.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 11:20

BMW - Σκέφτεται να επαναφέρει το ηλεκτρικό σταντ

Σε μια εποχή που η υποβοήθηση για… τα πάντα, είναι της μόδας και σχεδόν κανόνας, η BMW σκέφτεται να φέρει ξανά στο προσκήνιο, μια παλιά της πατέντα.

Η σύγχρονη μοτοσυκλέτα είναι τόσο εξελιγμένη σε τόσους τομείς, που δύσκολα πιστεύει κανείς ότι μόλις πριν 20 χρόνια, high-tech θεωρούταν ο… ψεκασμός και τα ψηφιακά όργανα! Τι έχει ξεμείνει στο παρελθόν, όμως; Το κεντρικό σταντ, το οποίο παραμένει κατά κανόνα απλό και χειροκίνητο, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Η BMW λοιπόν, σκέφτεται να θυμηθεί παλιές της πατέντες: Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σταντ είναι ξανά στο προσκήνιο.

Ας θυμηθούμε ολίγη ιστορία: To υποβοηθούμενο σταντ είχε κάνει την εμφάνιση του στο BMW K1200LT του 2004, προφανώς ως υποβοήθηση για τον αναβάτη να σηκώνει το βαρύ τουριστικό μοντέλο στο διπλό σταντ, με μικρότερη προσπάθεια. Η λειτουργία του ήταν ηλεκτροϋδραυλική, καθώς με το πάτημα ενός πλήκτρου, ενεργοποιούταν ο μηχανισμός ανεβάζοντας αργά την μοτοσυκλέτα στο σταντ.

BMW K 1200 LT 2004

Το νέο σύστημα, την ανάπτυξη του οποίου μαρτυρούν σχέδια από πατέντες, θα είναι ελαφρώς διαφορετικό: Ο αναβάτης πρώτα θα κατεβάζει το σταντ με το πόδι του, μέχρι να ακουμπήσει στο δάπεδο ή στο οδόστρωμα, και από εκεί και πέρα ένας αυτόματος μηχανισμός θα «σηκώνει» το βάρος της μοτοσυκλέτας στο σταντ. Παράλληλα, ο αναβάτης θα έχει την επιλογή να το απενεργοποιήσει πλήρως, αν το επιθυμεί, ή να μικρορυθμίζει την λειτουργία του από πλήκτρα στο τιμόνι.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η BMW ετοιμάζει την παρουσίαση του νέου R 1300 GS οσονούπω. Θα έχει η νέα μοτοσυκλέτα το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σταντ; Καλή ερώτηση και το ενδεχόμενο δεν αποκλείεται, αν και μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ότι η R 1300 GS είναι πλέον έτοιμη, άρα η εμφάνιση ενός συστήματος από πατέντα, σε έκδοση παραγωγής πιθανώς καθυστερεί κι άλλο. Μία ακόμη ερώτηση μπορεί να προστεθεί κάπου εδώ: Καλές οι υποβοηθήσεις, αλλά χρειάζεται αλήθεια να πειράξεις κάτι που λειτουργεί μια χαρά και να προσθέσεις κάτι ακόμα που μπορεί να... χαλάσει; Πείτε μας εσείς. 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 12:45

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon