.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 11:27

R.I.P. Hilary Musson – Απεβίωσε μια από τις πρώτες γυναίκες του Isle of Man TT

H Musson ήταν η δεύτερη γυναίκα που έτρεξε ποτέ στο ΤΤ, ενώ μετά το τέλος της καριέρας της εργάστηκε και στη διοργάνωση του ManxGP.

Γεννημένη το 1949 στην Αγγλία, η Hilary Musson άρχισε να τρέχει σε αγώνες μοτοσυκλετών στα 20 της χρόνια, με αφορμή τη διοργάνωση από τοπική λέσχη ενός αγώνα αποκλειστικά για γυναίκες.

Αν και το εγχείρημα δεν έπιασε, καθώς κατάφερε μόλις 8 συμμετοχές και απειροελάχιστα χρήματα χορηγών, η Musson κόλλησε ακαριαία το μικρόβιο, μόνο που πλέον έπρεπε αγωνίζεται με τους άντρες.

Αυτά συνέβαιναν το 1969, δηλαδή 7 χρόνια αφότου η Αγγλίδα Beryl Swain έγινε η πρώτη γυναίκα που αγωνίστηκε στο Isle of Man, μα στη συνέχεια της αφαιρέθηκε η αγωνιστική άδεια καθώς οι διοργανωτές φοβόνταν την αρνητική δημοσιότητα που θα έφερνε το ενδεχόμενο “θανάτου γυναίκας αγωνιζόμενης”.

large PG 13633 1 1978 472 1

Η Musson κατάφερε το 1978 να γίνει η δεύτερη συμμετέχουσα γένους θηλυκού στο ΤΤ και μάλιστα συνέχισε να αγωνίζεται σε 8 διαδοχικά ΤΤ έως και το 1985. Στη συνέχεια έγραψε συμμετοχές στο Manx Grand Prix (το οποίο δε δεχόταν γυναίκες ως το 1989), καθώς και στο Southern 100, για να τρέξει τον τελευταίο της αγώνα το 1993, όταν πια το άθλημα είχε γίνει πολύ ακριβό γι’ αυτήν - “όταν ξεκίνησα έτρεχες προκριματικά και αγώνα με τα ίδια λάστιχα, τώρα θες φρέσκα λάστιχα σε κάθε γύρο”!

Το 2006 μετακόμισε με την οικογένειά της στο Isle of Man, όπου ξαναβρήκε τον δρόμο της προς τους αγώνες, αυτή τη φορά ως κριτής του Manx Grand Prix.

Έναν χρόνο αργότερα η Musson, δουλεύοντας στο ManxGP, έχασε το αριστερό της πόδι μετά από ένα ατύχημα που κόστισε τη ζωή ενός αναβάτη και δύο θεατών σε μια δόση τραγικής ειρωνείας μετά από τόσα χρόνια αγώνων χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς.

Παρόλα αυτά, η ίδια παρέμεινε στο Isle of Man και πάντα έβρισκε τρόπους να σχετίζεται με τους αγώνες Road Racing, αναλαμβάνοντας ρόλους στον τομέα της επικοινωνίας πλέον.

Η Hilary Musson έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon