.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2023 13:11

Νέες προδιαγραφές ρύπων Euro 5+: Ακόμα πιο αυστηρές με νέες απαιτήσεις

Το «ζωνάρι» των ρύπων στους κινητήρες εσωτερικής καύσης σφίγγει ακόμα περισσότερο, με τις νέες προδιαγραφές ρύπων Euro 5+ που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2024.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι προδιαγραφές ρύπων για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης γίνονται όλο και πιο αυστηρές, ειδικά μετά το Euro 5. Οι τελευταίες προδιαγραφές αυτές, που είναι ακόμα σε ισχύ, έφεραν πολλές και μεγάλες αλλαγές στον κόσμο της μοτοσυκλέτας. Πολλά μοντέλα σταμάτησαν τελείως να παράγονται, για αυτό τον λόγο, ενώ στις Euro 5 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, η τάση για αύξηση του κυβισμού ολοένα και περισσότερο, σε όλες τις κατηγορίες. Βλέπετε, για να μην χάσουν σε ισχύ, οι κατασκευαστές πρέπει να μεγαλώσουν τους κινητήρες, καθώς πλέον «δεν παίζει» το σενάριο των υπερ-πουσαρισμένων μικρών κινητήρων με τρελές ιπποδυνάμεις -βλέπε ολόκληρη την κατηγορία των 600cc superbikes, που... έχει εξαφανιστεί.

Οι νέες προδιαγραφές Euro 5+ θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται το 2024 για τις καινούργιες μοτοσυκλέτες, δηλαδή οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα παρουσιαστεί ως μοντέλο 2024 και είναι «νέα» από ένα βαθμό και πάνω, οφείλει να υπάγεται στα όρια των Euro 5+. Τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα, έχουν την δυνατότητα να πάρουν παράταση έναν χρόνο και πρέπει να συμμορφωθούν από το 2025.

Τι αλλάζει στις προδιαγραφές Euro 5+

Ίσως η σημαντικότερη αλλαγή που οι προδιαγραφές Euro 5+ φέρνουν, είναι η κατάργηση του μαθηματικού υπολογισμού των ρύπων μετά από κάποια συγκεκριμένα χιλιόμετρα, αλλά η απαίτηση για πραγματοποίηση νέων τεστ. Αυτό σημαίνει, ότι οι εταιρείες πρέπει να συγκεντρώσουν δεδομένα από δοκιμές μακροχρόνιας λειτουργίας των μοτοσυκλετών, δημιουργώντας έτσι την απαίτηση νέων εργαστηριακών ελέγχων. Οι δοκιμές απαιτούν οι εκάστοτε μοτοσυκλέτες, να «μαζέψουν» έως και 35.000 χιλιόμετρα χρήσης στο δυναμόμετρο, ώστε να βεβαιώνεται η σταθερότητα των εκπεμπόμενων ρύπων, ακόμα και μετά από μακροχρόνια χρήση του οχήματος.

Ακόμα, οι προδιαγραφές Euro 5+ απαιτούν την αναβάθμιση του λογισμικού OBD II, ενώ οι αισθητήρες λάμδα θα έχουν νέες προδιαγραφές ανοχών σε ισχύ. Το λογισμικό, θα πρέπει να κάνει διάγνωση της καλής λειτουργίας του καταλύτη, μέσω ενός δεύτερου αισθητήρα που θα τοποθετείται μετά από αυτόν, ενώ όλες οι απαραίτητες διαγνωστικές μετρήσεις θα γίνονται με συγκεκριμένη συχνότητα, από την ηλεκτρονική μονάδα. Τέλος, το σύστημα θα παρακολουθεί αλλά και θα ενημερώνει τον αναβάτη, για τυχόν προβλήματα στην λειτουργία του κινητήρα που δεν επιτρέπουν την χρήση της πλήρους ισχύος του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τελευταία απαίτηση, θα ισχύει και για τα ηλεκτρικά οχήματα (και, αναλόγως, στον ηλεκτροκινητήρα, στην μπαταρία και στην κατάσταση λειτουργίας τους).

Τι να περιμένουμε από τις νέες μοτοσυκλέτες;

Οι προδιαγραφές ρύπων σίγουρα έχουν τον «ευγενή σκοπό» της μείωσης της ρύπανσης και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, μιας και στα τελευταία 20-25 χρόνια, τα οχήματα μολύνουν πάνω από 90% λιγότερο, σε σχέση με πριν! Ωστόσο, σίγουρα αναμένεται ενός βαθμού «γκρίνια» από τα εργοστάσια μοτοσυκλετών, καθώς οι νέες διαδικασίες που απαιτούνται, φέρνουν και νέα κόστη έρευνας και ανάπτυξης. Άρα, σε μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, πιθανόν αναμένονται και άλλες αυξήσεις των τιμών στις μοτοσυκλέτες...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2023 13:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon