.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2023 18:37

Ουγκάντα – «Δωρεάν» ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες για όλους

Ο Πρόεδρος της Ουγκάντα, Yoweri Kaguta Museveni, υπόσχεται ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες για όλους. Ουτοπία ή απάτη μεγατόνων;

Κατά τα λεγόμενα του Προέδρου της Ουγκάντα, έχει επιτευχθεί συμφωνία που αφορά άπαντες τους εκεί αναβάτες. Συμπεριλαμβάνονται μάλιστα και οι 100.000+ οδηγοί Boda-Boda- των ας πούμε… μοτοταξί, που μεταφέρουν ανθρώπους σε όλη την πόλη της Καμπάλα, συνήθως με παλιές, ρυπογόνες μονοκύλινδρες μοτοσυκλέτες. Το πρόγραμμα θα έχει τη λογική της απόσυρσης με τους αναβάτες να ανταλλάσσουν την τρέχουσα βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα τους με μια νέα, πλήρως ηλεκτρική, μοτοσυκλέτα.

Η ανταλλαγή φέρεται να μειώνει το κόστος χρήσης έως και 60% με την κυβέρνηση να εγκαθιστά ένα δίκτυο σταθμών φόρτισης σε όλη τη χώρα για να υποστηρίξει την κίνηση. Ένα άλλο «πλεονέκτημα» του συστήματος είναι ότι οι νέοι ιδιοκτήτες των εν λόγω μοτοσυκλετών δεν θα κατέχουν στην πραγματικότητα ολόκληρη τη μοτοσυκλέτα.

UG2.jpg

Για την ακρίβεια, το πιο ακριβό στην παραγωγή (και αντικατάσταση) εξάρτημα, η μπαταρία, θα παραμείνει ιδιοκτησία της Bodawerk International Limited και της Zembo, δύο εκ των επενδυτών πίσω από το σχέδιο. Οι νέοι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών θα μισθώσουν την μπαταρία, και αφού τελειώσει η διάρκεια ζωής της, μπορούν να την επιστρέψουν, όπου μπορεί να ανακυκλωθεί και να αντικατασταθεί με μια νέα μπαταρία.

Η μοτοσυκλέτα βασίζεται στο Bajaj Boxer και κοιτάζοντας τον ιστότοπο της Bodawerk υπάρχουν δύο διαθέσιμα μοντέλα, το E-BODA Commuter και το E-BODA Work. Το Commuter έχει μονή ταχύτητα και μπορεί να παρέχει αυτονομία έως και 100χλμ με δυνατότητα φορτίου 150 κιλών, ενώ το μοντέλο Work διαθέτει κιβώτιο ταχυτήτων 4 σχέσεων και μπορεί να παρέχει αυτονομία έως και 100 χλμ με δυνατότητα φορτίου 250 κιλών.

Με περίπου το 70% των μεταφορών της Ανατολικής Αφρικής να γίνεται με μοτοσυκλέτες χαμηλού κυβισμού, το πλάνο εξηλεκτρισμού της Ουγκάντα αναμένεται να «καθαρίσει» σε μεγάλο βαθμό τους δρόμους από τα ταλαίπωρα μεν- αθάνατα δε δίτροχα. Βέβαια, όπου βλέπουμε «επενδυτές» και «κυβερνήσεις» μαζί μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Ή μάλλον πάει, αλλά όχι για το λαό.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2023 23:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon