.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 18:34

Roam Air – Η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της Αφρικής

Μπορεί να βλέπουμε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία να πρωταγωνιστούν στο δίτροχο ηλεκτρικό γίγνεσθαι, αυτό δε σημαίνει όμως πως και ο υπόλοιπος κόσμος δεν κινείται στους ίδιους ρυθμούς.

Σημερινό παράδειγμα των παραπάνω είναι η Roam. Μια σουηδο/κενυάτικη εταιρεία με έδρα το Ναϊρόμπι που από το 2017 σχεδιάζει, εξελίσσει και κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα (μοτοσυκλέτες και λεωφορεία) για την Αφρική. Αφού αφουγκράστηκε τις ανάγκες της ηπείρου της, εξέλιξε και το Air. Μια μοτοσυκλέτα για την πόλη αλλά και γενικώς τα περιβάλλοντα όπως αυτά της αφρικανικής επαρχίας.

Δίχως σχεδιαστικές υπερβολές μα με γνώμονα μόνο την ουσία και τη χρηστικότητα, η μοτοσυκλέτα χτίστηκε σε ένα στιβαρό, λειτουργικό πλαίσιο που αφενός επιτρέπει τη παρουσία αποθηκευτικού χώρου, αφετέρου επιτρέπει τη χρήση δυο προσθαφαιρούμενων μπαταριών που μπορούν να φορτιστούν στο σπίτι.

 roam4.jpg

Αξιοσημείωτη είναι η σχεδιαστική λογική που επιτρέπει τη χρήση ανταλλακτικών και εξαρτημάτων που ήδη υπάρχουν στην αφρικανική ήπειρο, ενώ με την ίδια λογική της χρηστικότητας σχεδιάστηκε και το υποπλαίσιο, όπου εδράζει τα δυο συμβατικά πίσω αμορτισέρ και παράλληλα επιτρέπει τη φόρτωση.

 roam2.jpg

Η μοτοσυκλέτα είναι τέκνο του Ναϊρόμπι, με στόχο να επεκταθεί στην ήπειρο. Κάτι που μπορεί να κάνει με το κόστος να είναι στα περίπου 1.500 δολάρια, αλλά με σαφώς λιγότερα πλάγια κόστη από μια αντίστοιχη βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα. Οι επιδόσεις είναι αξιοπρεπέστατες για τα δεδομένα, με τις δυο μπαταρίες των 3,24kWh έκαστη να προσφέρουν αυτονομία 180χλμ, απαιτώντας 4 ώρες φόρτισης. Η τελική από τον ηλεκτροκινητήρα των 3kw είναι στα 90χλμ/ώρα, με το μέγιστο βάρος φόρτωσης να είναι τα 220 κιλά. Mε μια μπαταρία, το συνολικό βάρος του Air είναι στα 135 κιλά.

 roam3.jpg

Τέλος, από το πακέτο, δεν λείπουν η θύρα usb, τα riding modes, με τα Eco, Standard, Power, Sports να δίνουν το παρών, όπως και η όπισθεν.

roam5.jpg

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε το Roam Air, την επόμενης γενιάς ηλεκτρική μας μοτοσυκλέτα, προσαρμοσμένη και σχεδιασμένη στη λεπτομέρεια για χρήση στην Αφρική, με εστίαση στο χαμηλό κόστος, την αξιοπιστία και τη συνδεσιμότητα. Μια μοτοσυκλέτα σχεδιασμένη για ποικίλη χρήση εμπορική ή μη, από μεταφορά φορτίου μέχρι επιβατών με προτεραιότητα την ασφάλεια. Είναι πραγματικά μια δήλωση της δέσμευσης μας για την παροχή ηλεκτρικών οχημάτων παγκόσμιας κλάσης στην ήπειρο», δήλωσε ο Filip Lövström, CEO και συνιδρυτής της Roam.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 18:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon