.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2023 07:57

Η αυτόνομη οδήγηση ίσως αλλάξει τους φωτεινούς σηματοδότες

Έρευνα του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, προτείνει αλλαγές στους φωτεινούς σηματοδότες του μέλλοντος.

Για την ακρίβεια, οι εν λόγω ερευνητές πρότειναν την προσθήκη του λευκού φαναριού. Το χρώμα αυτό θα υποδεικνύει ότι στη συγκεκριμένη διασταύρωση έχει δοθεί η εντολή στα αυτόνομα οχήματα είτε να περάσουν είτε να ακινητοποιηθούν. Ίσως κάτι αναναμενόμενο για την ασφαλή αλλά και την απρόσκοπτη κυκλοφορία των αυτόνομων και των ημι-αυτόνομων οχημάτων στους δρόμους, καθώς θα απαιτηθούν παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο με την προσθήκη ή την αναβάθμιση του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού.

Δεν είναι απίθανο η έρευνα του πανεπιστήμιου να συμβάλει στη συνύπαρξη αυτόνομων και μη αυτόνομων αυτοκινήτων, καθώς ήδη εξετάζονται διάφορες λύσεις ώστε οι φωτεινοί σηματοδότες να συμπορεύονται με τις τεχνολογικές εξελίξεις στον κόσμο της αυτοκίνησης. Η ασύρματη επικοινωνία ενός φωτεινού σηματοδότη με τα αυτόνομα και τα ημι-αυτόνομα οχήματα θα αποτελέσει μία από τις λύσεις που πρόκειται να εφαρμοστούν, όχι όμως και η μοναδική.

Το προαναφερθέν λευκό φανάρι, θα είναι μια δικλείδα ασφαλείας για την ομαλή κίνηση των οχημάτων καθώς σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, θα υποδεικνύει ότι στη συγκεκριμένη διασταύρωση έχει δοθεί η εντολή στα αυτόνομα οχήματα είτε να περάσουν είτε να ακινητοποιηθούν. Η χρήση του λευκού χρώματος – ή white phase αν προτιμάτε- θα προστίθεται σε αυτά ενός τυπικού φωτεινού σηματοδότη, επιτρέποντας και στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου να γνωρίζουν αν μπορούν ή όχι να διασχίσουν τη διασταύρωση.

Την έρευνα με τίτλο, «Έλεγχος διασταύρωσης λευκής φάσης μέσω κατανεμημένου συντονισμού: Παράδειγμα φορητού ελεγκτή σε μικτό ρεύμα κυκλοφορίας», μπορείτε να διαβάσετε -ξεσκονίζοντας τα αγγλικά σας- αναλυτικά εδώ.

Η τεχνολογία εξελίσσεται, με τα συστήματα της να γίνονται όλο και πιο περίπλοκα. Μήπως θα έπρεπε να τη στρέψουμε στην απλότητα όμως, αφαιρώντας και όχι προσθέτοντας ενδεχόμενα αστοχίας και περισσότερης πληροφορίας;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon