.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 14:07

H νέα γενιά SENSING στα αυτοκίνητα της Honda θα υπολογίζει και τις μοτοσυκλέτες

Η Honda παρουσίασε τη νέα γενιά συστημάτων ασφάλειας και υποστήριξης οδήγησης SENSING για τα αυτοκίνητά της σε δύο αναβαθμισμένες πλατφόρμες, 360 και Elite.

Η τεχνολογία SENSING, δηλαδή μια ευρεία σουίτα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης, βρίσκεται πλέον στο 99% των αυτοκινήτων που κατασκευάζει η Honda για τις αγορές της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, καθώς και στο 86% των τετράτροχων που πουλά σε όλον τον κόσμο.

Πρόκειται για τον κεντρικό άξονα ανάπτυξης του εταιρικού δόγματος της Honda, Ασφάλεια για Όλους, που οραματίζεται την εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων που εμπλέκονται οχήματα (πάσης φύσεως) της Honda κατά 50% ως το 2030 και πλήρως ως το 2050.

Honda SENSING 360 Next Technologies

Τώρα ανακοινώνει τη νέα γενιά SENSING, το επόμενο στάδιο εξέλιξης που θα περιλαμβάνει την τεχνολογία αυτή σε δύο επίπεδα: SENSING 360 και SENSING Elite.

Το κομμάτι της είδησης που μας αφορά κατά κύριο λόγο είναι η ανακοίνωση πως από το 2030 αυτή η ηλεκτρονική σουίτα θα διαθέτει ειδική εφαρμογή για την ανίχνευση μοτοσυκλετών, ένα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια έχει αναχθεί σε μείζον πρόβλημα καθώς αποκαλύπτεται πως οι περισσότεροι κατασκευαστές συστημάτων αυτόνομης ή υποβοηθούμενης οδήγησης δε λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες της κίνησης των μοτοσυκλετών στις δοκιμές τους, συχνά με επικίνδυνα αποτελέσματα.

Το πακέτο SENSING περιλαμβάνει αρκετά υποσυστήματα που το καθένα αναλαμβάνει να υποστηρίξει την οδήγηση με γνώμονα την ασφάλεια, ενώ η βασική διαφορά μεταξύ των 360 και Elite είναι πως το δεύτερο θα κάνει χρήση τεχνολογίας Honda AI, δηλαδή τεχνητής νοημοσύνης, όπου τα ηλεκτρονικά συστήματα θα μαθαίνουν και θα προσαρμόζονται στον κάθε οδηγό.

Honda SENSING 360 Next Technologies

Η νέα γενιά SENSING 360 και Elite προβλέπει τα εξής συστήματα ασφαλείας:

Advanced In Lane Driving with Hands-off Function – Το σύστημα επεμβαίνει σε γκάζι, φρένο και τιμόνι για να διατηρήσει το όχημα στη λωρίδα του.

Advanced Lane Change with Hands-off Function – Όταν είναι ενεργοποιημένο αυτό το σύστημα και εντοπίσει μπροστά και στην ίδια λωρίδα όχημα που κινείται πιο αργά, το αυτοκίνητο ενημερώνει τον οδηγό και συνδράμει στην ασφαλή αλλαγή προσπέραση και επιστροφή στη λωρίδα κυκλοφορίας χωρίς ο οδηγός να πιάσει το τιμόνι.

Driver Emergency Support System – Εφόσον διαγνώσει πως οδηγός δεν παίρνει τον έλεγχο του οχήματος προβάλλει οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις. Αν ακόμη και τότε ο οδηγός δεν αναλάβει τον χειρισμό του αυτοκινήτου, το σύστημα το επιβραδύνει και το σταματά στη λωρίδα που βρίσκεται, προειδοποιώντας τους τριγύρω με σινιάλα, φλας και κόρνα.

Exit Warning – Αυτή η πολύ χρήσιμη εφαρμογή θα είναι ιδιαιτέρως εκτιμητέα και από τους δικυκλιστές. Πρόκειται για ένα σύστημα που προειδοποιεί αν κάτι έρχεται από πίσω την ώρα που ανοίγεις την πόρτα του αυτοκινήτου για να βγεις.

Driver Attention Warning and Collision Warning – Αντίδοτο στην αφηρημάδα, όταν διαγνώσει κίνδυνο ατυχήματος με άλλο όχημα, πεζό ή ποδήλατο και δε βλέπει αντίδραση οδηγού, αναλαμβάνει να επιβραδύνει το όχημα κρατώντας το σταθερά στη λωρίδα που βρίσκεται.

In-Lane Collision Avoidance Assist Technology – Υποβοηθά τον οδηγό να σταματήσει εγκαίρως το αυτοκίνητο χωρίς να αλλάξει λωρίδα, αν διαγνωστεί κίνδυνος σύγκρουσης με πεζό, ποδήλατο ή άλλο όχημα.

Emergency Steering Support Technology – Διαγνώνοντας το ενδεχόμενο σύγκρουσης με πεζό, ποδήλατο ή άλλο όχημα, αλλά και την κίνηση του οδηγού να αλλάξει κατεύθυνση με το τιμόνι προς αποφυγή του, τον υποβοηθά με επέμβαση σε γκάζι και τιμόνι.

Honda SENSING 360 Next Technologies

Ειδικότερα για την Elite έκδοση του SENSING, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται να προσφέρει μερικά επιπλέον βοηθήματα.

Driver assistance on non-expressway roads – Υποβοήθηση εκτός αυτοκινητοδρόμων, δηλαδή εκεί που τα εμπόδια και οι πιθανοί κίνδυνοι είναι πολλοί και πιο απρόβλεπτοι. Οι τεχνολογίες που σκοπεύει να εισάγει η Honda εδώ βασίζονται στην ικανότητα εκτίμησης ρίσκου από το σύστημα, καθώς και σε υπάρχουσες εφαρμογές όπως το Adaptive Cruise Control και το Lane Keeping Assist System, στοχεύοντας σε μια τελική λύση που θα επιτρέπει στο αυτοκίνητο να οδηγείται με ασφάλεια στην πυκνή αστική κίνηση χωρίς να χρειάζεται να κρατά τιμόνι ο οδηγός.

Automatic parking assist – Στο υπάρχον πακέτο Honda SENSING Elite προβλέπεται ήδη το αυτόνομο παρκάρισμα του αυτοκινήτου σε προκαθορισμένα σημεία στάθμευσης, αλλά το επόμενο στάδιο θα επιτρέπει τη χρήση του παντού.

Driver assistance for all expressway driving situations – Η Honda διαθέτει ήδη στα αυτοκίνητά της συστήματα διατήρησης στη λωρίδα ή υποβοηθούμενη αλλαγή λωρίδας, καθώς και την εφαρμογή Traffic Jam Pilot για πλοήγηση στα μποτιλιαρίσματα, ενώ στην επόμενη φάση θα αποκτήσει και υποστήριξη για είσοδο και έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο.

Σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα πλάνα της Honda, οι νέας γενιάς τεχνολογίες SENSING θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από φέτος. Συγκεκριμένα, ο SENSING 360 θα μπει σε δοκιμαστική λειτουργία στην Κίνα φέτος, με στόχο να είναι στα αυτοκίνητα όλου του κόσμου από το 2024. Όσο για το επόμενο στάδιο SENSING Elite, η Honda θα αρχίσει να περνά στην παραγωγή από το 2025 και μετά.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 14:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon