.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 11:21

Ducati – Ετοιμάζει seamless κιβώτιο ταχυτήτων για τον δρόμο

Πατέντα που κατέθεσε η ιταλική εταιρεία φέρνει πιο κοντά στις μοτοσυκλέτες παραγωγής της μια τεχνολογία που έχει γίνει κοινός τόπος στο MotoGP.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας η Honda προκάλεσε έναν μικρό σεισμό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP όταν εισήγαγε στα RCV της το περίφημο seamless (χωρίς ραφές) κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο εξασφαλίζει αλλαγές σχέσης χωρίς να πέφτει σχεδόν καθόλου ο ρυθμός περιστροφής του κινητήρα.

Η επιτυχία του συστήματος αυτού φάνηκε αμέσως, καθώς στο κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο το κάθε δεκατάκι είναι κρίσιμης σημασίας – και πριν κερδηθεί στην πίστα κρύβει πίσω του τρελή δουλειά και ατελείωτες επενδύσεις. Η δε απόδειξη της αξίας του ήρθε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, καθώς όλοι οι κατασκευστές εξέλιξαν στη συνέχεια τα δικά τους ανάλογα κιβώτια.

Η πατέντα που πρόσφατα φέρεται να κατέθεσε η Ducati, σύμφωνα με δημοσίευμα του αγγλικού Bike Social, παρουσιάζει μια πρώτη εφαρμογή αυτού του κιβωτίου προσαρμοσμένη για χρήση σε μοτοσυκλέτες δρόμου.

Έτσι κι αλλιώς, τα αυθεντικά seamless κιβώτια των ομάδων MotoGP δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς είναι μιας και προστατεύονται ως επτασφράγιστα μυστικά στα γκαράζ των ομάδων. Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε πως το συγκεκριμένο σχέδιο προέρχεται από την κορυφαία αγωνιστική ομάδα της Ducati, μη μπορώντας να γνωρίζουμε πόσο κοντά ή μακριά είναι από το σχέδιο που φορούν οι αγωνιστικές Desmosedici.

Προφανώς πάντως οι Ιταλοί βρήκαν τον τρόπο να παράξουν αυτό το κιβώτιο ή κάτι συγγενές χωρίς το φημολογούμενο τεράστιο κόστος που το συνοδεύει, ενώ οπωσδήποτε η χρήση του ήδη επί αρκετά χρόνια θα έχει κάνει την παραγωγή του αρκετά πιο προσιτή.

Στο σχέδιο της Ducati η λογική λειτουργίας του θυμίζει το DCT της Honda, με έναν συμπλέκτη ωστόσο και όχι δύο όπως το ιαπωνικό σχέδιο που ήδη κυκλοφορεί σε αρκετά μοντέλα της Honda – και το οποίο δεν επιτρέπεται στα MotoGP, όπου οι διπλοί συμπλέκτες ανήκουν στη λίστα των απαγορευμένων τεχνολογιών.

Οι Ιταλοί μηχανικοί μάλιστα σχεδίασαν μια διάταξη που περιγράφεται ως έτοιμη να ενσωματωθεί σους υπάρχοντες κινητήρες, άρα μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στον διαθέσιμο χώρο και αρχιτεκτονική των κινητήρων παραγωγής της.

Προφανώς και η κατάθεση μιας πατέντας δεν αποτελεί πειστήριο άμεσης εμφάνισής του στην παραγωγή, ωστόσο φωτογραφίζει μια ακόμη αγωνιστική τεχνολογία που σύντομα θα μπορούσε να βρεθεί στις μοτοσυκλέτες μας, γεγονός που αφότου υλοποιηθεί αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει την ανάλογη απάντηση του ανταγωνισμού. Και έτσι προοδεύει το είδος.

Πηγή: Bike Social

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon