.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 11:34

BMW R100 Custom «Hommage» - Ένας ύστατος φόρος τιμής

Πως ο Dirk Oehlerking τιμά την γνωριμία και την φιλία του με τον Bobby Haas, ο οποίος έφυγε από την ζωή ξαφνικά το 2021.

Το όνομα του Bobby Haas είναι γνωστό, σε όσους ασχολούνται με την custom σκηνή της μοτοσυκλέτας. Ο Haas ήταν ο ιδρυτής του ομώνυμου μουσείου μοτοσυκλέτας στο Texas της Αμερικής και, ως λάτρης των custom μοτοσυκλετών ο ίδιος, είχε συνεργαστεί με πολλούς builders για αυτό. Ένας από αυτούς είναι και ο Dirk Oehlerking, γνωστός για τις δουλειές του πάνω σε μοτοσυκλέτες BMW μέσω του δικού του οίκου, Kingston Customs. Η μοτοσυκλέτα που βλέπετε εδώ, έχει μία ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τον Oehlerking: Πρόκειται για την τελευταία «παραγγελία» του Bobby Haas, πριν φύγει από την ζωή αιφνίδια το 2021, από λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο Oehlerking υπήρξε, εκτός από στενός συνεργάτης του Haas, και καλός του φίλος. Το project που βλέπουμε εδώ, ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά τον Ιούλιο του 2021, μετά από την παραγγελία του Bobby Haas για μία BMW R100 Custom στο χαρακτηριστικό στυλ του Oehlerking. Ο customizer ξεκίνησε την δουλειά στην σχεδίαση αλλά και στα πρώτα προπλάσματα της μοτοσυκλέτας και να δείχνει υλικό από την δουλειά στον Haas. Η έμπνευση ερχόταν από την σχολή της Art Deco, την δεκαετία του 30 και την αναζήτηση αεροδυναμικών και κομψών γραμμών. Είχε πάρει το όνομα «Eleganza». Δυστυχώς, ο θάνατος του Haas βύθισε τον Oehlerking σε πένθος και αναγκάζοντας τον να εγκαταλείψει προσωρινά την δουλειά του, μέχρι που ένα τηλεφώνημα από την σύντροφο του Haas, Stacey Mayfield του αναζωπύρωσε το πάθος. Η Mayfield ζήτησε από τον Oehlerking να συνεχίζει το project, όπως θα επιθυμούσε ο Bobby Haas. Η μοτοσυκλέτα απέκτησε έτσι μια νέα ονομασία: Hommage, φόρος τιμής.

Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη σε μήκος custom μοτοσυκλέτα, που έχει κατασκευάσει ποτέ ο Oehlerking. Το αεροδυναμικό φέρινγκ της, είναι κατασκευασμένο από φύλλα αλουμινίου πάχους 2 χιλιοστών, ενώ είναι χωρισμένο σε 4 τμήματα για ευκολότερη αφαίρεση του. Ο εμπρός τροχός καλύπτεται από δύο ακόμα τμήματα αλουμινίου, τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να στρίβουν μαζί με τον τροχό. Στο εμπρός μέρος, την παράσταση κλέβει η γρίλια «νεφρό» της BMW, με τον μονό στρογγυλό προβολέα κρυμμένο από πίσω της, ενώ στο πίσω μέρος τοποθετήθηκε ένα φωτιστικό σώμα από ένα BMW 700 αυτοκίνητο. Ο κινητήρας μπορεί να είναι καλυμμένος από τα fairing, αλλά οι κύλινδροι του προβάλλουν εκατέρωθεν της αεροδυναμικής σιλουέτας θυμίζοντας την Βαυαρική καρδιά, που χτυπάει στην κατασκευή.

Τα μαρσπιέ, το τιμόνι, οι μανέτες και τα γκριπ είναι custom κατασκευές, όπως επίσης και το κοντέρ, ενώ ο μονός καθρέφτης είναι δανεισμένος από μία Porsche 356 Speedster! Κάτω από το κομψότατο αλουμινένιο κοστούμι, οι μηχανολογικές αλλαγές δεν είναι πολλές, αλλά το ρεζερβουάρ είναι νέο, αλουμινένιο, ενώ η πίσω ανάρτηση έχει καταργηθεί και το «ψαλίδι» έχει επιμηκυνθεί.

Μπορεί η μοτοσυκλέτα να μοιάζει με ένα μουσειακό έργο τέχνης, όμως μη γελιέστε: Όπως ξεκάθαρα έχει πει ο Oehlerking, η κατασκευή του μπορεί να οδηγηθεί κανονικά! Φαντάσου να σκας Lavo, μια Κυριακή πρωί, με ένα τέτοιο πράγμα...

 

Πηγή: Bikeexif

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 11:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon