.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 07:20

R.I.P. Phil Read – Ένας «MotoGP Legend» έφυγε από τη ζωή

Ο πλέον επιτυχημένος αναβάτης της Βρετανίας, Phil Read, πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Ήταν ένας από τους καλύτερους αναβάτες με καταγωγή από τη Μεγάλη Βρετανία – και με 121 βάθρα Grand Prix στο ενεργητικό του, ήταν σίγουρα ο πιο επιτυχημένος. Ήταν όμως και ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους. Χθές, η ανακοίνωση του θανάτου του δόθηκε στη δημοσιότητα από τον γιο του, Phil Read Jnr, εκ μέρους της οικογένειας: «Με απίστευτη λύπη η οικογένεια Read αναφέρει τον θάνατο του Phil Read MBE ενώ κοιμόταν ήσυχος το πρωί της 6ης Οκτωβρίου 2022, στο σπίτι του. στο Canterbury της Αγγλίας.»

 read2.jpg

Ο Phil είναι περισσότερο γνωστός για την κατάκτηση του πρώτου παγκόσμιου πρωταθλήματος της Yamaha το 1964 με τέσσερις ακόμη τίτλους που δόθηκαν στη Yamaha, συμπεριλαμβανομένου ενός που αγωνίστηκε ως ιδιώτης, συν δύο στην κορυφαία κατηγορία του παγκόσμιου πρωταθλήματος στα 500cc το 1973 και το 1974 με την MV Agusta.

 read3.jpg

Η καριέρα του περιελάμβανε 52 νίκες Grand Prix και οκτώ νίκες στο Isle of Man TT. Το 2002 του απονεμήθηκε και ο τίτλος του «MotoGP Legend» από την Dorna. Το αμφιλεγόμενο του χαρακτήρα του είχε πολλές πτυχές, με αθετήσεις συμφωνιών με τους κατασκευαστές, καυγάδες με άλλους αναβάτες κ.α., τα οποία ωστόσο δεν αναιρούν το γεγονός πως αγωνιστικά –και ιστορικά- ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα στα 125cc, 250cc και 500cc, ο πρώτος που κέρδισε παγκόσμιο τίτλο για τη Yamaha (250cc, 1964) και ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε ένα TT με Yamaha (κατηγορία Lightweight 125 TT, 1965).

 read4.jpg

Ακόμα, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα ως ιδιώτης (250cc, 1971) και τέλος, ο τελευταίος που κέρδισε παγκόσμιο τίτλο για την MV Agusta (500cc, 1974). Με συνολικά 121 βάθρα στο ενεργητικό του, ο Phil Read παραμένει ο πιο επιτυχημένος Βρετανός αναβάτης GP όλων των εποχών.

Δυστυχώς, φαίνεται πως τα προβλήματα υγείας που αντιμέτωπισε τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως είχαν τον αρνητικό αντίκτυπο τους, έχοντας γράψει ιστορία στον κόσμο των δυο τροχών όμως, ο Phil Read δε θα ξεχαστεί ποτέ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 07:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon