.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 11:54

BMW R 1300 GS 2023/2024 – Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Όσο η στιγμή της παρουσίασης πλησιάζει, οι πληροφορίες πληθαίνουν και αυτό μπορεί να είναι το πιο ολοκληρωμένο άρθρο, για το νέο BMW R 1300 GS και όσα ξέρουμε για αυτό, που θα βρείτε.

Από την σφαίρα του «θρύλου» στις αμφισβητούμενες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, μέχρι την έμμεση πλην σαφή επιβεβαίωση της ύπαρξης του μοντέλου. Η BMW ετοιμάζεται να ωθήσει την πλέον επιτυχημένη μοτοσυκλέτα της, το GS, σε μία νέα εποχή, αυτή των 1.300 κυβικών και της πλήρους υγρόψυξης. Ήδη, έχουμε δει πολλές φωτό του μοντέλου, έχουμε μάθει και αρκετά στοιχεία και μετά από νέες αποκαλύψεις, είναι μια καλή ευκαιρία να τα «χώσουμε» όλα μαζί, σε ένα συγκεντρωτικό άρθρο.

Κινητήρας 1.300 κυβικών με απόδοση 143,5 ίππων και Shiftcam

O νέος Boxer κινητήρας του R 1300 GS αναμένεται να είναι πλήρως υγρόψυκτος, γυρίζοντας μια σελίδα δεκαετιών για το μοντέλο. Τα κυβικά του λέγεται ότι θα φτάσουν ακριβώς τα 1.300, μια αύξηση 46 κ.εκ. σε σχέση με τον υπάρχοντα Boxer, των 1.254 κ.εκ. Σύμφωνα με έγγραφα ομολογκασιόν, η απόδοση του νέου κινητήρα θα ανέλθει στους 143,5 ίππους στις 7.750 στροφές, ενώ η ροπή θα φτάσει τα 15,2 kgm στις 6.250 στροφές, αμφότερες τιμές αυξημένες σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο (το οποίο αποδίδει 134 ίππους και 14,6 kgm ροπής).

Ο κινητήρας θα εξοπλίζεται με το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων ShiftCam, ενώ νέο θα είναι το σύστημα εξάτμισης με νέους σιγαστήρες και νέο καταλύτη. Αναφέρεται ότι η χωρητικότητα του νέου συστήματος εξάτμισης θα είναι η διπλάσια από αυτό του απερχόμενου R 1250 GS, ώστε το R 1300 GS να περάσει τις απαραίτητες προδιαγραφές ρύπων και θορύβου.

Νέα εμφάνιση και, πιθανόν, ολοκαίνουργια φιλοσοφία πλαισίου

Οι φωτογραφίες του BMW R 1300 GS που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το δείχνουν ακόμα καλυμμένο στα στρατηγικά του σημεία, ωστόσο δεν κρύβεται το γεγονός της μεγάλης αλλαγής στην εμφάνιση. Οι μεγαλύτερες τροποποιήσεις διακρίνονται στο εμπρός μέρος, όπου ο προβολέας θα αλλάξει θέση και θα πρέπει να «συγκατοικήσει» με πομποδέκτη ραντάρ. Το νέο φωτιστικό σώμα, πέρα από το γεγονός ότι ίσως θα φιλοξενείται πλέον μέσα στο ίδιο το ρύγχος της GS, θα ρίξει το χαρακτηριστικό, ασύμμετρο φωτιστικό της GS στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Κι άλλες αλλαγές είναι ήδη διακριτές, στον τρόπο τοποθέτησης της ζελατίνας, στην εισαγωγή νέων αεροδυναμικών στοιχείων εκτροπής του ανέμου και αλλού, υπαινίσσοντας ότι το νέο R 1300 GS θα προσφέρει μεγάλη ρυθμισιμότητα στον αναβάτη, όσον αφορά το πόσο ο τελευταίος θα προσβάλλεται από τον αέρα.

Μια μεγάλη αλλαγή που έχει παρατηρηθεί, στο νέο R 1300 GS, είναι το νέο πλαίσιο: Η BMW ίσως αντικαταστήσει μία για πάντα, το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, με μία νέα κατασκευή αλουμινίου, σε μία προσπάθεια μείωσης του βάρους του μοντέλου, από όποια σημεία αυτό είναι δυνατόν.

Πιθανή η λειτουργία «χαμηλώματος» στην ανάρτηση

Στις αναρτήσεις, είναι βέβαιο ότι η BMW θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικά της συστήματα Paralever και Telelever, πίσω και εμπρός αντίστοιχα, ενώ θεωρείται «σιγουράκι» η επιλογή χρήσης ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων αναρτήσεων, Dynamic ESA. Μέσα από διάφορες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, που δείχνουν το νέο GS να «κάθεται» πολύ στο πίσω μέρος του, εικάζεται ότι το μοντέλο ίσως φέρει σύστημα «χαμηλώματος» της πίσω ανάρτησης ή και των δύο, ώστε να είναι ευκολότερη η πρόσβαση του αναβάτη στο έδαφος.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η BMW εργάζεται πάνω σε ένα σύστημα ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αναρτήσεων με την ονομασία SAF Next, οι οποίες, πέρα από την δυνατότητα χαμηλώματος, θα μπορούν να ρυθμίζουν ακόμα και την σταθερά λειτουργίας των ελατηρίων τους, σε πραγματικό χρόνο, παράλληλα με τις υδραυλικές αποσβέσεις και την προφόρτιση. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το σύστημα, στο νέο μας άρθρο εδώ

Πομποδέκτες ραντάρ εμπρός και πίσω και όχι μόνο

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το νέο BMW R 1300 GS θα φέρει δύο τουλάχιστον πομποδέκτες ραντάρ, τοποθετημένους εμπρός και πίσω, με την δυνατότητα να συνεργαστούν με Adaptive Cruise Control και σύστημα προειδοποίησης τυφλού σημείου/αλλαγής λωρίδας. Όπως έχουμε δει και σε άλλα μοντέλα της BMW όπως το S 1000 XR, «κ$λοφάναρο» τέλος και για το R 1300 GS, αφού τον ρόλο του πίσω φωτός θέσης/φρένου θα παίρνουν τα LED φλασάκια, που θα αλλάζουν χρώμα και ένταση ανάλογα με την λειτουργία που υπηρετούν.

Ο εξοπλισμός του R 1300 GS αναμένεται πλουσιότατος, καθώς πέρα από όσα αναφέραμε ήδη, θα υπάρχει μια φάση για κινητό ή σύστημα πλοήγησης ακριβώς πάνω από την οθόνη TFT, φλας ενσωματωμένα στις χούφτες και δυνατότητα αφαίρεσης των κλασικών φλας εμπρός, συνδεσιμότητα με κινητό τηλέφωνο, ασύρματο ηλεκτρονικό κλειδί και βαλίτσες με ασύρματες κλειδαριές, θερμαινόμενη σέλα, αλλά και σύστημα τηλεειδοποίησης/κλήσης έκτακτης ανάγκης e-Call και πολλά άλλα.

Πότε θα παρουσιαστεί το BMW R 1300 GS

Οι πηγές από το εξωτερικό συγκλίνουν, στο ότι θα αργήσουμε ακόμα να δούμε το R 1300 GS: Μιλάμε για αργά το καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου, όταν και θα παρουσιαστεί ως μοντέλο 2024. Το πιθανότερο σενάριο, είναι ότι θα δούμε δύο παρουσιάσεις: Το «απλό» R 1300 GS και το R 1300 GS Adventure, ενώ κάποια στιγμή αργότερα, θα ακολουθήσει και το M 1300 GS.

 

Φωτογραφίες: MCN

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023 15:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon