.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 13:03

Μήνυση κατοίκων κατά της πίστας Laguna Seca

Ο υπερβολικός θόρυβος προκάλεσε την αντίδραση του περίοικων που ζητούν απαγόρευση αγωνιστικών δραστηριοτήτων στην πίστα.

Μια οργάνωση που ονομάζεται Highway 68 Coalition, βαπτισμένη εκ του παρακείμενου αυτοκινητόδρομου 68, κατέθεσε τρεις μηνύσεις κατά της πασίγνωστης πίστας Laguna Seca στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στρεφόμενες κατά της ιδιοκτήτριας της πίστας, Monterey County, του ελεγκτικού συμβουλίου τη Monterey County και της εταιρείας Friends of Laguna Seca που έχει αναλάβει από πέρυσι τη διαχείρισή της.

Σύμφωνα με τις μηνυτήριες αναφορές τα τελευταία δύο χρόνια οι αγωνιστικές δραστηριότητες στην πίστα έχουν αυξηθεί δραματικά, φτάνοντας να καλύπτουν "340 μέρες τον χρόνο" με θόρυβο που ξεπερνά τα 100 dB (ντεσιμπέλ), ενώ αναφέρουν και σωρεία παραβάσεων που αφορούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και περιβαλλοντικές διατάξεις σε ισχύ στην Πολιτεία της Καλιφόρνια.

Οι μηνυτές ζητούν να απαγορευτούν αγωνιστικές και άλλες δραστηριότητες στην πίστα που "υπερβαίνουν τα όρια χρήσης και θορύβου που είχαν θεσπιστεί με νόμο το 1985".

Η αμερικανική πίστα με τη διαβόητη κατηφορική στροφή Corkscrew κατασκευάστηκε το 1957, ενώ το 1974 πέρασε στην ιδιοκτησία της τοπικής αρχής (Monterey County).

Οι αλλαγές στο οικιστικό προφίλ της περιοχής στην πορεία των δεκαετιών έχουν έρθει σε σύγκρουση με τις δραστηριότητες της Laguna Seca, όπου ως το 2013 έτρεχαν εκεί MotoGP και WorldSBK, ενώ παραμένει μια εξαιρετικά δημοφιλής πίστα τόσο για μοτοσυκλέτες όσο και για αυτοκίνητα.

Προφανώς ο θόρυβος που προκαλούν τα αγωνιστικά οχήματα είναι πολύ έντονος, ειδικά καθώς πρόκειται για μηχανές εσωτερικής καύσης που δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντικούς κανονισμούς, ωστόσο δε μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων που τώρα συνυπογράφουν τις μηνύσεις μετακόμισαν στην περιοχή ενόσω η πίστα προϋπήρχε.

Η δικαστική διαδικασία που θα ακολουθήσει θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει ως και στο κλείσιμο της Laguna Seca, ενώ οι συνέπειές της ενδέχεται να έχουν βαρύνουσα σημασία ως δεδικασμένο που δύναται να προκαλέσει ανάλογες κινήσεις και σε άλλες πίστες της χώρας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon