.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 19:04

BMW – Ηλεκτροκίνηση ναι, με μπαταρίες λιθίου μάλλον όχι

Με τις μοτοσυκλέτες να είναι ο φτωχός συγγενής –και- της ηλεκτροκίνησης, μια ενδιαφέρουσα εκ Βαυαρίας άποψη έρχεται να δώσει άλλες προοπτικές.

Αφορμή είναι οι δηλώσεις του Simon Erhard, μηχανικού της BMW, οι οποίες ανοίγουν νέα σενάρια για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου: «Από την άποψη της ενεργειακής πυκνότητας, θα έλεγα ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη βέλτιστη χημεία κυψελών ιόντων λιθίου σε μια βιομηχανοποιημένη εφαρμογή και νομίζω ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή». Κοινώς καλύτερες μπαταρίες με την τρέχουσα τεχνολογία δεν υπάρχουν.

Κάπου εδώ έρχεται το μέλλον, το οποίο περιέχει τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης στων οποίων την τεχνολογία, την έρευνα και την ανάπτυξη εστιάζει το Κέντρο Κατασκευής Κυψελών (μπαταριών) της BMW που άνοιξε πρόσφατα στο Μόναχο. Η γερμανική εταιρεία δεν έκρυψε ποτέ την προθυμία της να επενδύσει σε ηλεκτρικά, τετράτροχα και δίτροχα οχήματα (όπως είδαμε και με το CE 04) και στο εγγύς μέλλον αναμένονται αρκετά μοντέλα με μπαταρίες.

Ακόμη, όσον αφορά τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, ο Erhard εξήγησε στη συνέχεια ότι μέρος των καθυστερήσεων τα τελευταία χρόνια οφείλονται κυρίως στην κοινή σκέψη ότι η χημεία των μπαταριών ιόντων λιθίου εξακολουθεί να έχει περιθώρια βελτίωσης, με αποτέλεσμα αρκετοί κατασκευαστές να επικεντρωθούν σε αυτήν και να αφήσουν κατά μέρος άλλες επιλογές. Αλλά με τη Gen6, την τελευταία γενιά μπαταριών ιόντων λιθίου της BMW, έχει φτάσει στο τέλος της σειράς, λέει ο μηχανικός. «Σε 10 περίπου χρόνια, όλες οι μπαταρίες θα είναι στερεάς κατάστασης», καταλήγει. «Αλλά σήμερα, και ας πούμε ξανά για τα επόμενα τρία-πέντε-οκτώ χρόνια, θα βασιστούμε στην τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου. Και τότε, από το 2030, θα υπάρχει, κατά την άποψή μας, μια λειτουργική πλήρως στερεάς κατάστασης μπαταρία».

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon