.
Κατηγορία BMW
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 11:00

BMW - Πατέντες για σύστημα «αεροδυναμικής ψύξης»

Επόμενο «θύμα» της αεροδυναμικής εξέλιξης, το ψυγείο – Πως η BMW φέρνει και άλλα στοιχεία από τα αυτοκίνητα της, στις μοτοσυκλέτες.

Η αναζήτηση ολοένα και μεγαλύτερης αεροδυναμικής αποδοτικότητας, ξαφνικά αφορά και τις μοτοσυκλέτες, ένα όχημα παραδοσιακά κακό στον τομέα. Μπορεί οι κύριες εξελίξεις να αφορούν τους αγώνες (ακόμα), ωστόσο ήδη η τεχνολογία διαρρέει προς τις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Τώρα η BMW φαίνεται ότι αναζητά τρόπο να κάνει το πατροπαράδοτο ψυγείο, πιο αεροδυναμικό. Πως; Εγκαθιστώντας… κινητά «στόρια» μπροστά του!

Ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή. Το ψυγείο, στις υγρόψυκτες μοτοσυκλέτες, τοποθετείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκτίθεται στην μεγαλύτερη δυνατή ροή αέρα για προφανείς λόγους. Αυτό όμως φέρνει επιβάρυνση στα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας, αυξάνοντας την οπισθέλκουσα δύναμη και δρώντας αυξητικά στην κατανάλωση. Η BMW έχει ήδη δοκιμάσει στα αυτοκίνητα της, τεχνολογία κλεισίματος της ροής αέρα προς το ψυγείο, όταν δεν χρειάζεται η πλήρης απόδοση ψύξης. Τώρα, βάσει σχεδίων πατεντών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ίσως κάνει κάτι ανάλογο και σε μοτοσυκλέτα της.

Δείτε τις ανάλογες εικόνες, από τα σχέδια πατεντών. Η BMW έχει σχεδιάσει ένα σύστημα που κάνει χρήση απλών… μηχανικών περσίδων, σαν τα γνωστά μας «στόρια», που μπορούν να εκτρέψουν αποτελεσματικά την ροή του αέρα. Οι περσίδες τοποθετούνται ακριβώς μπροστά από το ψυγείο και μπορούν να ανοιγοκλείνουν –στην πρακτική εφαρμογή, αναμένεται φυσικά να ελέγχονται ηλεκτρονικά. Όταν δεν είναι απαραίτητη η πλήρης ψυκτική απόδοση του ψυγείου, οι περσίδες θα είναι κλειστές, εκτρέποντας τον αέρα μακριά από το αεροδυναμικό «εμπόδιο» και αυξάνοντας έτσι την αεροδυναμική απόδοση της μοτοσυκλέτας. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε, αν και πότε μια τέτοια παρέμβαση θα φτάσει στην παραγωγή.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 11:09

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon