.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 22:22

BMW M 1000 XR – Πρωτότυπο που συνδυάζει τουρισμό και… πίστα

Ήταν να μην κάνει την αρχή η BMW, χρησιμοποιώντας το γράμμα «M» και για μοτοσυκλέτες το 2019 και έκτοτε προσφέροντας ειδικό εξοπλισμό M και ανταλλακτικά M Performance.

Το πρωτότυπο M 1000 XR, στην επετειακή χρονιά με τα «100 χρόνια BMW Motorrad» - και την παράδοση σχεδόν 100 ετών στον μηχανοκίνητο αθλητισμό - είναι μια προεπισκόπηση μιας supersport μοτοσυκλέτας που εξοικειώνεται με τους επαρχιακούς δρόμους, τις μεγάλες αποστάσεις αλλά και τις.. πίστες

2_bmw-m-1000-xr-protot.jpg

Ως βάση χρησιμοποιείται ο τετρακύλινδρος κινητήρας του S 1000 RR με την τεχνολογία ShiftCam, για τη μεταβολή του χρονισμού και της ανύψωσης βαλβίδων. Με ισχύ κινητήρα άνω των 200 ίππων, βάρος 223 κιλών (πλήρες υγρών) αεροδυναμική και ηλεκτρονικά βοηθήματα σχεδιασμένα εξίσου για χρήση υψηλών επιδόσεων, οδήγηση μεγάλων αποστάσεων και γρήγορους γύρους στην πίστα, το νέο M XR αποκτά άλλες διαστάσεις οδήγησης ως crossover μοτοσυκλέτα στην κατηγορία των σπορ μοτοσυκλετών που προηγουμένως προοριζόταν για… καθαρόαιμα superbikes. Περαιτέρω μείωση βάρους και αυξημένη δυναμική οδήγηση μπορούν να επιτευχθούν με το M Competition Package, το οποίο διατίθεται προαιρετικά ως έξτρα. Η τελική ταχύτητα του πρωτότυπου M XR είναι περίπου 280χλμ/ώρα.

3_bmw-m-1000-xr-protot.jpg

Επιπρόσθετα, η αεροδυναμική ήταν επίσης βασικό στοιχείο στις προδιαγραφές για την ανάπτυξη του πρωτοτύπου M XR. Στη νέα M XR λοιπόν, δόθηκαν… φτερά με στόχο να διασφαλιστεί ανώτερη σταθερότητα ακόμη και σε υψηλές ταχύτητες παρά την αυξημένη ισχύ του κινητήρα. Χρησιμεύουν ιδιαίτερα για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής επαφής μεταξύ των τροχών και του οδοστρώματος - ειδικά σε υψηλές ταχύτητες. Το πρόσθετο φορτίο στον μπροστινό τροχό εξουδετερώνει την τάση του για ανύψωση κατά την επιτάχυνση, το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης παρεμβαίνει λιγότερο, άρα περισσότερη κινητήρια ισχύς μετατρέπεται σε επιτάχυνση. Η ειδικά προσανατολισμένη στους μπροστινούς τροχούς θέση οδήγησης εξασφαλίζει καλύτερο έλεγχο, ειδικά σε supersport ρυθμούς.

4_bmw-m-1000-xr-protot.jpg

Τέλος, όπως το M RR και το M R, έτσι και το νέο M XR διαθέτει φρένα «M». Αναπτύχθηκαν απευθείας χρησιμοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε με τα αγωνιστικά φρένα στις εργοστασιακές αγωνιστικές μηχανές BMW Motorrad στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Οι δαγκάνες φρένων M διαθέτουν μπλε ανοδιωμένη επίστρωση σε συνδυασμό με το διάσημο πια, λογότυπο M.

Η BMW Motorrad θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες για τη νέα BMW M 1000 XR το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon