.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 31 Μαϊος 2022 15:54

MV Agusta – H F4 θα επιστρέψει, μα ως τι;

Ο διευθύνων σύμβουλος της MV Agusta επανέφερε σε συνέντευξη τη superbike F4 στο προσκήνιο, μόνο που δεν είναι βέβαιο πως θα είναι ξανά superbike…

Μιλώντας στην αγγλική εφημερίδα MCN ο Ρώσος CEO της MV Agusta, Timur Sardarov, αποκάλυψε πως η εταιρεία του όντως δουλεύει πάνω στην αναβίωση της θρυλικής F4, της superbike που σχεδιάστηκε από τον αείμνηστο Massimo Tamburini.

Η παραγωγή της F4 σταμάτησε το 2018, τότε με τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα 1000 κυβικών, ο οποίος όμως δεν προχώρησε στην επόμενη μέρα των Euro 5.

Το θέμα με τα σχόλια του Sardarov είναι πως εισήγαγε μια σοβαρή αμφιβολία για το κατά πόσο η νέα F4 θα είναι η ίδιας λογικής ακραία superbike που ήταν ως το τέλος της ζωής της.

“Είμαστε ακόμη σε φάση σχεδιασμού και εξετάζουμε διάφορες τεχνικές ιδέες. Είναι προς συζήτηση το τι θα έπρεπε να είναι η F4, γιατί όταν παρουσιάστηκε ήταν στην εποχή της αναγέννησης των σπορ μοτοσυκλετών. Όλοι ήθελαν να έχουν μια hyperbike τότε.”

Κι έχει δίκιο. Στη σημερινή εποχή των superbikes οι μοτοσυκλέτες έχουν επιστρέψει στην εποχή των σπέσιαλ κατασκευών για ομολογκασιόν στο WorldSBK, φορτωμένες με εξοπλισμό πίστας που παρακάμπτει τους περιορισμούς που έχει θέσει η Dorna στο πρωτάθλημα με στόχο να κρατήσει τα κόστη σε λογικά επίπεδα.

Έτσι οι σημερινές superbikes κοστίζουν όσο ένα σπίτι και είναι ξέχειλες από εξοπλισμό που είναι παντελώς άχρηστος εκτός πίστας, όσο και απαραίτητος για να μπορεί κάποιος να τιθασεύσει 200-τόσα άλογα χωρίς να βρεθεί τυλιγμένος σε κολώνα της λεωφόρου Κηφισίας ή χαλκομανία πίσω από αστικό λεωφορείο.

Ο δε Sardarov δε μασά τα λόγια του. Αν υποθέσουμε, λέει, πως πάμε για μια πανομοιότυπη επιστροφή, με έναν τετρακύλινδρο σε σειρά υψηλής απόδοσης σε σπορ πακέτο, αυτή είναι μια πολύ ακριβή επένδυση. Η μοτοσυκλέτα θα κοστίζει “τα διπλά” (αυτολεξεί αναφορά του Sardarov) από τους ανταγωνιστές της και θα πρέπει να έχει όλη την τεχνολογία και τις επιδόσεις που να δικαιολογούν αυτήν την τιμή.

Με μια πολύ μικρή αγορά πλέον για τέτοιες μοτοσυκλέτες, εύλογα η MV Agusta δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει με την F4.

Θα μπορούσε λ.χ. να το γυρίσει σε μια πιο hypersports πρόταση τύπου Hayabusa, ή ακόμη και σε κάτι ακόμη πιο πρακτικό σε λογική FJR1300. Ποιος ξέρει που θα κάτσει η μπίλια.

Προς το παρόν ας κρατήσουμε τα βασικά δεδομένα: η MV Agusta έχει ξεκινήσει την ενασχόληση με τη νέα γενιά F4 και αυτή δεν θα έρθει άμεσα, δηλαδή μοιάζει μάλλον απίθανο να τη δούμε κάποια στιγμή στα επόμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον.

Πηγή: MCN

*Στη φωτογραφία εικονίζεται η MV Agusta F4 1000 του 2018, το τελευταίο μοντέλο πριν κοπεί από την παραγωγή.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon