.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 11:25

H BMW πατεντάρει ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα για το R1300GS

Εκτροπείς αέρα που αλλάζουν γωνία σχεδιάζει να προσθέσει η BMW στη νέα της GS που έρχεται πιθανότατα το 2023.

Μια πατέντα που κατατέθηκε στις αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες τον περασμένο Αύγουστο και δημοσιεύτηκε εγκεκριμένη στα τέλη Μαρτίου 2022 αποκαλύπτει τη σκέψη των Βαυαρών να εξοπλίσουν το απόλυτο best seller τους με προηγμένα αεροδυναμικά βοηθήματα στην επόμενη γενιά του.

Συγκεκριμένα, τα τρία σχέδια της πατέντας δείχνουν μια τριπλέτα πλευρικών εκτροπέων αέρα που εκτείνονται από ψηλά, στο ύψος της πάνω τιμονόπλακας, και φτάνουν χαμηλά δίπλα στους κυλίνδρους του boxer. Η δουλειά τους είναι προφανέστατη, να κρατήσουν τον αέρα και το νερό μακριά από το σώμα του αναβάτη.

bmw adaptive aero patent 2

Το σημείο αιχμής ωστόσο δεν είναι η χρήση των “φτερών” αυτών, αλλά ο τρόπος που δουλεύουν, καθώς φαίνονται να συνδέονται με ελατήρια, τα οποία συμπιεζόμενα από τη ροή του αέρα κλείνουν τους εκτροπείς όσο η ταχύτητα αυξάνει.

Αυτό ενδεχομένως να μη βγάζει ιδιαίτερο νόημα εξαρχής, καθώς η λογική λέει πως η ανάγκη αεροδυναμικής κάλυψης ενισχύεται όσο πιο γρήγορα κινείται η μοτοσυκλέτα, άρα σε πρώτο άκουσμα φαίνεται να δουλεύουν ανάποδα από το επιθυμητό.

bmw adaptive aero patent 3

Εδώ ωστόσο υπάρχουν δύο ενδεχόμενα που να εξηγούν τα παραπάνω σχέδια. Πρώτον, ενδεχομένως η αεροδυναμική της μοτοσυκλέτας να μπορεί να κάνει από μόνη της τη δουλειά της προστασίας του αναβάτη σε μεγάλες ταχύτητες, ενώ οι εκτροπείς αυτοί αναλαμβάνουν να καλύψουν τον αναβάτη σε ταχύτητες πόλης.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να μην πρόκειται απλά για ένα ελατήριο που στηρίζει το κάθε τέτοιο στοιχείο, αλλά πίσω του να κρύβει κάποιον μηχανισμό που ελέγχει τη γωνία ανοίγματός του. Κάτι τέτοιο έχουμε ήδη δει στο νέο Moto Guzzi V100 Mandello, όπου στα πλαϊνά του φέρινγκ υπάρχουν τέτοια στοιχεία που ανοίγουν με μια μηχανική διάταξη που συνδέεται με τις επιλέξιμες riding modes της μοτοσυκλέτας.

Τέλος, δεν πρέπει να αποκλειστεί και μια τρίτη εναλλακτική: αυτό το σύστημα μπορεί μεν να κατοχυρώθηκε από τη BMW, μα δε σημαίνει και πως θα το χρησιμοποιήσει.

bmw r1300gs 2022 spypics 00007

Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τη διεθνή επικαιρότητα και τις καλά ενημερωμένες πηγές των γερμανικών μέσων, ως το ερχόμενο Φθινόπωρο η BMW θα έχει παρουσιάσει το νέο R1300GS και, κρίνοντας από το επίπεδο τεχνολογίας στο οποίο έχει φτάσει αυτή η κατηγορία, δεν είναι καθόλου απίθανο τέτοια αεροδυναμικά βοηθήματα να περάσουν στα ψιλά γράμματα μπροστά στα υπόλοιπα κόλπα που μπορεί να φορά η νέα γενιά GS – ραντάρ, αναρτήσεις που αυξομειώνουν διαδρομές κ.ο.κ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon