.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 18:33

Euro NCAP – Δοκιμές αποφυγής μοτοσυκλετών στα αυτόνομα οχήματα σε… 8 χρόνια

Ο τρόπος με τον οποίο δοκιμάζονται τα αυτόνομα οχήματα πρόκειται να αλλάξει το... 2030, καθώς η δοκιμή ασφαλείας του Euro NCAP θα περιλαμβάνει πλέον και εμάς τους έρμους τους μοτοσυκλετιστές.

Για την ακρίβεια, τα νέα σχετικά με τη συμπερίληψη των αναβατών έρχονται καθώς το Euro NCAP δημοσίευσε το «Vision 2030: A Safer Future for Mobility», περιγράφοντας πώς σχεδιάζει να βελτιώσει την οδική ασφάλεια τα επόμενα χρόνια. Οι αλλαγές σημαίνουν ότι από το 2030, οι δοκιμές αποφυγής σύγκρουσης για αυτόνομα οχήματα θα ξεκινήσουν να περιλαμβάνουν πεζούς, ποδηλάτες και για πρώτη φορά (!) μοτοσυκλέτες και σκούτερ. Τα σενάρια που χρησιμοποιούνται από το Euro NCAP κατά τη διάρκεια των δοκιμών θα αλλάξουν επίσης, καθώς θα προσομοιώνονται πραγματικές συνθήκες και περιβάλλοντα.

Έχουμε ήδη ένα μικρό ιστορικό σχετικά με το εάν το αυτόνομο όχημα μπορεί να «βλέπει» μια μοτοσυκλέτα, κάτι που έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά από μια σειρά θανάτων που αφορούσαν αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν αυτόνομη τεχνολογία. Η νέα προσέγγιση στην ανάλυση των δεδομένων θα γίνει πλέον σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες – κάτι που έχει κατηγορηθεί για ορισμένα περιστατικά. Ο λόγος είναι πως ομίχλη και δυνατή βροχή, κάνουν την κάμερα να μην αναγνωρίζουν τους «μικρότερους» χρήστες του δρόμου, όπως μοτοσυκλέτες, ποδήλατα και πεζούς.

Προσοχή όμως, μιας και η βαθμολογία Euro NCAP έρχεται για να δώσει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις να συγκρίνουν τα οχήματα πιο εύκολα και να τους βοηθήσει να προσδιορίσουν την ασφαλέστερη επιλογή για τις ανάγκες τους. Δεν είναι δηλαδή κάτι υποχρεωτικό που οι εταιρείες πρέπει να περνάνε με «άριστα».

Στο ενδιάμεσο, οχήματα ήδη με κάποιο επίπεδο αυτόνομου ελέγχου είναι ήδη διαθέσιμα σε ολοένα και περισσότερες περιοχές ενώ η νέα μέθοδος δοκιμών δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ για άλλα οκτώ χρόνια. Το πως κυκλοφορούν είναι άλλη ιστορία..

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 18:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon