.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 11:58

Αερόσακος-αλεξίπτωτο, μια πατέντα διαφορετική από όλες τις άλλες

Μοτοσυκλετιστικός εξοπλισμός με αερόσακο, ειδικά σχεδιασμένος για χαμηλές πτήσεις και ομαλές προσγειώσεις!

Τα τζάκετ μοτοσυκλέτας με αερόσακο δεν αποτελούν πια είδηση, αρκετοί κατασκευαστές διαθέτουν τέτοια συστήματα στην αγορά εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η προστασία που παρέχουν πλέον έχει επεκταθεί και στις δερμάτινες φόρμες, σε παντελόνια, αλλά και σε γιλέκα που φοριούνται πάνω από οποιοδήποτε μπουφάν.

Και τι κάνουν; Υπόσχονται ταχεία ενεργοποίηση, είτε με κορδόνι εδραιωμένο σε σταθερό σημείο στη μοτοσυκλέτα ή με ασύρματο μηχανισμό που αντιλαμβάνεται το ατύχημα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, με στόχο να προστατεύσουν το σώμα του αναβάτη όταν αυτό προσκρούσει σε ακίνητο σημείο, το έδαφος ή κάτι άλλο που θα απειλούσε τη σωματική του ακεραιότητα.

Το νέο σχέδιο που κατατέθηκε προς κατοχύρωση στις ΗΠΑ το 2020 και εγκρίθηκε στις 31 Μαρτίου 2022 ωστόσο έρχεται να προσφέρει κάτι ακόμη πιο πρωτοποριακό.

Πρόκειται για μια πατέντα της Airbag Inside Sweden AB με έδρα στο Γκέτεμποργκ, η οποία αφορά ένα πληρέστατο πακέτο αερόσακων που ξεκινά από τους αστραγάλους και φτάνει ως τον σβέρκο, με μπότες, παντελόνι και τζάκετ επενδεδυμένα με αερόσακους, ενώ ολοκληρώνεται με δύο στοιχεία που θυμίζουν αλεξίπτωτα.

airbag inside inflatable motorcycle safety ensemble

Και περί αυτού ακριβώς πρόκειται, καθώς οι δύο κατασκευές που περιγράφονται ως “θόλοι” (canopy) μαζεύονται σε ένα λεπτό γιλέκο και όταν αναπτυχθούν έχουν ως καθήκον να επιβραδύνουν την πτώση του αναβάτη από τον αέρα.

Τα φουσκωτά αυτά αλεξίπτωτα μοιάζουν να έχουν βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας και προφανώς αφορούν στις περιπτώσεις εκείνες που μετά το ατύχημα το θύμα βρίσκεται στον αέρα, με αποτέλεσμα η επιστροφή στο έδαφος να απειλεί με περαιτέρω τραυματισμούς. Φρενάροντας την ταχύτητα προσγείωσης θεωρητικά αυτό το σύστημα βοηθά να μετριαστούν οι συνέπειες του ατυχήματος, παρέα με τους υπόλοιπους – ας πούμε παραδοσιακούς – αερόσακους.

Εξαρχής η ιδέα του να είναι κανείς ντυμένος με ολόσωμους αερόσακους αρχίζει να δείχνει δυσλειτουργική, τουλάχιστον από πλευράς κινητικότητας, αλλά η προστασία τους είναι πλέον καλά τεκμηριωμένη και πολλάκις αποδεδειγμένη στις πίστες των παγκοσμίων πρωταθλημάτων ταχύτητας όπου έχουν σώσει πλευρά και λοιπά ευπαθή κόκαλα σε ουκ ολίγες περιπτώσεις.

Ο αλεξιπτωτισμός από την άλλη, εφόσον δουλεύει ως υπόσχεται, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος σε σπάνιες περιπτώσεις στον δρόμο, όπως μια χαμηλή πτήση μετά από τρακάρισμα με μεγάλη ταχύτητα, ή μια πτώση στο κενό (λ.χ. γκρεμός). Πιθανότατα για να έχει νόημα θα πρέπει να μιλάμε για αρκετό χρόνο στον αέρα ώστε να προλάβει το “αλεξίπτωτο” να κάνει τη δουλειά του.

Αναβάτες όπως οι κ.κ. Jorge Lorenzo και Marc Marquez, που έχουν υποστεί τρομακτικότατα highside αρκετές φορές στις λαμπερές καριέρες τους, να το βλέπουν κάπως πιο θετικά, αλλά δεν παύει να μοιάζει με prop από κινηματογραφική ταινία πολύ περισσότερο από ένα σύνηθες κομμάτι μοτοσυκλετιστικού εξοπλισμού ασφαλείας.

Πηγή: Free patents Online μέσω Ride Apart

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon