.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 12:26

Προδιαγραφές Euro 5+ : Έναρξη τον Ιανουάριο με αυστηρότερα απαιτούμενα

Νέοι περιορισμοί ρύπων θα ισχύσουν, ακόμα και για τις μοτοσυκλέτες Enduro/Trial.

Με την έναρξη του Ιανουαρίου του 2024, θα ενεργοποιηθούν και οι νέες προδιαγραφές ρύπων Euro 5+, ως το επόμενο βήμα σε ένα διαρκώς πιο αυστηρό σύστημα ελέγχου των ρύπων των μοτοσυκλετών. Κάτι λιγότερο από 3 μήνες, λοιπόν, μας χωρίζουν από την εφαρμογή των νέων κανόνων και οι εταιρείες ετοιμάζονται πυρετωδώς, για την συμμόρφωση τους με τις νέες απαιτήσεις.

Η απαίτηση για την συμμόρφωση με τις προδιαγραφές Euro 5+ θα αφορά όλα τα νέα μοντέλα 2024, ενώ τα μοντέλα Euro 5 θα μπορούν να ταξινομούνται, έως και το τέλος του επόμενου έτους.

Όπως είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν, ίσως η σημαντικότερη αλλαγή που οι προδιαγραφές Euro 5+ φέρνουν, είναι η κατάργηση του μαθηματικού υπολογισμού των ρύπων μετά από κάποια συγκεκριμένα χιλιόμετρα, αλλά η απαίτηση για πραγματοποίηση νέων τεστ. Αυτό σημαίνει, ότι οι εταιρείες πρέπει να συγκεντρώσουν δεδομένα από δοκιμές μακροχρόνιας λειτουργίας των μοτοσυκλετών, δημιουργώντας έτσι την απαίτηση νέων εργαστηριακών ελέγχων. Οι δοκιμές απαιτούν οι εκάστοτε μοτοσυκλέτες, να «μαζέψουν» έως και 35.000 χιλιόμετρα χρήσης στο δυναμόμετρο, ώστε να βεβαιώνεται η σταθερότητα των εκπεμπόμενων ρύπων, ακόμα και μετά από μακροχρόνια χρήση του οχήματος.

Ακόμα, οι προδιαγραφές Euro 5+ απαιτούν την αναβάθμιση του λογισμικού OBD II, ενώ οι αισθητήρες λάμδα θα έχουν νέες προδιαγραφές ανοχών σε ισχύ. Το λογισμικό, θα πρέπει να κάνει διάγνωση της καλής λειτουργίας του καταλύτη, μέσω ενός δεύτερου αισθητήρα που θα τοποθετείται μετά από αυτόν, ενώ όλες οι απαραίτητες διαγνωστικές μετρήσεις θα γίνονται με συγκεκριμένη συχνότητα, από την ηλεκτρονική μονάδα. Τέλος, το σύστημα θα παρακολουθεί αλλά και θα ενημερώνει τον αναβάτη, για τυχόν προβλήματα στην λειτουργία του κινητήρα που δεν επιτρέπουν την χρήση της πλήρους ισχύος του, ή όταν εντοπίσει εκπεμπόμενους ρύπους πάνω από τα όρια, παροτρύνοντας τον αναβάτη να μεταβεί σε συνεργείο για να ελέγξει την μοτοσυκλέτα του.

Υποχρεωτικό το Euro 5 και για τις μοτοσυκλέτες Enduro/Trial

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις, και οι νέες μοτοσυκλέτες τύπου Enduro/Trial θα υποχρεούνται σε περιορισμό των ρύπων τους, βάσει Euro 5 -όχι ακόμα, Euro 5+, αξίζει να σημειωθεί. Οι μοτοσυκλέτες Enduro/Trial που εμπίπτουν στις Euro 4, θα μπορούν να ταξινομούνται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 12:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon