.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023 07:47

Yamaha – Βλέπει το μέλλον στο υδρογόνο;

Πέρα από τη φρενίτιδα της ηλεκτροκίνησης, υπάρχουν και άλλες πηγές ενέργειας, με τη Yamaha να εξετάζει ήδη την καθαρότερη όλων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Japan Times, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Yamaha, Yoshihirro Hidaka, εξήγησε ότι η εταιρεία ακολουθεί μια πολύπλευρη προσέγγιση όσον αφορά την εύρεση εναλλακτικών λύσεων για τον κινητήρα εσωτερικής καύσης βενζίνης. «Θα θέλαμε να διατηρήσουμε πολλές δυνατότητες – ευκαιρίες – για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα», είπε σε συνέντευξή του στο ιαπωνικό έντυπο.

Μεταξύ αυτών των δυνατοτήτων είναι και το υδρογόνο, παρά τη δεδομένη, ευρεία, απήχηση των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία. Ναι, υπάρχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα υδρογόνου και παράγονται εδώ και αρκετό καιρό – το Toyota Mirai, για παράδειγμα, ωστόσο, αυτό που έχει στο μυαλό της η Yamaha όσον αφορά το υδρογόνο είναι η διατήρηση του κινητήρα εσωτερικής καύσης.

«Μεταξύ των κατασκευαστών δίτροχων της Ιαπωνίας, δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου οχήματα με υδρογόνο για δοκιμές εκτός από την ηλεκτρική τεχνολογία, οπότε πήραμε την πρωτοβουλία και κατασκευάσαμε την εγκατάσταση για τη δοκιμή τεχνολογίας μπαταριών και υδρογόνου, καθώς και καυσίμου ουδέτερου άνθρακα», εξήγησε ο Hidaka.

Η Yamaha άλλωστε δεν είναι άγνωστη στους κινητήρες εσωτερικής καύσης με υδρογόνο, καθώς ανέπτυξε τον κινητήρα για το πρώτο υγρόψυκτο αγωνιστικό αυτοκίνητο υδρογόνου στον κόσμο σε συνεργασία με την Toyota. Τον Μάιο του 2023, το Toyota Corolla H2 Concept εισήλθε και ολοκλήρωσε ένα 24ωρη αγώνα αντοχής στο Fuji International Speedway, σηματοδοτώντας την πρεμιέρα τόσο για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας όσο και για τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ωστόσο, παρ' όλες τις δυνατότητες που διαθέτει το καύσιμο υδρογόνο, δε στερείται και αυτό των μειονεκτημάτων του. Για παράδειγμα, επί του παρόντος, ένα πρόβλημα είναι η ενεργειακή πυκνότητα έναντι της βενζίνης, ενώ επιπλέον, η τεχνολογία για τη συμπίεση υδρογόνου και τον ανεφοδιασμό οχημάτων δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένη όσο οι φορτιστές E. Βέβαια, παρόμοια προβλήματα είχε κάποτε και η ηλεκτροκίνηση και όμως εξελίσσεται ραγδαία.

«Είναι καλύτερα να έχουμε την τεχνολογία έτοιμη στην αρχή και να την αρχειοθετήσουμε. Μόλις ο κόσμος κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, θα φέρουμε την τεχνολογία στην αγορά και θα ξεκινήσουμε τη μαζική ανάπτυξη.», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Yamaha, φανερώνοντας τις προθέσεις της εταιρείας των τριών διαπασών. Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για την αποδοχή του υδρογόνου, η Yamaha θα έχει ένα ενεργειακό άσσο στο μανίκι.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon