.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 10:31

Piaggio – Πατέντα για τετράτροχο σκούτερ

Η ιταλική εταιρεία εξερευνεί νέους δρόμους για να φτάσει σε ένα τετράτροχο σκούτερ, με μια νέα αρχιτεκτονική μπροστινού που δεν έχει σχέση με τα MP3.

Στα σχέδια που κυκλοφόρησαν από τη νέα πατέντα της Piaggio αποκαλύπτεται ένα πλάνο που βασίζεται σε δύο διαφορετικές τεχνολογίες: στο πίσω μέρος έχουμε αυτούσιο το σύστημα κλίσης του επαγγελματικού Piaggio MyMoover, ενώ μπροστά μια νέα διάταξη που θυμίζει άλλη πρόσφατη πατέντα της Piaggio.

Το MyMoover σαφώς έχει εμπνευστεί από το σύστημα κλίσης που είχε εφαρμόσει κάποτε η Honda στο διάσημο επαγγελματικό της σκούτερ Gyro, χάρη στο οποίο όλο το κορμί του σκούτερ που βρίσκεται μπροστά από τους δύο πίσω τροχούς μπορεί να πλαγιάσει.

piaggio 4troxo 3

Στα σχέδια της νέας πατέντας της Piaggio το πίσω μέρος του MyMoover μεταφέρεται αυτούσιο στο προτεινόμενο τετράτροχο. Η βασική διαφορά και κύριο σημείο ενδιαφέροντος βρίσκεται ωστόσο στο μπροστινό μέρος, όπου συναντάμε μια νέα διάταξη που επιτρέπει δύο τροχούς με δυνατότητα να πλαγιάζουν επίσης.

Εδώ η Piaggio παίρνει έναν άλλο δρόμο από το αρθρωτό παραλληλόγραμμο που αποτελεί τον βασικό κορμό της μπροστινής ανάρτησης των ΜΡ3, προτείνοντας ένα σχέδιο με έναν κεντρικό πυλώνα , στο κάτω μέρος του οποίου δένουν δύο ψαλίδια. Κάθε τροχός έχει στο κέντρο του ένα αμορτισέρ, μέσα σε μια διάταξη με μοχλικό που βασίζεται σε ένα σχέδιο που είχε πατενταριστεί τον 19ο αιώνα o Σκωτσέζος εφευρέτης και μηχανικός James Watt, καθώς η Piaggio κατοχύρωσε μια παραλλαγή του σχεδίου του το περασμένο Καλοκαίρι.

piaggio 4troxo 4

Το ζητούμενο στο νέο σχέδιο της Piaggio πιθανότατα μας δείχνει τον δρόμο για μια γενιά τετράτροχων σκούτερ, επαγγελματικών και μη, με ικανότητα να πλαγιάζουν αλλά και ένα σημαντικότατο προσόν: δείχνει ως μια τεχνολογία φτηνότερη στην κατασκευή, άρα και στη λιανική τιμή, η οποία μοιάζει απλούστερη στη συντήρηση απ’ ότι το σύστημα των ΜΡ3 και πιθανότατα ελαφρύτερη επίσης. Ακούγεται δηλαδή ως κάτι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί σε μικρού κυβισμού και μεγέθους σκούτερ.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εδώ αναφερόμαστε σε μια πατέντα, στην κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων για μιαν ιδέα, άρα τίποτε δεν εγγυάται πως αυτό το σχέδιο θα έρθει σύντομα στην παραγωγή.

Πηγή: Motociclismo, Cycle World

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 10:37

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon