.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023 18:31

Nimbus Type E - Αναβίωση α λα Δανικά

Από το Nimbus Type C, μια μοτοσυκλέτα που παρήχθη μεταξύ 1934 και 1960, η δανέζικη εταιρεία περνάει στο ηλεκτρικό πια Type E, με στόχο μάλιστα την παραγωγή του το 2025.

Η Δανία μπορεί να μη φημίζεται για τις μοτοσυκλέτες της, ωστόσο από το 1919 έως το 1960 μια μοναχική μάρκα, η Nimbus, έκανε τη διαφορά φτιάχνοντας μοτοσυκλέτες με τετρακύλινδρους κινητήρες. Τώρα, το όνομα Nimbus αναβιώνει μέσω μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας που αντανακλά την εμφάνιση των βενζινοκίνητων προγόνων της.

Τα πρώτα μοντέλα της Nimbus αναπτύχθηκαν το 1919 όταν οι Δανοί πρωτοπόροι… ηλεκτρικών σκουπών, οι Fisker και Nielsen, (μια εταιρεία που υπάρχει σήμερα ως κατασκευαστής βιομηχανικών καθαριστικών ονόματι Nilfisk) αποφάσισαν να μεταπηδήσουν στην τότε αναδυόμενη αγορά μοτοσυκλετών. Το πρώτο μοντέλο τους ήταν το «Stovepipe» των 750cc, που έφερε έναν προηγμένο για την εποχή εν σειρά τετρακύλινδρο κινητήρα τοποθετημένο κατά μήκος στο πλαίσιο του. Ένα επανασχεδιασμένο μοντέλο, το Type C, εμφανίστηκε το 1934 με έναν νέο εκκεντροφόρο κινητήρα στην ίδια διάταξη, συνδεδεμένο με ένα τηλεσκοπικό πιρούνι, αποτελώντας το μοναδικό Nimbus που υπήρχε μέχρι το 1959, όταν και η παραγωγή σταμάτησε.

nim2.jpg

Πίσω στο παρόν, αν όχι στο μέλλον -μιας και στόχος παραγωγής είναι το 2025- η Nimbus ξανάρχεται στη ζωή από τον Claus Clausen, αυτή τη φορά ως κατασκευαστής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών μεν, διατηρώντας το στυλ του παλιού Type C δε, σε ένα νέο μοντέλο που ονομάζεται Type E. Ένα project που ξεκίνησε το 2020, όταν ο Clausen εξασφάλισε άδεια χρήσης του ονόματος Nimbus από τη Nilfisk, με την εταιρεία να κυκλοφορεί renderings της σχεδιαζόμενης μοτοσυκλέτας.

Τον Ιούλιο,ξεκίνησε η προσφορά των μετοχών της Nimbus για να συγκεντρώσει κεφάλαια για το project, με to στόχο μεταξύ 8 και 10 εκατομμυρίων κορωνών Δανίας (περίπου 1,4 εκατομμυρία ευρώ αν προτιμάτε) που θα χρηματοδοτήσoyn την παραγωγή ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου αλλά και την κατασκευή και τη δοκιμή ενός πρωτοτύπου της μοτοσυκλέτας. Αυτό έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2024, οδηγώντας σε επίσημη αποκάλυψη της μοτοσυκλέτας στα τέλη της ίδιας χρονιάς, εν όψει της προετοιμασίας για παραγωγή την άνοιξη του 2025.

nim3.jpg

Οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά οι εικόνες δείχνουν μια μοτοσυκλέτα με πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με εκείνο των αρχικών μοντέλων της Nimbus, αν και στην πραγματικότητα διαθέτει ένα κρυφό ψαλίδι και ένα πίσω μονοσόκ αμορτισέρ κάτω από τη σέλα. Εκεί που θα ήταν κανονικά ο κινητήρας είναι μια μεγάλη μπαταρία και ένα πακέτο ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, με έναν κινητήρα του οποίου η κίνηση φτάνει στον πίσω τροχό μέσω ενός ιμάντα μετάδοσης κίνησης.

Τέλος, ένας πίνακας οργάνων TFT βρίσκεται στην κορυφή μιας ιδιαίτερης τιμονόπλακας, δίνοντας μια συνολική εμφάνιση που είναι αποτελεί ένα συνδυασμό παλιού και νέου. Το κόστος μιας τόσο ιδιαίτερης αναμένεται αξιοσέβαστο, αν και προς το παρόν παραμένει άγνωστο. Τι λέτε, θα τα καταφέρει η Nimbus να ξανάρθει στη ζωή;

Πηγή:cycleworld.com

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023 18:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon