.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 12:20

FIM FRHPhe-02 – Οι αγωνιστικές προδιαγραφές επεκτείνονται στα off-road κράνη

Μετά την εφαρμογή της πρώτης δέσμης προδιαγραφών για τα κράνη που χρησιμοποιούνται στους αγώνες ταχύτητας, έρχεται η δεύτερη φάση με τα χωματερά κράνη.

Το 2016 η FIM συνέστησε το πρόγραμμα FRHP, δηλαδή το FIM Racing Homologation Programme, με στόχο να εξετάσει κατά πόσο τα κράνη του εμπορίου έχουν προδιαγραφές ασφαλείας ικανές να προστατεύσουν επαρκώς έναν αναβάτη που αγωνίζεται στην πίστα και είναι εκτεθειμένος σε συνθήκες που ενδέχεται να απέχουν παρασάγγας από αυτές που θα συναντήσουν στον δρόμο.

Το πρώτο στάδιο αυτής της διαδικασίας κατέληξε στις προδιαγραφές FRHPhe-01, εστιάζοντας στους αγώνες ταχύτητας, και το 2019 παρουσιάστηκαν τα πρώτα κράνη που ικανοποιούσαν τις επιταγές των νέων προδιαγραφών για τους αγώνες MotoGP. Έναν χρόνο αργότερα, αυτές επεκτάθηκαν και σε όλες τις άλλες αγωνιστικές κατηγορίες σε ασφάλτινες πίστες.

Η FIM δηλώνει περήφανη για τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης, καθώς οι μελέτες της έδειξαν πως τα νέα κράνη των FRHPhe-01 αύξησαν δραματικά τα επίπεδα ασφάλειας των αναβατών, έτσι τώρα περνάμε στη δεύτερη φάση του προγράμματος.

Το συμβεβλημένο εργαστήριο που τρέχει τις δοκιμές της FIM (Impact Laboratory στο Πανεπιστήμιο της Zaragoza στην Ισπανία), παρουσίασε τη δεύτερη δέσμη προδιαγραφών FRHPhe-02, η οποία πλέον ασχολείται με τον χωμάτινο κόσμο: αγώνες Motocross, Enduro, Speedway και Cross-Country.

Και εδώ η FIM θεσπίζει αυστηρότερες προδιαγραφές για τα κράνη που θα μπορούν να ομολογκαριστούν για αγωνιστική χρήση, θέτοντας στάνταρ που ξεπερνούν σε απαιτήσεις τις υπάρχουσες προδιαγραφές για τα κράνη δρόμου (ECE 22.06, Snell M2020, JIS T8133 κ.ο.κ.).

Η νέες προδιαγραφές θέτουν δύσκολα ερωτήματα στους κατασκευαστές κρανών, ζητώντας νέα τεστ αντοχής στα κράνη, με τις δοκιμές να περιλαμβάνουν κρούσεις σε σταθερά αντικείμενα υπό γωνία, κρούσεις σε ημισφαιρικά αντικείμενα που προσομοιάζουν τις δυνάμεις περιστροφής που μπορούν να ασκηθούν στο κράνος, δοκιμές για τα συστήματα ταχείας αφαίρεσης του κράνους, ενώ θεσπίζει ένα νέο κριτήριο για την πιστοποίηση των κρανών, το Skull Fracture Criterion (Κριτήριο Κατάγματος Κρανίου).

Οι νέες προδιαγραφές θα αρχίσουν να τίθενται σε ισχύ από το 2025 ως “εντόνως προτεινόμενες” από τη FIM και θα γίνουν υποχρεωτικές από το 2026 για όλους τους αναβάτες off-road αγώνων υπό την αιγίδα της FIM. Οι μόνες εξαιρέσεις θα είναι τα κράνη των αναβατών Trial, αυτά των αναβατών ηλεκτρικών ποδηλάτων, των side-by-side τετράτροχων και των διοργανώσεων Παγκοσμίων Ρεκόρ Ταχύτητας.

Όπως έγινε και με τις FRHPhe-01, τα εγκεκριμένα κράνη θα πρέπει να φέρουν ταμπελάκι ραμμένο στο λουρί το οποίο θα πρέπει να ταυτοποιεί το συγκεκριμένο κράνος και να φέρει QR code που όταν σκαναριστεί θα δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του και την εγγυρότητα της πιστοποίησης κατά FRHPhe-02.

Πηγή: FIM, FRHP

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon