέχρις εδώ. Μόνο που, όπως συμβαίνει και με δεκάδες άλλα startups από όλον τον κόσμο, η Peace υπάρχει μόνο ως ψηφιακό δημιούργημα. Οι Ινδοί μας λένε πως υπάρχει ένα πρωτότυπο υπό δοκιμή, αλλά μετά δε μας εξηγούν ούτε πότε προβλέπεται να αρχίσει η παραγωγή, ούτε πόσο θα κάνει – ούτε αν τα νούμερα που ανακοινώνουν είναι όντως εφικτά. Απλώς έχουν προσθέσει ένα κουμπάκι για προπαραγγελίες και όποιος θέλει ρωτάει να μάθει.

render 3

Επειδή λοιπόν αυτή η μοτοσυκλέτα δείχνει ενδιαφέρουσα και με μια καλή τιμή θα ήταν και εξόχως πρακτική, ας ελπίσουμε να μπει στη μικρή λίστα των μοτοσυκλετών που υπάρχουν – σε αντίθεση με τον μακρύ κατάλογο των ψηφιακών σχεδίων που δέχονται προκαταβολές αλλά δεν έχουν ιδέα πότε θα γίνουν αληθινές μοτοσυκλέτες με ρόδες, γκάζι και πινακίδα.

Λόγους για να ψιλοανησυχούμε έχουμε. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά λ.χ. μιλούν για αναρτήσεις της WP, αλλά ακριβώς από κάτω έχουν φωτογραφία ένα σετάκι Ohlins FGR. Σε βάζει σε σκέψεις, έτσι;

BOOTSPACEE 1

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 16:06

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon