.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023 13:14

FEMA - Καταγγελίες για τακτικές «μονοπωλίου» στο service μοτοσυκλετών

Ερώτηση από Δανή ευρωβουλευτή για ένα σοβαρό ζήτημα – Απίστευτη παραδοχή της E.E. ότι… δεν αναγνωρίζουν τίποτα!

Η Δανή ευρωβουλευτής Pernille Weiss κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντοπίζοντας και φέρνοντας στην επιφάνεια ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που συνδέεται με τακτικές μονοπωλίου. Πιο συγκεκριμένα, η Weiss εντόπισε ότι οι μοτοσυκλέτες δεν συμπεριλαμβάνονται στην νομοθεσία EU/461/2010, η οποία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, να μην δεσμεύονται να κάνουν στην συντήρηση τους σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία ή στην αντιπροσωπεία, όσο ισχύει η εγγύηση.

Όπως αναγράφεται επακριβώς, στην ερώτηση της Weiss στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  η αναφορά στα μηχανοκίνητα οχήματα στην «επίμαχη» διάταξη νόμου, γίνεται αποκλειστικά για «οχήματα με 3 τροχούς και άνω, εξαιρώντας τις μοτοσυκλέτες», σημειώνοντας ότι «ως αποτέλεσμα, μη εξουσιοδοτημένα συνεργεία απαγορεύεται να κάνουν συντήρηση σε μοτοσυκλέτες εντός εγγύησης, με τους αναβάτες να αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να επισκεφθούν εξουσιοδοτημένα καταστήματα, ενώ αποτελεί πρόβλημα και σε επίπεδο μονοπωλίου, καθώς δεν υπάρχουν πολλά εξουσιοδοτημένα καταστήματα, με αποδεδειγμένο το μονοπώλιο τους σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές».

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ, ακόμα και προκλητική, απάντηση της Κομισιόν, ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι οι νομοθέτες έχουν γραμμένες τις μοτοσυκλέτες στα παλιά τους τα παπούτσια. Και αυτό, διότι η Επιτροπή απάντησε, ότι «δεν υπάρχουν επαρκή και ακλόνητα δεδομένα ότι υπάρχει πρόβλημα στον τομέα των μοτοσυκλετών, ώστε να συμπεριληφθούν στον νόμο», έχοντας ουσιαστικά εξαιρέσει την μοτοσυκλέτα ως μηχανοκίνητο όχημα!

Το απίστευτο αυτό ζήτημα, αφήνει αναπάντητα τα 3 ερωτήματα της Weiss, στα οποία η ευρωβουλευτής ρωτά:

  • Τι μέτρα λαμβάνει η Κομισιόν ώστε να εγγυάται την αρχή του ελέυθερου ανταγωνισμού και να αποτρέπει ελάχιστα εξουσιοδοτημένα καταστήματα, από το να έχουν μονοπώλιο;
  • Θα σκεφτεί η Κομισιόν αναθεώρηση του όρου του «μηχανοκίνητου οχήματος» και θα επεκτείνει την ελεύθερη πρόσβαση σε συντήρηση εντός εγγύησης, και για τα δίτροχα οχήματα;
  • Έχουν τα κράτη-μέλη την κατάλληλη εξουσία, ώστε να εφαρμόσει αυτή την νομοθεσία με τρόπο ώστε να εγγυάται η λειτουργία της, και για τις μοτοσυκλέτες;

Θα επανέλθουμε και με περισσότερα, για το θέμα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023 13:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon