.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 14:11

Στο έλεος κλεφτών και χάκερ τα ηλεκτρονικά των σύγχρονων, πανάκριβων μοτοσυκλετών;

Κι όμως, τα πολύπλοκα και εντυπωσιακά συστήματα CAN Bus μπορούν να ξεκλειδώσουν με την επέμβαση μιας ηλεκτρονικής συσκευής που βρίσκεται κανονικά στο εμπόριο.

Τις τελευταίες ημέρες, έχουν κυκλοφορήσει διεθνώς ιστορίες για κλοπές και πρόκληση ζημιών με σκοπό την κλοπή, σε σύγχρονα αυτοκίνητα, τα οποία φυσικά εξοπλίζονται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα ηλεκτρονικά. Κι όμως, ακόμα και τα σημερινά συστήματα ηλεκτρονικών με CAN Bus, μπορούν να «ανοίξουν» εύκολα αν πέσουν στην προσοχή κλεφτών-χάκερς, οι οποίοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά που, δυστυχώς, είναι ευρέως διαθέσιμα στην αγορά.

Η πατέντα αυτή ονομάζεται «CAN Bus Injector» και εκμεταλλεύεται ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των συστημάτων CAN Bus: Την ύπαρξη μίας μόνο καλωδίωσης για τον έλεγχο όλων των συστημάτων του οχήματος. Ο εγκληματίας μπορεί απλά να συνδέσει την συσκευή σε οποιοδήποτε σημείο της καλωδίωσης μπορεί να βρει πρόσβαση –για παράδειγμα, το βύσμα του εμπρός προβολέα- και να «ψεκάσει» ηλεκτρονικό σήμα στον εγκέφαλο του οχήματος ξεγελώντας τον για την ύπαρξη κλειδιού. Άρα, ενεργοποιώντας τον και επιτρέποντας την… ανώδυνη κλοπή του οχήματος, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Οι ηλεκτρονικές αυτές συσκευές μπορούν να κρυφτούν, μέσα σε «αθώα» καθημερινά αντικείμενα, όπως π.χ. ένα φορητό ηχείο Bluetooth, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Motorcycle News, που κάνει το δικό του ρεπορτάζ. Οι μοτοσυκλέτες, χάρη στα πολλά περισσότερα εκτεθειμένα μέρη τους, μπορούν να αποτελέσουν εύκολα θύματα των κλεφτών που χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο: Οι κακοποιοί θα βρουν κάποιο σημείο της καλωδίωσης, θα συνδέσουν τον εξοπλισμό και το δίκυκλο θα κάνει φτερά!

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ του MCN, οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών γνωρίζουν ήδη τους κινδύνους από τις νέες μεθόδους παραβίασης των ηλεκτρονικών «στρώσεων» ασφαλείας και μάλιστα, η BMW έχει διαβεβαιώσει την ασφάλεια των δικών της συστημάτων CAN Bus έναντι σε επιθέσεις. Δυστυχώς όμως οι κακοποιοί φαίνεται ότι είναι πάντα, ένα βήμα μπροστά από όλους και ελπίζουμε οι κατασκευαστές, να το έχουν καλά στο «μυαλό» τους, αναπτύσσοντας τις μοτοσυκλέτες τους.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 14:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon