.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024 14:55

Η AVIN θα στήσει δύο πρατήρια υδρογόνου στην Ελλάδα

Ως το τέλος του 2024 προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία του πρώτο και έναν χρόνο αργότερα το δεύτερο.

Η AVIN, θυγατρική της Motor Oil, ανακοίνωσε πως, στα πλαίσια μιας μεγάλης επένδυσης 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που κάνει στις υποδομές της, τα 2.5 από αυτά θα κατευθυνθούν σε νέες και εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Μια εξ αυτών θα είναι το υδρογόνο, στο οποίο φαίνεται να ποντάρει η AVIN κόντρα στην τάση της εποχής καθώς έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού για το πρώτο της πρατήριο υδρογόνου. Αυτό θα κατασκευαστεί στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, στο ρεύμα κατεύθυνσης της Εθνικής Οδού προς Αθήνα και προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος του 2024.

Στη συνέχεια προβλέπεται ένα ακόμη σημείο παροχής υδρογόνου στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Ακράτας στην Πελοπόννησο, με πλάνο λειτουργίας για το τέλος του 2025.

Το ευρύτερο κλίμα στην παγκόσμια αγορά καυσίμων τα τελευταία χρόνια κυριαρχείται από τη στροφή στην Ηλεκτροκίνηση, ωστόσο η πορεία αυτή έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια. Το ελλιπές δίκτυο φόρτισης είναι ένα προφανές πρόβλημα με λύση πολύ υψηλού κόστους και επιδεινώθηκε από την αντίδραση των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών που κατάφεραν να περάσουν έναν Δούρειο Ίππο στην ευρωνομοθεσία για τη μετάβαση στη μετακίνηση μηδενικών ρύπων συμπεριλαμβάνοντας τα συνθετικά καύσιμα για κινητήρες εσωτερικής καύσης.

kawasaki h2sx 20231212 00 2
Η πρωτότυπη υδρογονοκίνητη Kawasaki H2 SX

Παράλληλα ένα δεύτερο μέτωπο κατά της υποχρεωτικής κατάργησης του θερμικού κινητήρα γιγαντώνεται στην Ιαπωνία, όπου οι μεγάλοι κατασκευαστές μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων έχουν στρέψει την προσοχή και τις επενδύσεις τους στο υδρογόνο, εξετάζοντάς το ως το καύσιμο του μέλλοντος και προωθώντας το με θέρμη.

H Kawasaki πρώτη έχει δείξει δύο πρωτότυπες μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούν υδρογόνο ως καύσιμο, η Suzuki εμφάνισε πρόσφατα ένα πρωτότυπο υδρογονοκίνητο Burgman 400, η Bajaj πειραματίζεται με το θέμα, η SYM επίσης εξελίσσει κινητήρες με κυψέλες υδρογόνου, ενώ και η Bosch έχει ανακοινώσει μεγάλες επενδύσεις στο αντικείμενο - κι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Το νομικό και τεχνικό πλαίσιο για τη δημιουργία σταθμών υδρογόνου στην Ελλάδα υπάρχει από πέρυσι, ενώ στις Βρυξέλλες ασκούνται πιέσεις από αρκετούς ευρωβουλευτές να ενταχθούν και τέτοιοι σταθμοί στην "παρότρυνση" προς τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. για σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ανά τακτές αποστάσεις σε όλες τις μεγάλες αρτηρίες της Ευρώπης πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Προφανώς η οικογένεια Βαρδινογιάννη (Motor Oil) κάτι παραπάνω γνωρίζει για τα μελλούμενα επί του θέματος, μιας και με τα σημερινά δεδομένα δε βλέπουμε ποια αγορά οχημάτων μπορεί να στηρίξει πρατήρια υδρογόνου στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon