.
Κατηγορία Aprilia
Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 14:25

Aprilia Tuono V4 1100 Factory 2019

Mε επαναστατικές ηλεκτρονικές αναρτήσεις της Ohlins

Η νέα έκδοση του Aprilia Tuono V4 1100 Factory για το 2019 έρχεται με τις πιο προηγμένες ηλεκτρονικές αναρτήσεις του κόσμου στον στάνταρ εξοπλισμό του, εξελιγμένες από την Ohlins με τη συνεργασία της Aprilia.

Η νέα τεχνολογία των Smart EC 2.0 ημί-ενεργητικών αναρτήσεων κάνει εύκολη τη ρύθμιση του πιρουνιού και του αμορτισέρ πίσω με δυο mode λειτουργίας: ημί-ενεργητικό mode και manual (!) mode.

Μέσω της επιλογής των τριών Riding Mode (Track, Sport & Road), ο αναβάτης έχει τις ακόλουθες επιλογές, όσον αφορά στις αναρτήσεις.

aprilia tuono v4 1100 factory 2019 5

Στο semi-active mode, την επίβλεψη και διαρκή ρύθμιση των αναρτήσεων αναλαμβάνει το σύστημα EC 2.0, μέσω ενός αλγόριθμου που επεξεργάζεται τα δεδομένα που μεταδίδει η μοτοσυκλέτα σε μια αποκλειστική για αυτή τη λειτουργία ECU, σε πραγματικό χρόνο. Εδώ οι αναρτήσεις ρυθμίζονται διαφορετικά δευτερόλεπτο το δευτερόλεπτο, ανάλογα με τον τύπο της διαδρομής και με το οδηγικό στιλ του αναβάτη.

Στο manual mode, τα 3 Riding Modes παρέχουν ένα σετ προκαθορισμένων ρυθμίσεων ΧΩΡΙΣ ημί-ενεργητική βοήθεια, όπως με τις μηχανικές αναρτήσεις!

Τόσο στην ημί-ενεργητική όσο και στη manual λειτουργία των αναρτήσεων, ο αναβάτης έχει τη δυνατότητα fine-tuning και customizing της λειτουργίας των αναρτήσεων, ανάλογα με το προσωπικό του γούστο.

Για να τρελαθούμε κι άλλο, το σταμπιλιζατέρ της Ohlins ελέγχεται ΚΑΙ ΑΥΤΟ ηλεκτρονικά από το σύστημα Smart EC 2.0, και είναι πλήρως ρυθμιζόμενο από τον αναβάτη.

Οι ρυθμίσεις στις αναρτήσεις γίνονται από τον αναβάτη μέσω του περιβάλλοντος OBTi (Objective Based Tuning Interface) στον TFT πίνακα οργάνων 4.3 ιντσών του Tuono.

Μέσω του OBTi ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει ξεχωριστά διάφορες παραμέτρους των αναρτήσεων, όπως π.χ. τη λειτουργία τους στο φρενάρισμα ή στην επιτάχυνση, εύκολα και γρήγορα.

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικών συστημάτων του Tuono του 2019, όπως και του RSV4 RR, βρίσκεται στην τέταρτη γενιά της για το 2019, και περιλαμβάνει ATC -Aprilia Traction Control-, ρυθμιζόμενο σε 8 επίπεδα, AWC -Aprilia Wheelie Control-, σύστημα ελέγχου σούζας ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα, ALC -Aprilia Launch Control- για εκκινήσεις πίστας, ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα, AQS -Aprilia Quick Shift-, shifter και blipper, για ανεβάσματα / κατεβάσματα ταχυτήτων δίχως χρήση συμπλέκη, APL -Aprilia Pit Limiter-, σύστημα περιορισμού ταχύτητας για τα pits ή για τον δρόμο & ACC - Aprilia Cruise Control.

aprilia tuono v4 1100 factory 2019 2

Πέρα από τη νέα, τέταρτη γενιά της πλατφόρμας APRC, το Tuono V4 1100 Factory έρχεται με multimap Cornering ABS που εξελίχθηκε σε συνεργασία με τη Bosch, για βέλτιστη απόδοση σε δρόμο και πίστα.

Έτσι πλέον το Cornering ABS μπορεί να ρυθμίσει την επέμβαση του, ανάλογα με την πλευρική επιτάχυνση, την πίεση που εξασκεί ο αναβάτης στη μανέτα, την κλίση της μοτοσυκλέτας, και με την επιτάχυνση ή την επιβράδυνση της μοτοσυκλέτας στον οριζόντιο άξονα. Έτσι βελτιώνεται κάθετα το φρενάρισμα αλλά και η σταθερότητα της μοτοσυκλέτας.

Το ABS δουλεύει σε συνεργασία με το σύστημα Aprilia RLM (Rear Liftup Mitigation), ένα σύστημα που ανιχνεύει και αποτρέπει το σήκωμα του πίσω τροχού στο έντονο φρενάρισμα.

Σημειώστε πως το συγκεκριμένο σύστημα ρυθμίζεται σε 3 επίπεδα ευαισθησίας, ενώ μπορεί και να απενεργοποιηθεί από τον αναβάτη.

Στον έξτρα εξοπλισμό για το Tuono V4 1100 Factory, βρίσκουμε το σύστημα πολυμέσων της Aprilia, V4-MP.

Με το V4-MP, ο αναβάτης συνδέει το smartphone του με τη μοτοσυκλέτα, και για πρώτη φορά -αν καταλαβαίνουμε καλά από το press kit- μπορεί να ρυθμίσει τα ηλεκτρονικά συστήματα της μοτοσυκλέτας στροφή τη στροφή, και κατόπιν να κατεβάσει δεδομένα τηλεμετρίας, στο smartphone ή στο laptop του!

Νέο είναι το πρωτόκολλο σύνδεσης του V4-MP, μειώνοντας στο ελάχιστο την κατανάλωση μπαταρίας του smarphone, ενώ διαθέτει και προ-εγκατεστημένη μια μεγάλη σειρά από πίστες, με τις βέλτιστες ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών συστημάτων για αυτές!

Παράλληλα, μπορεί ο αναβάτης να προσθέσει τις δικές του πίστες με τις ρυθμίσεις που προτιμάει.

Για πρώτη φορά το V4-MP μπορεί να δεχθεί φωνητικές εντολές, αλλά και να δεχτεί και να κάνει τηλεφωνήματα, μέσω του smartphone του αναβάτη.

Ο κινητήρας αποδίδει τα ίδια επίσημα νούμερα ιπποδύναμης (175hp/11.000rpm) και ροπής (12,33Kgm/9.000rpm) με το προηγούμενο μοντέλο, όμως έχει δεχθεί νέα πιστόνια και νέα αντιτριβική επίστρωση στις κεφαλές των μπιελών αλλά και στους πείρους των πιστονιών.

Επιπλέον, το τελικό της εξάτμισης έχει δύο αισθητήρες λάμδα.

Μεγαλύτεροι είναι οι δυο δίσκοι στα φρένα μπροστά, από τα 320 στα 330 πλέον χιλιοστά, με νέες τρόμπες, τις monobloc M50 που βρίσκουμε και στο RSV4!

aprilia tuono v4 1100 factory 2019 4

Στις αναρτήσεις του Factory βρίσκουμε όπως προείπαμε τη νέα ημί-ενεργητική πλατφόρμα Ohlins Smart EC 2.0, που συνεργάζεται με ένα NIX πιρούνι (με 125mm διαδρομής από 117 προηγουμένως), με ένα TTX αμορτισέρ και με ένα σταμπιλιζατέρ της ίδιας εταιρείας. Σημειώστε πως οι νέες αναρτήσεις είναι ελαφρύτερες από τις Ohlins προηγούμενης γενιάς, ενώ ρυθμίζονται και πιο εύκολα.

Το Aprilia Tuono V4 1100 του 2019 θα κυκλοφορήσει σε 2 εκδόσεις, την βασική RR και τη πιο special Factory (με τις ημί-ενεργητικές Ohlins, κ.α.).

Η RR θα διατίθεται σε δυο νέους χρωματικούς συνδυασμούς, Sachsenring red & Magny-Cours grey, ή για εσάς και εμάς, σε γκρι ή κόκκινο χρώμα.

Παράλληλα η έκδοση Factory έρχεται στον χρωματικό συνδυασμό «Superpole» ο οποίος είναι ελαφρώς διαφορετικός από το προηγούμενο μοντέλο. Ένα ακόμη σημείο που ξεχωρίζει το Factory είναι η λαχταριστή, μυτερή και μινιμαλιστική ουρά του, που προέρχεται από το RSV4.

aprilia tuono v4 1100 factory 2019 3

Οι ζάντες είναι ίδιες και για τις 2 εκδόσεις, ενώ το Tuono V4 1100 Factory έχει πιο σπορ ελαστικά, τα Pirelli Diablo Supercorsa, με φαρδύτερη πίσω διάσταση στα 200/55. Αντίθετα, το Tuono V4 1100 RR έρχεται με Pirelli Diablo Rosso III, και πίσω διάσταση 190/55.

Αμφότερες οι μοτοσυκλέτες μπορούν να δεχθούν πληθώρα εργοστασιακών αξεσουάρ, στον έξτρα εξοπλισμό, όπως εξατμίσεις της Akrapovic, Ohlins αναρτήσεις για το RR, carbon κοστούμι, μανιτάρια, ανεστραμμένο κιβώτιο, σφυρήλατες ζάντες, tank bag, LED φλας, κουκούλα, V4-MP kit, κ.α.

Η Aprilia για την ώρα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά για τις 2 εκδόσεις των Tuono V4 1100 του 2019.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 14:28

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Aprilia RSV4 RR 2019 - Intermot 2018 Aprilia RSV4 1100 Factory 2019 – EICMA »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon