.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 13:55

H Yamaha πατεντάρισε seamless κιβώτιο για την YZF-R1

Μετά από μια δεκαετία υπηρεσιών στο MotoGP, τα σπέσιαλ κιβώτια ταχυτήτων αναζητούν τον δρόμο προς τις μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Το 2011 η Honda προκάλεσε έναν μικρό σεισμό στον κόσμο του MotoGP χρησιμοποιώντας ένα καινοτόμο κιβώτιο ταχυτήτων στις εργοστασιακές RC213V που έγινε γνωστό ως seamless. Η λέξη μεταφράζεται ως “χωρίς ραφές” και ουσιαστικά περιγράφει αυτό που κάνει: αλλαγές ταχυτήτων τόσο απαλές και αδιόρατες λες και είναι αυτόματο κιβώτιο, χωρίς φυσικά να κλείσει το γκάζι στη διάρκεια της διαδικασίας.

Όντας ο ιδανικός σύντροφος του quickshifter, το seamless κιβώτιο έγινε αντικείμενο πολλών συζητήσεων, καθώς οι αναβάτες έβλεπαν μέσα στην πίστα τα οφέλη του: οι RCV εμφανώς ήταν πιο σταθερές στις αλλαγές σχέσεων, κάτι εύλογα πολύ σημαντικό σε έναν κόσμο όπου ένα δέκατο του δευτερολέπτου μπορεί να συνιστά κοσμογονική διαφορά στο αποτέλεσμα. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια όλες οι εταιρείες είχαν εισάγει το δικό τους seamless κιβώτιο, το οποίο πλέον αποτελεί κοινό τόπο στα αγωνιστικά πρωτότυπα. Από την άλλη, το πολύ υψηλό κόστος του αποτέλεσε ως τώρα έναν παράγοντα που το περιόριζε σε ρόλο αγωνιστικού στολιδιού, μακριά από τις γραμμές παραγωγής.

image

Είναι ωστόσο βέβαιο πως σε όλο αυτό το διάστημα τα εργοστάσια εξερευνούσαν τρόπους να το φέρουν σε μια μορφή παραγωγής που να είναι οικονομικά βιώσιμη αφενός, αξιόπιστη στον χρόνο αφετέρου.

Όπως φαίνεται, αυτή η διαδικασία έχει αποδώσει καρπούς, καθώς το 2020 η Ducati κατέθεσε αίτηση κατοχύρωσης για ένα seamless κιβώτιο μαζικής παραγωγής, ενώ τώρα έρχεται η σειρά της Yamaha να κάνει το ίδιο.

Yamaha seamless kivotio gia R1 patenta

Συγκεκριμένα η είδηση μας έρχεται από την Ιαπωνία, όπου η Yamaha φέρεται να πατεντάρισε στις 24 Μαΐου 2022 ένα seamless κιβώτιο ταχυτήτων συνοδεύοντάς το από μια R1 ως υπόδειγμα για την εικονογράφηση. Αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως κάτι δεδομένο ως προς το μελλοντική του χρήση, είναι όμως αρκετά προφανές πως δεν είναι κάτι που θα ωφελούσε ιδιαίτερα μια μοτοσυκλέτα δρόμου, απλά θα της ανέβαζε την τιμή.

Αντιθέτως, καθώς πρόκειται για ένα εξάρτημα σχεδιασμένο να προσφέρει επιπλέον σταθερότητα στη σπορ μοτοσυκλέτα ενώ αλλάζει σχέση τέρμα πλαγιασμένη με πολλά στο κοντέρ, είναι αυτονόητο πως η πρώτη λογική του εφαρμογή θα ήταν η superbike της Yamaha. Αυτό θα είχε εξαρχής ένα θεωρητικό όφελος στις πίστες του WorldSBK, όπου οι περιορισμοί πλέον δεν επιτρέπουν πολλές επεμβάσεις στην αγωνιστική μοτοσυκλέτα, έτσι πολλά εξαρτήματα και συστήματα μπαίνουν και ομολογκάρονται στα μοντέλα παραγωγής εξαρχής.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά άλλη σχετική πληροφόρηση ώστε να έχουμε κάτι απτό να περιμένουμε, άλλωστε και η πατέντα της Ducati δεν έχει φτάσει ακόμη στην παραγωγή δύο χρόνια μετά. Πάντως η διαδικασία σαφώς και έχει ξεκινήσει, φαίνεται πως είναι απλά θέμα χρόνου τα seamless κιβώτια να καταλάβουν και όλο το paddock του WorldSBK.

Πηγή: Moto.it

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon