.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 08 Μαϊος 2023 11:40

Τέλος οι εξατμίσεις που «σπάνε αυτιά» - Υποχρεωτικός o μόνιμος σιγαστήρας

Ετοιμάζονται αναθεωρήσεις στην νομοθεσία για τις βελτιωτικές εξατμίσεις, που συχνά είναι πολύ πιο θορυβώδεις από ότι επιτρέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την γειτονική μας Ιταλία, μέσα στους επόμενους μήνες θα αναθεωρηθεί ξανά, η νομοθεσία για τις βελτιωτικές εξατμίσεις και την τήρηση των ορίων θορύβου από αυτές. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει πιο αυστηρή η ανάλογη διάταξη της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που απαγορεύει την αφαίρεση του σιγαστήρα ή «Db Killer» από τις βελτιωτικές εξατμίσεις που προβλέπουν την χρήση του για να είναι νόμιμες εντός δρόμου, προβλέποντας ότι ο εν λόγω σιγαστήρας δεν θα είναι δυνατόν να αφαιρεθεί, χωρίς την καταστροφή της εξάτμισης, ενώ σε περίπτωση αφαίρεσης του, δεν πρέπει να είναι δυνατή  επανατοποθέτηση του – καθιστώντας έτσι την εξάτμιση παράνομη για χρήση εκτός δρόμου.

O θόρυβος από τις εξατμίσεις των μοτοσυκλετών είναι ένα τεράστιο θέμα τα τελευταία χρόνια, που μόνο ζημιά έχει κάνει στους μοτοσυκλετιστές παγκοσμίως. Παρά το ότι μια δυνατή εξάτμιση αποτελεί «φετίχ» για εκατομμύρια αναβάτες, οι παραβατικές συμπεριφορές και οι ακραίες εξατμίσεις… μπουριά, έχουν προσελκύσει την αρνητική προσοχή πάνω στους μοτοσυκλετιστές και, κυριολεκτικά, τους έχουν ήδη κλείσει πόρτες. Ξέρετε πολύ καλά, ότι η πρόσβαση σε εμβληματικούς ευρωπαϊκούς δρόμους, όπως τις Άλπεις, τους Δολομίτες και αλλού, συζητάται ή έχει ήδη αποκλειστεί για τους μοτοσυκλετιστές, λόγω του προβλήματος του θορύβου –ένα πρόβλημα τόσο για τις τοπικές κοινότητες, όσο και για τα οικοσυστήματα κατά περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το ιταλικό ρεπορτάζ, αυτή την στιγμή η νομοθεσία, αν και είναι σαφής περί των ορίων θορύβου και της χρήσης σιγαστήρα, έχει αρκετά «παραθυράκια» που επιτρέπουν την διάθεση εξατμίσεων πάνω από τα όρια θορύβου στην αγορά, με διάφορα τεχνάσματα. Η αναθεώρηση της νομοθεσίας επιδιώκει να περιορίσει αυτό το φαινόμενο, ενώ οι «σοβαροί» κατασκευαστές βελτιωτικών εξατμίσεων αναμένεται να συμμορφωθούν άμεσα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Μαϊος 2023 11:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon